Tratamentul minim invaziv pentru tasarea vertebrelor

273
Tratamentul minim invaziv pentru tasarea vertebrelor - tasarea-vertebrelor-1683310063.jpg

Articole de la același autor

Tasările vertebrale duc la deformarea progresivă și modificări în mecanica coloanei. Ele cresc, de asemenea, riscul unor eventuale noi fracturi. Efectele generate cuprind reducerea mobilității coloanei, de multe ori cu imobilizare la pat, durere cronică și depresie clinică. Aceste simptome afectează sănătatea, activitățile zilnice și costurile medicale.

Fiecare fractură prin compresie a vertebrei osteoporotice duce la creșterea cu 15% a mortalității, în funcție de vârstă, și la o pierdere de 9% a capacității vitale pulmonare.

Vertebroplastia este un procedeu terapeutic minim invaziv, care presupune injectarea percutană de ciment acrilic, sub control radiologic, într-o vertebră patologică, pentru a obține un efect antialgic și o consolidare a vertebrei. Tehnica și materialele utilizate în vertebroplastie s-au dezvoltat mult, în ultimii ani. Cimentul acrilic a fost folosit în chirurgie pentru prima datã în anul 1960, pentru fixarea protezei de șold. Vertebroplastia a fost folositã intraoperator pentru un hemangiom cervical, iar din 1987 este utilizată pentru tratarea tasărilor vertebrale secundare osteoporozei sau infiltrării maligne.

Tasarea vertebrală reprezintă o cauză frecventă de durere la nivelul spatelui și de limitare a activității obișnuite a multor persoane. Osteopenia cauzată de vârstă, utilizarea cronică de steroizi, tumorile cu localizare primară vertebrală, precum și metastazele vertebrale reprezintă principalele cauze de tasare vertebrală.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4741 secunde