Simpozion dedicat Zilei Independenței Naționale, la Muzeul de Istorie

15202

Articole de la același autor

Elevii din Constanța sunt preocupați de istoria națională. În apropierea Zilei Independenței Naționale, elevi ai școlilor și liceelor din Constanța au creat prezentări cu această temă și au vorbit despre evenimentele istorice, cu multă mândrie.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Consiliul Județean Constanța, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Societatea de Științe Istorice din România – filiala Constanța, au organizat, vineri, de la ora 11.00, simpozionul dedicat Zilei Proclamării Independenței României, sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial și Zilei Europei Unite. Evenimentul a avut loc în Aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Despre cele trei momente istorice au vorbit elevii Bianca Gornea, de la Școala Gimnazială nr. 16 „M.I.Dobrogeanu”, Ecaterina Danciuc, de la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”, Eric Andrei Ursea, Școala gimnazială nr. 24 „Ion Jalea”, Fabian Cotan, Liceul Teoretic „George Călinescu” și Luca Voinea, de la Şcoala Gimnazială nr. 22 „I.C. Brătianu”.

Moderatorul evenimentului a fost cercetătorul științific al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Lavinia Dumitrașcu. Prezentarea evenimentului a început prin a sublinia importanța ca tinerele generații să cunoască foarte bine istoria națională.

„Am organizat această activitate împreună cu colega și prietena mea, Oana Grigoruță. Activitatea aceasta este puțin mai deosebită, pentru că o să îi rog pe asistenții mei, elevi, să prezinte toate evenimentele istorice sărbătorite. Elevii ar trebui și noaptea să viseze aceste evenimente, pentru că sunt importante pentru noi ca români, ca dobrogeni și pentru noi, ca oameni. Până la urmă, noi nu suntem aduși brusc aici. Noi avem rădăcinile adânc implantate în acest pământ”, a precizat Lavinia Dumitrașcu.

În continuare, elevul Luca Voinea a ținut o prezentare mai pe larg legată de importanța zilei de 9 mai.

„Pentru români, această dată importantă are triplă semnificație. Prima este Ziua Independenței, proclamată în 1877, apoi este sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, iar ultima este Ziua Europei. Războiul de Independență din 1877 până în 1878, pornit în aprilie, a constituit un moment oportun pentru români pentru a-și declara independența față de Imperiul Otoman. Pe 9 mai, în 1877, Mihail Kogălniceanu declara în Camera Deputaților: «Suntem independenți! Suntem națiune de sine stătătoare!»”, a informat elevul pasionat de istorie.

Spectacolul dedicat celor trei evenimente celebrate a fost susținut de Corul Seminarului Teologic „Sf. Cuvios Dionisie Exiguul”, Şcoala gimnazială nr. 22 „I.C. Brătianu”, Răzvan Decu, de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Valu lui Traian, Liceul de Marină „Alexandru Ioan Cuza” și de Ansamblul „Cartalu” din cadrul Școlii Gimnaziale Vulturu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3841 secunde