30 de elevi constănțeni și bulgari s-au bucurat de o interesantă tabără de arheologie

1151
1

Articole de la același autor

Ziua Internaţională a Monumentelor şi a Siturilor, celebrată pe 18 aprilie, a venit cu o veste interesantă din partea conducerii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie și care privește o tabără de arheologie organizată pentru 30 de elevi constănțeni și bulgari, al cărei obiectiv a fost chiar vizitarea siturilor și cetăților de pe teritoriul județului Constanța.

În cadrul Proiectului de cooperare „O uniune transfrontalieră în umbra istoriei”, finanțat prin programul INTERREG V A România – Bulgaria, aplicant fiind Primăria comunei Hârșova, în perioada 7-12 aprilie 2023, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) a organizat o tabără arheologică, în cadrul căreia participanții au avut posibilitatea să cunoască situri și cetăți din județul Constanța și să participe la activități educative.



În cadrul acesteia, 30 elevi de liceu din Krushari și de la Școala Gimnazială nr. 1 Hârșova (împreună cu profesorii însoțitori) au beneficiat, pe tot parcursul taberei, de arheologi-lectori dedicați, care au oferit cu generozitate informații științifice asupra locurilor vizitate, iar elevii bulgari au beneficiat de servicii de interpretariat româno-bulgar.

În prima zi a taberei, au fost vizitate obiective de interes istoric și arheologic din orașul Hârșova, respectiv un tur ghidat al orașului, vizitarea obiectivelor de cult din oraș (biserica ortodoxă și geamia musulmană), dar și a obiectivelor naturale din zonă.



În următoarele două zile, activitatea a fost concentrată în municipiul Constanța. Au fost efectuate vizite ghidate în expoziția de bază a MINAC, dar și în zona istorică a orașului Constanța. În cadrul Laboratorului de Restaurare-Conservare, elevii au putut participa atât la activități practice de identificare, spălare și conservare a ceramicii găsite în săpăturile arheologice, cât și la operațiuni de confecționare a suvenirurilor proprii ale muzeului (preparare material, turnare, finisare etc.).

Ziua a patra a fost dedicată vizitării obiectivelor istorico-arheologice aflate pe teritoriul localității Adamclisi: cetatea Tropaeum Traiani, monumentul triumfal și muzeul de sit din localitate.

În cea de-a cincea zi au fost vizitate cetatea Capidava și Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă” din localitatea Topalu. Lecțiile ghidate au fost completate cu materiale vizuale de prezentare a unor obiective de pe limesul dunărean (ex. Sacidava), pentru a fi oferite astfel informații integrate.



Ultima zi a taberei s-a desfășurat acolo unde a și început, în Hârșova. Au fost efectuate tururi ghidate ale cetății Carsium și muzeului de istorie din localitate.

La reușita acestei activități, din partea MINAC au participat, în calitate de specialiști: dr. Delia Cornea (muzeograf), dr. Sorin Colesniuc (cercetător), dr. Constantin Nicolae (cercetător), dr. Maria Bolocan (conservator), Luiza Ionescu (restaurator).





Recuperarea memoriei istorice a localităților Hârșova și Krushari

Având o valoare totală de 3.202.768 euro, din care 2.722.353 euro - contribuția Uniunii Europene, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, proiectul are ca beneficiari Primăria Krushari (Bulgaria), MINAC și Muzeul Regional de Istorie Dobrich.

Obiectivul general îl constituie îmbunătăţirea utilizării sustenabile a patrimoniului natural şi cultural în zona transfrontalieră Dobrich - Constanţa prin dezvoltarea şi promovarea produsului turistic comun „Zaldapa (Krushari) - Valea Uscată – Carsium (Hârșova)”. Acesta este reprezentat de infrastructura modernă şi atractivă creată în contextul unui bogat patrimoniu cultural, pentru satisfacerea nevoilor de cunoaştere şi agrement ale turiştilor. Produsul integrează infrastructura şi serviciile cultural-turistice (muzeale, educaţionale, de agrement, dar și cercetare ştiinţifică) oferite în cadrul traseului turistic Zaldapa (Krushari) - Valea Uscată – Carsium (Hârșova).

Proiectul se va încheia cu organizarea unui simpozion științific, a cărui temă principală este recuperarea memoriei istorice a localităților Hârșova și Krushari.



Comentează știrea

Gelu Culicea
23 aprilie 2023
Tabere istorice

Interesante si instructive aceste tabere! Si foarte bine ca sunt cunoscute publicului! Felicitari!

Pagina a fost generata in 0.6311 secunde