Trombofilia și riscurile pentru gravide

553
Trombofilia și riscurile pentru gravide - trombofiliainsarcina-1352042345.jpg
Trombofilia este o afecțiune care se manifestă prin tendința anormală a sângelui de a se coagula. Acest lucru poate dăuna sănătății în mod special în anumite perioade ale vieții, cum ar fi graviditatea. 


Ca multe alte boli, trombofilia se poate dobândi sau poate fi ere-ditară. Cea dobândită se produce pe fondul unor factori care defi-nesc stilul de viață: sedentarism, alimentație dezechilibrată, obezi-tate sau fumat. Cea ereditară este datorată mutațiilor genetice care intervin în procesul de coagulare. Cea mai cunoscută formă de trombofilie dobândită este cea care apare în timpul sarcinii. În acest caz, ea poartă denumirea de sin-drom antifosfolipidic și apare atunci când organismul gravidei creează anticorpi ce atacă pereții celulelor de la nivelul vaselor de sânge. 

Diagnosticată genetic sau dobândită, trombofilia nu se tratează din prima fază decât dacă testele de laborator arată un risc major de apariție a trombozei. Medicamentele utilizate pentru pa-cienții simptomatici sunt din clasa anti-coagulantelor care sunt atent monitori-zați de medicul specialist. Dacă vorbim însă de gravide, situația se schimbă radical, din cauza faptului că anticoa-gulantele orale pot trece prin placentă și pot afecta formarea fătului. Din acest motiv, în sarcină sunt utilizate injecțiile.

"În cazul femeilor care au trombofilie, manifestările pot fi legate de sarcină pentru că apariția cheagurilor de sânge poate afecta vascularizația, implicit hrănirea organelor ge-nitale. Boala prezintă risc major de avort spontan, sarcini oprite din evoluție, naștere prematură, preeclamsie, hipotrofie fetală sau chiar moarte fetală intrauterină", a explicat dr. Mihaela Pețeanu, medic primar obstetrică-ginecolo-gie, în Ghidul Medical ISIS.

Ce riscuri există pentru făt?

Riscurile care pot interveni în ce privește sarcina, dar care pot afecta și fătul sunt legate de nașterea prematură și de greutatea fătului care poate să fie mult mai mică decât cea normală, fapt pentru care va necesita internare și strică monitorizare în secția de neonatologie. Dacă însă sarcina decurge normal pană în al treilea semestru, posibilitatea ca aceste probleme să intervină este minimă.

Specialiștii în sănătate cred că aceste probleme ar putea fi cauzate de cheagurile de sânge din vasele placentei ce reduc foarte mult curgerea sângelui către făt. Nu este încă un fapt cunoscut dacă trombofilia moștenită contribuie la aceste complicații în timpul sarcinii.

Analizele sunt obligatorii în sarcină

Fiecare gravidă trebuie să țină cont de analizele pentru depistare a trombofiliei. Acest test este la fel de important ca și toate celelalte analize sau teste efectuate în timpul sarcinii, deoarece boala poate afecta atât sănătatea mamei, cât și pe cea a fătului. Specialiștii recomandă analizele cu atât mai mult în cazul femeilor care au avut cheaguri de sânge sau care au pierdut una sau mai multe sarcini. Fiecare femeie însărcinată trebuie să discute cu medicul despre apariția oricărui simptom de boală, despre riscurile acesteia, dar și despre complicațiile pe care le pot produce. Măsurile constau în supravegherea procesului de coagulare a sângelui și de monitorizare a sarcinii. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8128 secunde