Țurcanu (ANSVSA): Garantăm că puiul cu Salmonella nu a ajuns pe piață

279
Țurcanu (ANSVSA): Garantăm că puiul cu Salmonella nu a ajuns pe piață - pui-1362755436.jpg
Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Mihai Țurcanu, a declarat, vineri, că instituția oferă garanții "100 la sută" că puiul contaminat cu Salmonella, descoperit la o fermă din țară, nu a ajuns pe piață.
Țurcanu a dat asigurări că, în acest moment, pe piață nu se află nici carne de pui de la ferma unde au fost depistate 37.000 de păsări infectate cu Salmonella, și nici lapte cu aflatoxină peste limitele admise, descoperit la o altă fermă, transmite Realitatea.net.

Întrebat despre proveniența puiului și laptelui contaminate, Țurcanu a răspuns că "este lipsit de profesionalism" să dea astfel de informații.

În schimb, Țurcanu a susținut că întreaga cantitate de lapte neconform depistată a fost distrusă, ca și cea de carne de la păsările infectate cu Salmonella.

ANSVSA a anunțat, vineri, într-un comunicat, că a descoperit la o fermă de pui 37.000 de păsări contaminate cu Salmonella enteritidis. Potrivit comunicatului, inspectorii sanitari veterinari au dispus sacrificarea întregului efectiv și carnea rezultată, în cantitate de 53 de tone, a fost distrusă.

Totodată, în ferma respectivă s-au luat măsuri de curățenie și dezinfecție, urmând să fie recoltate probe pentru verificarea eficienței acestei măsuri.

Repopularea cu păsări se va face numai în momentul în care analizele de laborator vor arăta că nu mai există pericol de contaminare, a mai arătat ANSVSA.

Începând cu anul 2007, ANSVSA are implementat un program de control al Salmonelelor (agenți patogeni care pot afecta grav sănătatea omului) în efectivele de păsări din România. Acest program este aprobat și verificat anual de către Comisia Europeană.

Înainte de a fi abatorizate, toate efectivele de pui de carne sunt verificate pentru a preîntâmpina o eventuală infecție cu Salmonella, iar sacrificarea păsărilor este permisă numai după ce buletinele de analiză dovedesc lipsa oricărui pericol pentru sănătatea publică, a precizat ANSVSA.

Infecțiile cu Salmonella sunt printre cele mai răspândite boli de tip alimentar, afectând omul prin intermediul mâncării sau apei infectate. Simptomele cele mai frecvente sunt greața, durerile abdominale, diareea și voma.

Aceste simptome încep să-și facă apariția de obicei la 12 - 72 de ore după ingerarea alimentului contaminat. Un alt tip de salmonella, mai rar, este cel care dă simptome mult mai grave, printre care și febra enterică.

Joi, ANSVSA a anunțat că a oprit de la livrare laptele crud produs de o fermă, după ce a depistat în produs aflatoxină peste limitele admise, dispunându-se verificări în toată țara, de la producători la unități de procesare a laptelui.

Decizia a fost luată în urma depistării depășirii limitelor admise pentru aflatoxină la probele de lapte prelevate de inspectorii ANSVSA, de la o fermă, în cadrul programului de autocontrol.

Probele de lapte au fost recolate în 4 martie, iar o zi mai târziu, în urma rezultatelor analizelor, a fost declanșată alerta prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje.

În aceste condiții, în 5 martie, întreaga cantitate de lapte din care s-au prelevat probele, de 13.855 de litri, a fost blocată, fiind totodată stopate livrările de lapte crud către toate unitățile de procesare lapte și vânzarea directă prin intermediul automatelor de lapte.

Pentru a preveni apariția unor situații similare, președintele ANSVSA, Mihai Țurcanu, a dispus direcțiilor județene o acțiune la nivel național de prelevare de probe de lapte de la ferme, centre de colectare lapte, automate pentru vânzarea directă a laptelui crud și unități de procesare a laptelui.

Probele recoltate urmează a fi analizate în laboratoarele din rețeaua ANSVSA, primele rezultate ale analizelor putând fi obținute la 9 martie.

În cursul zilei de joi, un operator economic a anunțat ANSVSA că, în urma efectuării analizelor pentru determinarea aflatoxinei M1 din probele de lapte recoltate în cadrul programului de autocontrol, există suspiciunea depășirii limitelor admise.

Pentru confirmarea rezultatelor, probele urmează a fi analizate de Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară. Produsul respectiv a fost retras de la comercializare până la sosirea buletinului de analiză.

Având în vedere faptul că aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus, care se dezvoltă în semințe de oleoginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (șrot, tărâțe), cereale, s-a dispus prelevarea de probe din furaje și transmiterea lor spre analiză.

De asemenea, la ferma unde a fost depistat laptele neconform, s-a dispus scoaterea din alimentatia bovinelor a întregului lot de furaje contaminate și administrarea unei rații bazate pe materii prime care nu sunt contaminate și s-au prelevat probe suplimentare din materiile prime utilizate pentru rația care se administreaza în prezent a vacilor cu lapte.

Condițiile de depozitare ale cerealelor si plantelor influențează dezvoltarea acestor mucegaiuri, creșterea lor fiind favorizata de medii cu umiditate și temperatura ridicate și lipsa ventilației. Laptele poate conține aflatoxine ca urmare a consumării de către animale a furajelor contaminate cu aceste substanțe.

Laptele contaminat cu aflatoxină poate deveni periculos pentru sănătate, în condițiile consumului unor cantități mari, pentru o perioadă îndelungată.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 04 Aprilie 2012
Stire din Cetățenești : Meniul zilei
Luni, 16 Ianuarie 2012
Stire din Cetățenești : Meniul zilei
Pagina a fost generata in 0.3276 secunde