Uleiurile esențiale terapeutice, remedii pure și eficace din plante

500
1
Uleiurile esențiale terapeutice, remedii pure și eficace din plante - uleiurileesentialeterapeutice-1400419329.jpg

Articole de la același autor

Îmbuteliate în sticluțe mici, uleiurile esențiale terapeutice sunt adevărate "comori" din natură care ajută la regenerarea și calmarea organismului, având rol reparator și reconfortant. Considerate ca fiind "energia vie a naturii", uleiurile esențiale sunt lichide aromatice obținute din flori, arbuști, copaci, rădăcini sau semințe ale unor culturi biologice, atent selecționate.

Deși mare parte dintre utilizatori consideră că uleiurile esențiale sunt utilizate doar pentru mirosul plăcut, degajat în încăperi, specialiștii în fitoterapie spun că este o deosebire importantă între uleiurile esențiale care au doar miros plăcut și cele de clasă terapeutică. Obținute din culturi biologice, culese în perioade bine stabilite și distilate la temperaturi scăzute, uleiurile esențiale captează esențele plantelor și redau, atunci când sunt utilizate în scop terapeutic, toate proprietățile vindecătoare ale acestora.

"Uleiurile esențiale terapeutice sunt cele extrase într-un mod steril pentru a putea fi utilizate în uz intern, după anumite tehnici care extrag uleiul din diferite părți ale plantei în așa fel încât uleiul extras să fie de o calitate superioară. Sunt utilizate în diverse tratamente și afecțiuni. Există o întreagă știință în utilizarea acestei terapii, iar noi încercăm să le aduce în atenția medicilor, pentru a le utiliza ca adjuvante în tratamentele alopate.

Uleiurile terapeutice se utilizează ca picături diluate în alte uleiuri grase, precum cel de cânepă, floarea soarelui sau miere de albine. Se pot înghiți, dar pot fi și inhalate, în masaje, în băi terapeutice și pot trata afecțiunile respiratorii acute, durerile de cap, durerile menstruale, insomnia, afecțiunile litiazice, biliare sau renale, unele sunt și cu efect antibiotic. Terapia este individualizată după ce se realizează anamneza pacientului. Abia apoi se prescrie terapia corectă", a explicat dr. Cătălina Rudencu, medic specialist homeoterapie, gemoterapie și consiliere nutrițională.

Uleiuri pentru fiecare zi

Utilizate pentru aromaterapie, aplicate local sau intern, uleiurile esențiale terapeutice pot fi utilizate în fiecare zi, cu condiția să fie folosite corect. O altă variantă extrem de puțin cunoscută a acestor esențe naturale este cea comestibilă. De exemplu, uleiurile obținute din scorțișoară, citrice sau lavandă pot fi utilizate pentru deserturi delicioase, sosuri sau shake-uri de fructe, preparate la rece.

"O gamă variată de uleiuri esențiale pot fi utilizate și în bucătărie, înlocuind uleiurile clasice, mult mai grase. Ele pot fi combinate cu laptele de orez sau siropul de arțar și pot mulțumi și cele mai pretențioase gusturi. Pe lângă aromele desăvâr-șite, acestea pun în mâncărurile preparate și beneficiile plantelor", a explicat medicul.

Cum recunoaștem un ulei de calitate

Asigurarea calității unui ulei terapeutic este primul pas pe care specialiștii din domeniu îl vizează. De aceea, pentru a putea să obțină clasificarea terapeutică, fiecare ulei esențial trebuie să își dobândească eficacitatea în mod natural, fără manipularea artificială a ingredientelor, așa cum se întâmplă cu cele exclusiv aromatice. Un ulei terapeutic este întotdeauna îmbuteliat în recipiente de sticlă, închise la culoare, și care au înscrise certificatele de calitate pe etichetă.

Comentează știrea

Krim
19 mai 2014
gkjh

Cu finalizare, ca nu e bine sa ramai neterminat.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 20 Septembrie 2013
Stire din Diverse : Uleiuri bune pentru sănătatea ta
Pagina a fost generata in 1.1252 secunde