În fiecare an, în întreaga lume

Vaccinările salvează viața a peste trei milioane de oameni

294

Articole de la același autor

Vaccinarea ne protejează de boli. Medicii spun că părinții trebuie să urmeze cu strictețe calendarul de vaccinări recomandat copilului. Vaccinările încep imediat după naștere și au un calendar bine stabilit. În fiecare an, imunizările salvează viața a peste trei milioane de persoane în întreaga lume, arată statisticile Organizației Mondiale a Sănătății.

Până vineri, la Constanța și la nivelul întregii țări se desfășoară campania "Săptămâna Europeană a Vaccinării", care își propune conștientizarea populației cu privire la importanța vaccinării. Sloganul ales în acest an este "Să prevenim, să ne protejăm, să ne vaccinăm!"
În țara noastră, în Calendarul de imunizări sunt incluse vaccinul împotriva tuberculozei, a difteriei, tetanosului, a tusei convulsive, poliomielitei, hepatitei, rujeolei, rubeolei și oreionului. Apariția vaccinurilor a determinat, de-a lungul timpului, scăderea numărului de îmbolnăviri - a explicat dr. Mihaela Dinisov, directorul executiv adjunct al Autorității de Sănătate Publică a județului Constanța.
Vaccinul antigripal nu este recomandat copiilor mai mici de șase luni. Imunizarea antigripală este indicată după această vârstă, în special pentru micuții cu diferite afecțiuni precum astmul, boala cardiacă sau pulmonară cronică ori cu sistem imun deficitar, precum și persoanelor cu care copilul intră în contact apropiat acasă sau în afara casei.
După vaccinare, pot apărea unele efecte adverse, ca roșeață, ușoară tumefacție sau sensibilitate, febră ușoară, somnolență, iritabilitate și scăderea poftei de mâncare, erupție cutanată, dureri articulare. Părinții nu trebuie să se sperie, pentru că aceste reacții nu sunt periculoase.
Febra mare, de peste 40 de grade Celsius, greutatea în respirație sunt considerate reacții adverse grave, iar la apariția lor trebuie contactat medicul.
De asemenea, este foarte important ca viitoarele mămici să fie vaccinate. "Fătul primește anticorpi de la mamă. Dacă ea este vaccinată, copilul este protejat în primele șase luni de viață de anticorpii primiți de la mamă", a explicat dr. Dinisov.

Calendarul vaccinărilor sugarului și copilului mic
Vârsta Tip vaccin Observații
Primele 24 de ore Vaccin împotriva hepatitei B În maternitate
4 – 7 zile BCG În maternitate
2 luni Vaccinuri împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B și a poliomielitei La medicul de familie
4 luni Vaccinuri împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive și a poliomielitei La medicul de familie
6 luni Vaccinuri împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B și a poliomielitei La medicul de familie
12 luni Vaccinuri împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive și a poliomielitei La medicul de familie
12 – 15 luni Vaccinuri împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului La medicul de familie
30 – 35 luni Vaccinuri împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive La medicul de familie

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7437 secunde