VREMURI BOLNĂVICIOASE. Spitalul Județean Constanța a rămas fără bani!

551
VREMURI BOLNĂVICIOASE. Spitalul Județean Constanța a rămas fără bani! - saraciespital-1359629073.jpg
Pe fondul tuturor schimbărilor petrecute în ultima perioadă în sistemul de sănătate, situația spitalelor constănțene rămâne "atârnată" între termenii de subfinanțare și datorii. Ba mai mult, se pare că vechea problemă a lipsei medicamentelor continuă să pună pe drumuri bolnavii, care deși sunt asigurați, sunt nevoiți să le cumpere din buzunarul propriu. 


Nu sunt bani de investiții!
Problemele din spitale par să nu se mai sfârșească, iar bolnavii sunt singurii care resimt efectele. Pe de o parte reprezentanții spita-lului județean susțin că instituția este "privată" în continuare de fondurile de la Casa de Asigurări, pe de altă parte Casa susține că virează săptămânal, sume de bani scoase din trezorerie. "Ne-au virat ieri două sute nouăzeci de mii de lei, din toată datoria de 2,3 mi-lioane. Bugetul pe internările de zi este limitat în continuare. Cel mai dificil este că suntem în situația în care echipamentele din spital sunt destul de vechi și uzate, iar ministrul ne-a transmis că anul acesta nu vedem niciun ban în plus pentru investiții. Numai pentru secția de cardiologie care este doar pe jumătate gata, mai avem nevoie de trei milioane și jumătate de lei pentru a o termina", a de-clarat Dan Căpățână, managerul Spitalului Județean, în conferința de presă susținută ieri, în cadrul instituției.

Bolnavii își cumpără singuri tratamentul

Deși asigurați, bolnavii care ajung în spital sunt nevoiți să plătească în continuare și pentru medicamente, pe care trebuie să și le procure din bugetul personal. A cui este vina și unde se duc banii? Managerul spitalului, Dan Căpățână susține că situația este cât se poate de dificilă și că atâta vreme cât nu primesc suficienți bani, lucrurile vor merge la fel de prost în continuare. "Îmi cer scuze că trimitem pacienții să își cumpere medicamentele, dar nu avem bani pentru tratamente!". Managerul susține că nu puțini au fost cei care au dat în judecată spitalul pentru a-și recupera banii, însă procedura este una la fel de anevoioasă.

Spitalul de la Eforie reorganizat

În cadrul acelorași discuții, managerul Spitalului Județean a declarat că hotărârea autorităților locale de a reorganiza Spitalul de la Eforie Sud este justificată de structura ineficientă a unității medicale.

"Pe lângă faptul că spitalul de la Eforie este mic, are o capacitate redusă, acolo este nevoie de eficientizarea spațiului medical. Vom transfera instituția către Spitalul Județean pentru a reorganiza partea de recuperare. De exemplu, aici putem mult mai ușor să intrăm în programe europene și să primim finanțare în acest sens. Cred că cel mai probabil se va face preluarea în 5-6 luni pentru că întocmește un draft de hotărâre de Guvern care trebuie aprobat." Cât privește mesajul ministrului Sănătății vizavi de înlocuirea din funcție a managerilor de spitale care au datorii mai vechi de trei luni, Dan Căpățână susține că nu este corect pentru un spital de categoria A1, ca cel de la Constanța care tratează peste cincizeci de mii de bolnavi anual, să nu se acorde o finanțare corectă.

"Am făcut nenumărate solicitări către minister să intrăm în programul de miocard pentru a primi banii de care avem nevoie. Mai ales că avem un număr foarte mare de pacienți pe județ cu această afecțiune. În schimb, ministrul ne cere să reducem internările cu 40%.Este imposibil având în vedere că ele sunt justificate. Cine face internări fictive să răspundă!".

v v v

Pe de altă parte, Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu a precizat că decontarea pentru spitale se va realiza în funcție de rolul pe care acestea le au în asigurarea sănătății populației. Astfel, pentru spitalele din linia I, respectiv spita-lele regionale de urgență, deconta-rea se va realiza la un tarif pe caz ponderat de 1800 de lei. Pentru spitalele județene, tariful va fi de 1600 de lei, iar pentru spitalele specializate în tratamentul bolilor cronice, va fi de 1380 de lei. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4291 secunde