14 ani de la moartea arhiepiscopului Lucian Florea

328
14 ani de la moartea arhiepiscopului Lucian Florea - ipslucianfloreagf1-1535447246.jpg

Articole de la același autor

Biserica Ortodoxă cinstește mâine, 29 august, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia, de la ora 8.30, Sfânta Liturghie la mănăstirea Lipnița, care-și cinstește ocrotitorul. După Sfânta Liturghie, Ierarhul Tomisului va oficia slujba parastasului la împlinirea a 14 ani de la mutarea la Domnul a Arhiepiscopului Lucian Florea, al Tomisului.


Arhiepiscopul Lucian Florea s-a născut la 3 aprilie 1922, în comuna Stremț, județul Alba. La botez a primit numele Simion. După studii în teologie și o bogată activitate misionar-religioasă a fost ales Arhiepiscop al Tomisului de către Colegiul Electoral Bisericesc pe 27 septembrie 1990, după ce, inițial, a ocupat funcția de arhiereu vicar cu titulatura Tomitanul.


Sub păstorirea sa, Eparhia Tomisului a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie, fiind înscăunat Arhiepiscop în ziua de 25 noiembrie 1990, în Catedrala "Sf. Apostoli Petru și Pavel" din Constanța.


Totodată, în acea vreme, a fost reluat învățământul teologic din Constanța, prin înființarea unei secții de teologie în cadrul Facultății de Litere a Universității "Ovidius".


Pensionat pe caz de boală în anul 2000, Arhiepiscopul Lucian și-a petrecut ultimii ani în reședința arhiepiscopală din strada Sfântul Constantin Brâncovenu, Constanța. Trupul său este înhumat în Catedrala arhiepiscopală, în partea stângă a pronaosului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 Iulie 2017
Stire din Economie : Economia se simte tot mai rău
Pagina a fost generata in 1.6405 secunde