Islamul, mai îngăduitor

De ce Ortodoxia nu recunoaște căsătoria cu un musulman?

18590
32
Creștin-ortodoxia nu validează căsătoriile dintre creștini și musulmani.

În schimb, Islamul recunoaște doar căsătoria dintre un bărbat musulman și o femeie creștină, nu și între o femeie musulmană și un bărbat creștin.

Căsătoria religioasă este considerată unul dintre cele mai importante evenimente din viață și un prilej de mare bucurie. Însă, în Ortodoxie, multe cupluri nu pot avea parte de Taina Căsătoriei în fața lui Dumnezeu, dacă ambii parteneri nu sunt de religie creștin-ortodoxă. Având în vedere că Islamul este mai puțin drastic în această privință, mulți se întreabă de ce Ortodoxia nu poate fi, la rândul său, mai îngăduitoare?

"Toți spun că Dumnezeu e unul singur, indiferent de numele pe care i l-au dat diverse religii. Și-atunci, nu înțeleg de ce, ca să te căsătorești în fața lui Dumnezeu, mirii trebuie să fie amândoi ortodocși, iar în fața lui Allah, merge și dacă nu sunt? Eu sunt creștin, m-am căsătorit civil cu o musulmană, dar preotul a refuzat să ne cunune în Biserică, pentru că nu-i dau voie regulile. Am înțeles și l-am rugat să ne facă o mică slujbă, ce crede dânsul, în biserică, dar a refuzat și asta… I-am explicat că nu mă simt om întreg și tot degeaba…" - ni s-a plâns un tânăr, care speră să apuce ziua în care el și actuala lui soție să aibă parte de o cununie religioasă.

Ce spune Biserica Ortodoxă

Recunoașterea și, respectiv, lipsa de recunoaștere a căsătoriei religioase provin din modul în care este concepută căsătoria. Astfel, în Islam, căsătoria este un contract cu valoare spirituală, încheiat în scopul prezervării speciei și a siguranței spirituale și materiale a celor doi. Căsătoria în ortodoxie este o Sfântă Taină, alături de alte șase taine ale Bisericii Creștin-Ortodoxe. Prima taină, care deschide accesul și la celelalte, este Taina Botezului. Așadar, fără botez, căsătoria nu este Sfântă Taină și nu este valabilă în fața lui Dumnezeu. După cum ne-a explicat Călin Gavrilaș, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, conform canoanelor Bisericii Ortodoxe, principala condiție pentru încheierea unei căsătorii este aceea ca soții să fie de credință ortodoxă sau dreaptă credință, având un botez valid. De asemenea, o altă condiție religioasă pentru săvâr-șirea Tainei Cununiei este aceea ca niciuna dintre persoane să nu fie de o altă confesiune sau religie ("mixta religio, disparitas cultus"). Pentru săvârșirea unei căsătorii, în Biserica Ortodoxă, este necesar, așadar, ca soțul și soția să fie botezați ortodocși. În cazul în care unul dintre soți nu este ortodox, ci de altă religie (musulman, de exemplu) nu se va putea oficia în Biserica Ortodoxă Taina Sfintei Cununii, ci doar cu trecerea lui la Ortodoxie (Botez).

Islamul - alte reguli

Potrivit Islamului, un bărbat musulman se poate căsători cu o creștină sau o evreică de religie monoteistă, în acest sens neexistând niciun impediment. În schimb, o femeie musulmană se poate căsători doar cu un musulman. Însă, bărbatul musulman nu poate să-și forțeze soția creștină sau evreică să adopte Islamul. Totul, din cauză că, în Islam, nu există silirea la credință: "Nu este silire la credință! Razvedita este deosebirea dintre calea cea dreaptă și rătăcire, iar acela care se leapădă de Taghut (după unii comentatori, prin At-Taghut se au în vedere diavolii, idolii și toate falsele divinități) și crede în Allah, acela s-a prins de cea mai trainică toartă (Islamul), care nu se sparge niciodată. Și Allah este Cel care Aude totul, Atoateștiutor." (Traducerea sensurilor din Coran 2:256)

Religia copiilor

Așadar, femeia are libertatea de a-și practica religia și nu poate fi forțată să se convertească la Islam. Însă, copiii al căror tată este musulman sunt în mod automat musulmani. Totuși, este preferabil ca soția creștină sau evreică să citească și să învețe despre Islam, pentru a putea înțelege religia soțului și a copiilor.

Cununia, acasă

În România, la musulmani, pentru a putea fi cununat religios de către un imam, cuplul trebuie să facă dovada căsătoriei civile, iar la cununia religioasă, neapărat să fie prezenți doi martori de sex masculin sau două femei și un bărbat. Potrivit tradiției, oficierea poate avea loc numai acasă.

Comentează știrea

32 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 
vpopa
29 noiembrie 2014
Oferta

Oferta de lucru! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber). Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: vpopa2014@gmail.com

Zizi
29 noiembrie 2014
Casatoria mixta

Cunosc doua familii mixte, care n-au decat actele in fata Starii Civile, si care o duc foarte bine. Parerea bisericii ortodoxe nu face nici doua parale. Oamenii le stiu p-ale lor.

dave
29 noiembrie 2014
Si...

Ortodoxia nu recunoaste casatoria cu un musulman dar ortodocsii '' de rand'' da. Cunosc si eu cateva familii mixte . Dobrogea poate fi un exemplu de convietuire intre religii pentru multe zone ale lumii.

Presedintele care-i uneste
29 noiembrie 2014
Problemele apar la urne

Ce te faci cand trebuie sa votezi cu unul "de-al nostru".Musulmanul nu este roman ca nu e "de-al nostru".Sictir Ponta !

Marian
29 noiembrie 2014
Prostule

De ce amesteci religia cu politica. Religia isi are rostul ei bine definit in viata noastra. Politica este un paleativ la care se poate renunta. Sictir prostule!

Răspuns la: Problemele apar la urne
Adăugat de : Presedintele care-i uneste, 29 noiembrie 2014
Ce te faci cand trebuie sa votezi cu unul "de-al nostru".Musulmanul nu este roman ca nu e "de-al nostru".Sictir Ponta !
Presedintele care-i uneste
29 noiembrie 2014
Pentru "Marian".Sa traiti !

Asculta aici: ( http://adevarul.ro/locale/satu-mare/video-iustin-sigheteanul-vicarul-episcopiei-maramuresului-satmarului-instructiuni-preotilor-va-puneti-fruntea-credinciosilor-biserica-direct-vot-oamenii-voteze-crestin-ortodox-1_5461d7620d133766a8bfd7bc/index.html ) Rog ziarul sa nu sterga adresa de mai sus.Va rog din suflet ! Politica si Biserica in campania electorala.Dumnezeu a ajuns pe taraba pesedeului.O sa vedeti o Romanie aflata in Evul mediu.Asa ceva nici nici in Irak nu este permis.Sa nu va mai aud ca vorbiti de talibani.Talibani ortodocsi exista si printre noi.Semneaza UN ORTODOX.SA TRAITI !

Răspuns la: Prostule
Adăugat de : Marian, 29 noiembrie 2014
De ce amesteci religia cu politica. Religia isi are rostul ei bine definit in viata noastra. Politica este un paleativ la care se poate renunta...
musulman
29 noiembrie 2014
cica sunt musulmance, dar nu prea

buna seara. cunosc mai multe familii mixte. el musulman , ea ortodoxa, cununia religioasa facandu-se de catre imam.am asistat la mai multe intamplari foarte ciudate . la un botez al unui copil ortodox, ea s-a dus in biserica si si-a facut cruce, desi afirma ca s-a convertit in religia musulmana, iar el statea si o privea cum isi face cruce. alt caz au botezat amândoi un copil ortodox, ea facandu-si cruci dupa cruci alt caz au cununat un cuplu ortodox.... de ce imamii oficiaza astfel de cununii mixte? doar pentru bani? de ce muftiatul nu ia masuri?

Munca la domiciliu
30 noiembrie 2014
Munca la domiciliu

Cautam Operatori calculator pentru publicare anunturi. Cautam oameni foarte hotarati si foarte seriosi care vor sa aiba un castig garantat, cu o munca interesanta si foarte usoara de numai 3 ore pe zi! Cerinte: - cunostinte minime PC - necesar calculator cu conexiune internet, rabdare,seriozitate. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail.Veti trece mai intai prin instruire, apoi cine doreste, incepe sa lucreze. Castiguri 300 de dolari lunar! Solicitati detalii trimitand "info" la adresa de mail: ioana.creo@gmail.com

Ion
30 noiembrie 2014
De ce biserica trebuie sa valideze dragostea

Biserica este o institutie ce nu are nicio treaba cu enritatile superioare... Ea a fost inventata de smecheri la mult timp dupa Iisus sau Apostoli... Niste preoti au zis ca da bine sa pretinzi ca ai legatura cu Dumnezeu.... Si institutia asta a facut razboaie pentru ca numele domnului era diferit.... Iar ortodoxia actuala este o mizerie fundamentalista.... Exact ca fundamentalismul islamic... Numai ca ai nostrii folosesc mobilul nu ca sa se explodeze sau sa explodeze pe sltii, ci pentru a cersi bani..

Zizi
30 noiembrie 2014
Amin

Bravo Ioane! Bine scris. Asa e. Cele mai multe dintre razboaiele acestei planete au avut ca punct de plecare religia. Care este un mare rahat. In cazul articolului, cum bine zici, totul se rezuma la lovele. Cu alte cuvinte, daca nu merg mirii la altar daca sunt de confesiuni diferite, care-i problema? Pentru oamenii in cauza nici o problema. Dar pentru popi da, pentru ca in felul asta pierd o parte din controlul si manipularea maselor. Am vazut la TV in urma cu cativa ani, o tragedie rutiera cand o masina de la o nunta, a intrat intr-un pom, iar mireasa a decedat. Mireasa care cu cateva zeci de minute inainte fusese cununata religios. Ce ironie!!! Adica doar ce-i cantase popa: "Se casatoreste robul lui D-zeu xxxxx cu roaba lui D-zeu yyyyy acum si pururea si-n vecii vecilor. Acest "in vecii vecilor" n-a durat decat 20 de minute.

Răspuns la: De ce biserica trebuie sa valideze dragostea
Adăugat de : Ion, 30 noiembrie 2014
Biserica este o institutie ce nu are nicio treaba cu enritatile superioare... Ea a fost inventata de smecheri la mult timp dupa Iisus sau Apostoli...
32 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2513 secunde