Scoaterea Religiei din școală: păcat sau virtute?

1271
11
Scoaterea Religiei din școală: păcat sau virtute? - oradereligie-1413997004.jpg

Articole de la același autor

Nemulțumirile părinților legate de modul cum se predă copiilor Religia în școală, la care s-au adăugat veștile denigratoare care au avut drept subiect fețe bisericești, nu au făcut decât să degradeze încrederea în valorile creștine.

În România, religia este materie obligatorie și toți elevii trebuie să fie prezenți la ore. Cei care au altă credință religioasă sunt, de asemenea, obligați să participe la orele de religie dacă nu aduc acte doveditoare, precum adeverințe care să ateste participarea la această materie într-un alt cult.

Conform unui proiect depus de Re-mus Cernea, care a primit aviz favorabil din partea Consiliului legislativ și din partea Comisiei Juridice, de disciplină și imunități, Religia ar putea deveni, începând cu anul școlar 2014-2015, materie opțională, pe care elevii o pot studia doar la cerere. În schimb, în locul religiei va fi introdusă o nouă disciplină de studiu "Etică și Cultură Civică".

"Un demers lipsit de respect față de majoritate"

Din discuțiile purtate cu câțiva părinți, am reținut că aceștia și-ar fi dorit mai mult ca elevii să cunoască istoria religiilor: "Copiii trebuie să știe care sunt caracteristicile, ce apropie și ce diferențiază diverse religii și nu cursuri de teologie. Avem noi grijă, în familie, să le cultivăm valorile creștine și morale", ne-a declarat o mămică.

Și acum, ca și în alte ocazii, Ar-hiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, respinge aceste atacuri, pe care le consideră îndreptate împotriva copiilor: "Religia în școală a fost preluată de la Biserică, unde s-au înființat și primele școli. Singura perioadă în care religia nu a existat în școală a fost perioada comunistă. Demersul făcut de acest deputat este demersul unei minorități din România. De aceea, scoaterea religiei însemnează o deposedare a învățământului de ceea ce are mai luminos și mai bun, încât poporul cred că se va opune, dacă măsura se va concretiza. Părinții ne spun că sunt fericiți că-și pot și ei reîmprospăta cunoștințele religioase datorită studiului copiilor. Personal, cred că acest demers nu are nicio legătură cu realitatea, nu corespunde scopului educației. Religia are un rol nu numai spiritual, ci și educativ pentru timpurile în care trăim. Acest demers pare lipsit de respect față de majoritatea, pentru că întotdeauna în democrație se spune că minoritatea se supune majorității. Nici 1% din populația țării nu este atee. Atunci, ce temei are acest deputat care se luptă să scoată religia din școli? Nădăjduim că Bunul Dumnezeu nu va lăsa copiii în întuneric și va lumina mințile credincioșilor pentru a menține Duhul lui Dumnezeu în școală și în sufletele copiilor", a mai spus ÎPS Teodosie.

"Nu suntem de acord"

De aceeași părere este și prof. Daniela Stan, inspector școlar pentru religie: "Consider că este doar o propunere pentru clasele I-IV, care a trecut în mod tacit de Camera Deputaților, dar nu s-a dezbătut în Senat. Comisia minorități și Culte a dat aviz nefavorabil, iar Comisia învățământ a făcut raport cu aviz negativ. Noi, profesorii de religie, și Biserica nu suntem de acord și nu vom lăsa lucrurile să decurgă cum dorește domnul Cernea", a mai adăugat prof. Stan.

În final, trebuie spus că proiectul prevede că elevii care își doresc să studieze în continuare Religia o vor face la cerere, însă niciun copil nu va fi obligat să asiste la orele facultative de religie, împotriva voinței sale ori a părinților săi. În cazul elevilor care aleg să studieze în continuare materia Religie, aceștia nu vor fi evaluați cu note, ci cu calificative, care nu vor fi luate însă în considerare la calcularea mediei generale.

Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
admirator
23 octombrie 2014
problema pleaca de la

faptul ca ora de religie e privita ca o ora de catehizare de catre preoti. Si respectiva materie e predata daor de preoti (sau sotiile lor...?!!!), nu si de profii de istorie sau filozofie. Daca se facea istoria religiilor si etica, ce puteau fi predate de toti profii de stiinte sociale, nu era nici o tragedie. Catehizarea poate fi facuta de BOR in scolile de duminica (sambata), organizate pe linga parohii sau in salile de clasa, numai de baza de voluntariat. In Parlament s-a votat una, dar preotii si inspectoratele au facut alta. Orele de religie de la scoli, trebuie sa invete copiii sa accepte si alte culte religioase, sa colaboreze cu cei care nu cred sau sunt de alta religie. Nu sa-i indoctrineze si sa-i fanatizeze! Nu avem, chef de razboaie religioase in tara... Pacat ca o idee buna (religia in scoli) a fost torpilata de prostie si spiritul intolerant!

Zizi
23 octombrie 2014
Amin

Pai ce ar fi de spus? As intreba retoric, care este rezultatul religiei in scoli cata vreme a crescut violenta la un nivel atat de alarmant. Care este efortul bugetar la nivelul tarii pentru a tine in priza aceasta armata de profesori de religie? Si care, practic nu produc nimic. In schimb se pregateste cu muta rabdare si de la varste fragede, viitoarea generatie de enoriasi cu creierul spalat. Dupa '89 biserica a facut pe martira. S-au construit la biserici, de nu mai incap astazi in Romania, si care nu folosesc la nimic. La noi se inchid spitale, cele existente sunt vai de ele. Biserica a ocupat parcurile, spatiile libere dintre blocuri, are televiziune, are post de radio, domenii, hoteluri etc. Pe ei nu-i calca niciodata Garda, ei nu platesc impozite. Patriarhul Daniel e un autentic mogul de presa. Trai pe vatrai. Noroc cu DNA care le mai pune frana. Astept cu deosebit interes ziua cand IPS Teodosie (cel spagar) si Gigi Becali vor dormi in paturi alaturate. Mai nou, daca ati observat, biserica isi scoate afara boxele si difuzoarele, astfel incat vrei nu vrei, daca stai prin zona, asculti orice predica (botez, inmormantare). Ce poate fi mai "placut"? De exemplu daca lucrezi in ture si doar ce ai venit din cea de noapte. Adica biserica, cu un tupeu fantastic, ne intra in viata. Ar trebui data in judecata pentru tulburarea linistii publice. Una peste alta, se si vede cate ne-a dat Dumnezeu in 25 de ani. Ne-a dat de nu le mai putem duce. Revenind la subiect, disciplina religie, precum si corpul didactic care o deserveste, este doar o ramurica a bisericii. Isi asigura un trai bunicel, nefacand nimic, neproducand nimic, intr-o tara saraca, prin manipularea emotionala a oamenilor. Amin

Angela
23 octombrie 2014
aste e cea mai mare problema pe care o are tara asta?

Initiativa d-lui Cernea se inscrie intr-o serie de demersuri menite sa ne intoarca in epoca de maxima inflorire si dezvoltare a societatii socialiste multilateral dezvoltate. Dl. in cauza cred ca nu stie ca in clasele 1-4 se studiaza deja educatie civica - o disciplina foarte interesanta care educa elevii in spiritul tolerantei, dreptatii etc. Daca era politic corect, dl. in cauza propunea nu o disciplina, ci o lista cum ar fi: Educatie socialista marxist-leninista, Educatie pentru apararea patriei, Educatie socialist-stiintifica etc.etc. In scoli se face religie cu profesor. Si nu, la disciplina religie nu se face prozelitism. Si ca fapt divers - inclusiv copii de alta religie stau la orele de religie ortodoxa. care sunt puse in cazul copilului meu ori la inceputul ori la sfarsitul programului. As da un citat aici pt. dl. Cernea si pt. cei care il sustin: "[Romanii sunt] un popor fara istorie… destinati sa piara in furtuna revolutiei mondiale… [ei sunt] suporteri fanatici ai contrarevolutiei si [vor ] ramane astfel pana la extirparea sau pierderea caracterului lor national, la fel cum propria lor existenta, in general, reprezinta prin ea insasi un protest contra unei marete revolutii istorice… Disparitia lor de pe fata pamantului ar fi un pas inainte." Frederich Engels, Neue Rheinische Zeitung, 13 ianuarie 1849 ("Lupta maghiarilor"). Sursa: http://www.ziaristionline.ro/2011/06/02/engels-romanii-trebuie-sa-dispara-de-pe-fata-pamantului-interviul-lui-dan-manolache-cu-larry-watts-de-la-radio-cultural/ Asta ca sa inteleaga toata lumea care sunt idealurile d-lui Cernea. Sau a papusarilor lui.

Geo
23 octombrie 2014
Religia in scoli este sustinuta numai de preoti.

Nu tin cu Cernea dar are dreptate în aceasta problema. Majoritatea parintilor vor ca religia sa fie materie opțională. Este normal ca preoții ortodoxi și profesorii de religie sa se opună pentru ca au interes.

Florin
23 octombrie 2014
religie

Eu unul sunt ateu dar pentru copilul meu nu as avea nimic impotriva daca ar face la scoala istoria religiilor, nu sa fie indoctrinat cu o anumita credinta. Un profesor de istorie ar fi cel mai potrivit pentru o asemenea materie. Preotii nu fac altceva decat sa spele creiere, cum fac si la biserica

unul
23 octombrie 2014
Religia in scoli e un abuz inadmisibil din partea popilor perverși si vesnic flămînzi

Religia in scoli e o minunata ocazie de a indopa copiii cu prafurile si minciunile nerusinate ale popilor vesnic doritori de inavutire. Religia in scoli e o minunata ocazie de a continua cretinizarea speciei umane. Se realizeaza o traire intensa prin inchinarea la femei care au avut o inima atit de mare incit i-au iubit pe toti barbatii din vremea lor. Deoarece in urma acestei iubiri infocate a rezultat cea mai mincinoasa si perversa creatura a tuturor timpurilor, cel mai mare dusman al tuturor timpurilor al Dumnezeului Cel Adevarat, creatură care s-a numit pe sine dumnezeu, si deoarece acelei femei i-a fost imposibil sa-si aminteasca cu cine dracu a facut respectiva creatura, a acuzat pe un oarecare duh sfint ca a pîrlit-o. Asa se face ca datorita minciunilor nerusinate ale popilor vesnic flaminzi, azi sarbatarim o zi pt. un duh sfint exact de ziua IELELOR (adica niste forme de strigoi feminini din mitologia populara). Intre Vechiul Testament si Noul Testament nu este absolut nimic, mai precis "invatatura" din Noul Testament este la 180 grade fata de invatatura din Vechiul Testament (chiar si aceea din Vechiul Testament e afectata de interpolari ulterioare). Ceea ce, in Vechiul Testament , a fost sarpele pt. Eva, exact acelasi lucru a fost Marele Amăgitor din Noul Testament pt. intreaga lume. Eu am scris doar citeva cuvinte si, evident ca acestea nu pot contrabalansa riurile de cerneala pe care popii blasfemitori le-au consumat in ultimele doua mii de ani pt. a justifica blasfemiile bestiale si absurditatile pe care le debiteaza ; scopul lor esential este jaful, in special in cele mai cumplite momente din viata voastra, cum sunt inmormintarile. Cit priveste inlocuirea religiei cu o noua disciplina , Etica si Cultuta Civica, nu se urmareste decit inlocuirea unei mizerii ca alta, adica aceasta noua mizerie nu este altceva decit o otravă in care colcăie viermii conceptiilor New Age. Religia trebuie eliminata complet din scoli, NU INLOCUITA asa cum propune papițoiul ăla cu codițe.

cetatean
23 octombrie 2014
bor

Foame de banii,nu va mai ajunge pomana de la guven vreti si dela elevii

zizi 2
23 octombrie 2014
niște ploșnițe de popi

Bravo zizi.

zizi 2
23 octombrie 2014
niște ploșnițe de popi

Bravo zizi.

Cetățeanul turmentat
23 octombrie 2014
Ora de religie în școli

Principalul vinovat este factorul politic din România postdecembristă. I-a plăcut și îi place complicitatea vinovată cu mai marii, nicidecum preasfinții, Bisericii Ortodoxe Române. Colaborare reciproc avantajoasă, nu ??? Chiar și noi, ceilalți, suntem vinovați pentru că am permis apariția și manifestarea acestor anomalii. Este inadmisibil ca, în Constituție, legea fundamentală a oricărui stat democratic, România să fie declarată stat laic, iar noi să acceptăm cu seninătate plata preoților de la bugetul de stat și tot de la buget alocări pentru noi construcții de biserici (vezi decizia de acum câteva zile prin care Guvernul aloca în acest sens nu mai puțin de 6-șase !!! milioane de lei- lei noi, desigur). De ce nu mai multe așezăminte sociale (cantine, adăposturi de zi și de noapte, aziluri) administrate de oamenii bisericii șisusținute material de către BOR ??? Zilele acestea am aflat cu stupoare faptul că ocuparea și apoi păstrarea unui post de profesor de religie este condiționată de acordarea unor binecuvântări de către capii locali ai BOR care profită de acest aspect pentru a-i șantaja pur și simplu pe acesti oameni în legătură cu tot felul de probleme pe care acești prea lumești ,,șefi" le au. Inadmisibil și strigător la cer. Acești profesori nu au ocupat acele posturi pentru că așa dorește vreun arhimandrit, vreo ,,sfântă" față bisericească ci pentru că au terminat o facultate și apoi au dat un concurs pentru ocuparea acelui post. De ce Ministerul Educației și Guvernul acceptă această nefirească, ilegală situație ? Dacă vor să aibă un astfel de control absolut asupra oamenilor, precum stăpânii de sclavi, să fie în stare să își înființeze și să întrețină propriile școli și licee. Ora de religie nu ar trebui acceptată ca oră de îndoctrinare orbească a copiilor noștri ci ar trebui să fie o materie care să ofere exemple de urmat, învățături demne de aplicat în viață, concepții etice și filosofice utile pe drumul evoluției unui copil. Ar trebui prezentată istoria creștinismului, a bisericii ortodoxe, alte religii,curente și filosofii religioase și ideile comune, filosofia religioasă care unește, nu desparte. Despre politicieni, majoritatea preoților din România, despre conducătorii locali sau naționali ai BOR și despre BOR, numai de bine !

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Luni, 20 Octombrie 2014
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului supărat
Miercuri, 17 Septembrie 2014
Stire din Cetățenești : calendar religios
Sâmbătă, 13 Septembrie 2014
Stire din Eveniment : ÎPS Teodosie, urmărit penal de DNA
Pagina a fost generata in 1.2391 secunde