Moaștele Sfântului Nectarie, aduse de la Iași, la biserica din cartierul Medeea

327
Moaștele Sfântului Nectarie, aduse de la Iași, la biserica din cartierul Medeea - sfantulnectarie-1415213627.jpg

Articole de la același autor

Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia, vineri după-amiază, slujba vecerniei la biserica "Sfinții Îngeri" - Capela Militară de pe bulevardul Tomis nr. 170. Slujba va începe la ora 16,00.

Pe data de 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă cinstește soborul Sfințiilor Arhangheli Mihail și Gavriil. După tradiția biblică, arhanghelii fac parte din ceata îngerilor apropiați Sfintei Treimi. Mihail este cunoscut atât în Vechiul, cât și în Noul Testament drept căpetenie a "oștirilor cerești", fiind cel ce îl pedepsește direct pe Lucifer, izgonindu-l din cer atunci când s-a răzvrătit împotriva Ziditorului. În limba ebraică Mihail se traduce "Cine este ca Dumnezeu". Arhanghelul Gavriil este "vestitor al tainelor divine", înger al bunelor-vestiri dintre care amintim: vestea adusă lui Ioachim și Anei că o vor naște pe Fecioara Maria, lui Zaharia că va avea un fiu, pe Ioan Botezătorul, iar Fecioarei Maria că îl va naște pe Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu. Numele său înseamnă "omul lui Dumnezeu" sau "Dumnezeu este tăria mea".

De asemenea, sâmbătă, 8 noiembrie, începând cu ora 23,30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica "Sfântul Nectarie" din zona Medeea. Credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie se vor putea închina moaștelor Sfântului Nectarie (aduse de la biserica "Sf. Nectarie" din Iași) și Sfântului Vasile cel Mare (aduse de la mănăstirea Sihăstria Putnei). Sfintele odoare vor rămâne la acest lăcaș de cult până pe data de 24 noiembrie.

Sfântul Nectarie s-a născut în Selivria, de pe actualul teritoriu al Turciei, pe 1 octombrie 1846. Încă din copilărie a primit o educație creștină, iar la vârsta de 14 ani a plecat la muncă, în Constantinopol. După programul de lucru, mergea adesea la biserică. Conducătorii Școlii metocului Sfântului Mormânt l-au angajat pedagog și învățător la această școală. A absolvit facultatea de Teologie din Atena. A fost hirotonit preot, apoi mitropolit de Pentapole (în Libia superioară). În anul 1890, a fost trimis în Grecia, unde a fost numit director al Seminarului din Rizareion. Aici s-a preocupat atât de formarea intelectuală, cât și duhovnicească a tinerilor. La bătrânețe a renunțat la funcție și a înființat mănăstirea Sfânta Treime, pentru călugărițe, pe insula Eghina.

Datorită dragostei pentru Dumnezeu și oameni, a primit darul vindecării, dovedit în special în vremea Primului Război Mondial. A murit în anul 1920. În septembrie 1953, trupul a fost deshumat, găsit neputrezit și răspândind bună mireasmă. În anul 1961, a fost canonizat de către Biserica Greciei. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 20 Octombrie 2014
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului supărat
Miercuri, 17 Septembrie 2014
Stire din Cetățenești : calendar religios
Sâmbătă, 13 Septembrie 2014
Stire din Eveniment : ÎPS Teodosie, urmărit penal de DNA
Pagina a fost generata in 0.4267 secunde