150 de paturi dispar din spitalele constănțene

2916

Articole de la același autor

Aproximativ 150 de paturi vor "dispărea" din unitățile spitalicești constănțene, în urma deciziei guvernanților de a schimba structura spitalelor, concomitent cu transferul lor către autoritățile locale. Numărul de paturi va fi redus, dar ce se va întâmpla cu pacienții - se întreabă cadrele medicale. Numărul bolnavilor care ajung la spital nu se va micșora, ci din contră, mai ales în lunile de vară.
Începând de luni, conducerile spitalelor din județul Constanța care urmează să fie trecute în administrația autorităților locale au primit adrese oficiale de la Ministerul Sănătății prin care au fost anunțate că până la 1 iulie vor trebui să reducă din paturi. La nivelul județului nostru, vor fi reduse 149 de paturi, în cinci dintre cele zece spitale care vor fi transferate autorităților locale. Cea mai mare reducere va fi în Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU), unde vor fi desființate 70 de paturi. De asemenea, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase va avea cu 24 de paturi mai puțin, în Spitalul Municipal Medgidia vor fi "tăiate" 25 de paturi, în Spitalul Municipal Mangalia 10 paturi, iar în Spitalul de Ortopedie, Traumatologie și Recuperare Medicală Eforie Sud - 20 de paturi.

Spitalul Județean rămâne fără o linie de gardă
Decizia de desființare a paturilor va îngreuna activitatea în Spitalul Județean Constanța. Pe de o parte, pentru că în prezent sunt mult mai mulți pacienți internați decât paturi - de exemplu, în Secția de Cardiologie bolnavii dorm pe canapele sau paturi improvizate -, darămite după 1 iulie. Pe de altă parte, odată cu reducerea paturilor, va trebui desființată și o linie de gardă. "În prezent avem 1.370 de paturi și vom rămâne cu 1.300, ceea ce înseamnă că nu vom mai îndeplini criteriile și va trebui să desființăm o linie de gardă. Deocamdată analizăm la ce gardă am putea renunța, cred că la cea de pe Secția de O.R.L., dar încă nu mă pot pronunța. Celelalte linii sunt însă la chirurgie, medicină internă, obstetrică-ginecologie și nu pot fi desființate", ne-a spus dr. Liliana Tuță, directorul medical al spitalului. După desființare, pe secția respectivă se va proceda precum pe secțiile de Oftalmologie sau Buco-Maxilo-Facială, unde nu există linii de gardă. Medicii își încheie programul la ora 14,00, iar dacă apare o urgență după această oră, sunt chemați de acasă. Dezavantajul este însă că, dacă locuiesc în partea cealaltă o orașului sau în localitățile din preajma municipiului, până ajung, starea pacientului se poate agrava considerabil. Exemplul nu trebuie căutat prea departe: paznicul de 72 de ani, Marin Lixăndroiu, care a murit din cauza unor lovituri primite în timpul unui jaf, a fost ținut cinci ore pe o targă, în așteptarea unei ambulanțe care să-l transporte la BMF, pentru un consult. A fost transportat degeaba însă, pentru că în clinica respectivă nu era niciun doctor care să-l îngrijească.
Reprezentanții spitalului pot formula eventualele obiecțiuni până la 1 iulie, pe care le vor adresa Ministerului Sănătății.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5635 secunde