2 februarie - Ziua Mondială a Zonelor Umede

305
2 februarie - Ziua Mondială a Zonelor Umede - lacultechirghiol-1359899860.jpg
În fiecare an, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral sărbătorește Ziua Mondială a Zonelor Umede. Bazinul hidrografic Dobrogea Litoral are în componență trei din cele cinci situri Ramsar existente în România: Rezervația Biosferei Delta Dunării, Balta Mică a Brăilei și Aria Protejată Lacul Techirghiol. 

Convenția asupra zonelor umede, semnată la Ramsar, în Iran, în 1971, este un tratat interguvernamental care stabilește cadrul acțiunilor naționale și cooperării internaționale pentru conservarea și utilizarea rațională a zonelor umede și a resurselor pe care acestea le oferă. În prezent, există 150 de părți contractante care au înscris pe lista Ramsar peste 1600 zone umede de importanță internațională, având o suprafață totală de 145 milioane de hectare.

De la aderarea României (1991) și până în prezent, cinci regiuni din țară au fost desemnate site-uri Ramsar: Rezervația Biosferei "Delta Dunării" (în 1991) și Balta Mică a Brăilei (în 2001), Lunca Mureșului (jud. Arad și Timiș), Complexul Piscicol Dumbrăvița (jud. Brașov) și Lacul Techirghiol (jud. Constanța) (1996). 

Bazinul hidrografic Dobrogea Litoral deține trei astfel de zone: Rezervația Biosferei "Delta Dunării", Balta Mică a Brăilei și Lacul Techirghiol. 

Desemnarea unei zone umede ca site Ramsar este o recunoaștere a importanței acestor zone ca resurse de mare valoare economică, naturală, științifică și a rolului lor multiplu în menținerea calității mediului prin controlul inundațiilor, aprovizionarea stratului subteran de apă, stabilizarea țărmurilor și protecția împotriva furtunilor, retenția nutrienților și sedimentelor, atenuarea schimbărilor climatice, purificarea apei, menținerea biodiversității. Țările semnatare ale Convenției trebuie să țină cont de angajamentele luate pe plan internațional, privind conservarea și gestionarea rațională a acestor zone. 

Zonele umede reprezintă întinderile de bălți, mlaștini, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce sau sărată, inclusiv întinderi de apă marină. Ceea ce își propune Convenția Ramsar este de a conserva zonele umede, fauna și flora care servesc ca habitat al păsărilor acvatice, iar, pe de altă parte, constituie cele mai importante resurse de valoare economică, naturală, științifică și recreativă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7634 secunde