ACTA ar putea scoate sâmbătă în stradă peste 100.000 de români

390
ACTA ar putea scoate sâmbătă în stradă peste 100.000 de români - acta47020400-1328961881.jpg
ACTA, proiectul de lege care a scandalizat Europa, ar putea scoate în stradă și în România peste o sută de mii de oameni, cifră vehiculată în mediul online.

Mitingurile urmează să înceapă sâmbătă, de la ora 16:00, iar potrivit rețelelor de socializare, cele mai multe persoane și-au anunțat prezența în Capitală și în orașele mari cum ar fi Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Protestele vor dura cinci ore. La Constanța protestul se va desfășura în fața Prefecturii, cu începere de la ora 17:00.

ACTA prevede că "pentru a proteja informațiile privind regimul drepturilor în format electronic, fiecare parte prevede protecție juridică corespunzătoare și sancțiuni juridice eficace împotriva oricărei persoane care săvârșește una din următoarele fapte cu știință și fără autorizație sau, în cazul sancțiunilor civile, având motive întemeiate de a crede că această faptă va determina, va permite, va facilita sau va disimula o încălcare a unui drept de autor sau a unor drepturi conexe: eliminarea sau modificarea oricărei informații privind regimul drepturilor în format electronic; distribuirea, importul în vederea distribuirii, radiodifuzarea sau televizarea, comunicarea către public sau punerea la dispoziția publicului a unor opere, interpretări, execuții sau fonograme, știind că informațiile privind regimul drepturilor în format electronic au fost eliminate sau modificate fără autorizație".

Fiecare parte semnatară a Acordului se asigură că legislația sa cuprinde proceduri de aplicare a legii, care să permită o acțiune eficace împotriva oricărui act de încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală, care are loc în mediul digital, inclusiv măsuri de remediere eficiente destinate să prevină orice încălcare și măsuri de remediere care să constituie un mijloc de descurajare a oricărei încălcări ulterioare.

Procedurile de aplicare a legii ale fiecărei părți se aplică încălcării dreptului de autor sau drepturilor conexe asupra rețelelor digitale, care pot include utilizarea ilegală de mijloace de difuzarea la scară largă în scopul încălcării. Aceste proceduri sunt puse în aplicare astfel încât să se evite crearea de obstacole în calea activității legitime, inclusiv comerțul electronic și, în conformitate cu legislația părții respective, respectă principii fundamentale precum libertatea de expresie, un proces echitabil și protecția vieții private.

Reprezentanți din 22 de state membre UE și Uniunea Europeană au semnat, la sfârșitul lui ianuarie, la Tokyo, Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA), care nu va putea intra însă în vigoare fără aproarea Parlamentului European. Scopul acordului (între UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud și Elveția) este, potrivit PE, acela de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv online, și de a combate contrafacerea și pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzică și filme.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3756 secunde