Angajatorii ciupesc din banii salariaților. "Mulți preferă să angajeze tineri pentru a-i păcăli"

1812
Angajatorii ciupesc din banii salariaților.
Lună de lună, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din ConstanÈ›a înregistrează zeci de reclamaÈ›ii, care vin din partea salariaÈ›ilor nemulÈ›umiÈ›i. Spre exemplu, în 2018, 1.403 angajaÈ›i È™i-au reclamat È™efii pentru diferite aspecte. 


Potrivit È™efului ITM, Eugen Bola, aspectele cele mai des întâlnite în problemele sesizate de cetățeni au făcut referire la neplata drepturilor salariale, neplata orelor suplimentare, timpul de lucru È™i de odihnă, neacordarea concediilor de odihnă. Alte reclamaÈ›ii se referă la refuzul angajatorului de a elibera documente. 


Mai mult decât atât, din totalul se sesizări, 90 au fost anonime, trimise pe adresa de email a instituției. Desigur, nici munca la negru nu a fost omisă, 108 constănțeni declarând că au fost angajați fără a semna un contract de muncă. Ca și până acum, în topul celor mai reclamate societăți se află cele de pază și protecție, unitățile de alimentație publică și construcțiile.
Mai grav este că la final de sezon, spre exemplu, atunci când mulÈ›i angajaÈ›i din È›ară trebuie să plece se confruntă cu refuzul patronilor de a le da salariile intacte pe ultima lună. Această situaÈ›ie este întâlnită cel mai des pe litoral, la unitățile hoteliere sau restaurante, terase etc. Aici, când vine luna septembrie, este jale. Desigur, aceste lucruri nu se întâmplă peste tot, dar există È™i agenÈ›i economici care fac în aÈ™a fel, încât să-È™i È›epuiască angajaÈ›ii È™i să scape de plata ultimelor salarii.  
"Angajatorii le ciupesc oamenilor din bani. Acestora le sunt imputate niÈ™te sume în mod nelegal, la plecare, numai ca să nu le mai dea banii. Spre exemplu, dacă au avut o vază pe inventar È™i acum nu mai există ori alte lucruri. Aceste prejudicii sunt imputate È™i sumele le sunt luate din leafa oamenilor", a declarat pentru "Cuget Liber", È™eful ITM ConstanÈ›a, Eugen Bola. 


De foarte multe ori, toate aceste situaÈ›ii se petrec È™i din cauza salariaÈ›ilor, unii neÈ™coliÈ›i, inconÈ™tienÈ›i sau necalificaÈ›i pentru meseria pe care o practică. "Eu m-am angajat în luna mai la o terasă în Neptun. Mi s-a spus că ultimul salariu îl voi ridica înainte de data de 15 septembrie, dar când a venit data scadentă, m-am trezit că patronul nu doar că È™i-a închis localul, dar nu l-am mai putut contacta deloc È™i am rămas fără nici un ban", ne-a declarat Ion P., barman. 


Se pare că foarte mulÈ›i patroni preferă să angajeze personal cu studii medii È™i tineri, pentru a-i putea manevra È™i păcălii pe bieÈ›ii oameni aÈ™a cum vor. "MulÈ›i preferă să angajeze tineri pentru a-i păcăli. Mai sunt È™i asemenea angajatori. ÃŽn acelaÈ™i timp, cei care se respectă nu vor face acest lucru", a mai spus Bola.  


În altă ordine de idei, la ITM se prezintă mereu persoane care le trec pragul pentru a verifica dacă li s-au înregistrat sau nu contractele de muncă în registrul electronic. În afară de acest aspect, ei reclamă că patronii nu le eliberează diferite acte de care au nevoie, neplata orelor suplimentare sau a concediilor medicale.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3335 secunde