Apă cu porţia, în plină caniculă. Mai multe localități au consumul limitat
Articole de la același autor
Cum își vor petrece românii Paștele, anul acesta
02 Mai 2024
Canicula aduce din nou în prim-plan o problemă a localităţilor care, deşi au ajuns şi ele în anul 2024, încă nu au apă curentă pentru că nu au fost niciodata branşate la reţeaua naţională.
Bani sunt prin programul PNRR, dar nu are cine să îi atragă. Şi proiecte sunt, dar stau uitate la sertar de ani de zile.
Iar paradoxul românesc merge chiar şi mai departe. În Aninoasa, judeţul Gorj, locuitorii sunt conectaţi la reţeaua de apă potabilă, dar primesc apă cu porţia, doar câte două ore pe zi, din cauza secetei.
Odată cu creşterea temperaturilor din ultima perioada, în mod natural, s-a mărit şi consumul de apă, potrivit antena 3.ro
În mod absolut inexplicabil însă, în comuna Aninoasa din judeţul Gorj, autorităţile au decis să le ofere apă cu porţia cetăţenilor. Astfel, în plină caniculă, robinetul curge doar în intervalul orar 19-21.
Primarul localităţii spune că cetăţenii sunt de vină pentru această situaţie, întrucât pur şi simplu consumă prea multă apă.
"Între 300 şi 400% se consuma mai multă apă în această perioadă decât într-o perioadă normală.
Două puţuri de apă nu fac faţă acum, de asta se întrerupe apa ziua şi se dă seara, să aibă un minim necesar.
Dacă fiecare gospodarie ar consuma până la 700 de litri, ceea ce e suficient pentru o gospodărie, ar fi apă permanent pe parcursul zilei", susţine Ilie Pietroi, primarul din Aninoasa.
În localităţile Provița de Sus şi Provița de Jos din judeţul Prahova, cei aproape 4000 de locuitori nici măcar nu dispun de o reţea de apă potabilă.
Totuşi, aceştia aveau până acum la dispoziţie un izor natural, care însă este grav afectat de secetă în această perioadă.
În tot acest timp, România se topeşte la temperaturi de peste 40 de grade Celsius, iar disconfortul termic este deosebit de accentuat. În plus, urmează şi un nou val de prah saharian.
„Avem o vreme a extremelor meteorologice. În partea de vest, nord-vest a țării, de la ora 15:00 până mâine dimineață la ora 6:00, vom vorbi de fenomene de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, pentru că vor fi perioade cu vijelii puternice, vântul la rafală va depăși 70-90 km/h, este posibil să consemnăm și grindină de medii și mari dimensiuni, averse torențiale care în intervale scurte de timp sau prin acumulare pot cumula valori ale cantităților de precipitații de 25-40 l/metru pătrat, izolat peste 50 l/metru pătrat.
Duminică extindem avertizarea de cod roșu la nivelul a opt județe: Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, dar și municipiul București.
În aceste zone temperaturile vor fi cele mai ridicate și vorbim de 38-39 de grade la umbră, cu siguranță, temperaturile resimțite vor depăși cu mult 40 de grade Celsius, iar indicele de disconfort termic va fi unul deosebit de accentuat, depășind pragul critic de 80 de unități.
Cu siguranță, este posibil și debutul săptămânii viitoare, mai ales ziua de luni și chiar și marți, să mai aducă valori de temperaturi de 37 de grade.
Începând de marți, miercuri mai scad valorile de temperaturi, dar 35 de grade pot crea în continuare disconfort termic deosebit de accentuat, pe fondul acestui val de căldură deosebit de persistent și intens”, a spus directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, la Antena 3.
Articole pe aceeași temă
Vineri, 21 Iunie 2024
Joi, 20 Iunie 2024
Miercuri, 19 Iunie 2024
Luni, 17 Iunie 2024
Duminică, 16 Iunie 2024
Luni, 10 Iunie 2024
Informare meteo de ploi şi vânt, inclusiv la Constanţa! Când se face vremea frumoasă, la malul mării
Joi, 30 Mai 2024
Vineri, 07 Iunie 2024
Joi, 06 Iunie 2024