X

Astăzi sunt Moșii de vară. Ce e bine să dai de pomană

487
Astăzi sunt Moșii de vară. Ce e bine să dai de pomană - maxresdefault-1685721267.jpg
Înainte de Duminica Rusaliilor sunt “Moșii de vară”, sărbătoare dedicată pomenirii morților. Cu această ocazie, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii, urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice.


În sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Sfântului Duh ( Sâmbăta Rusaliilor), Biserica face pomenirea morților, rugându-se pentru odihna veșnică, prin rugăciunile și cântările înscrise în slujba din Penticostar, pentru ca și ei să se bucure de darurile Sfântului Duh, a Cărui pogorâre este prăznuită în duminica următoare.


De Moșii de vară, tradiția este să dai de pomană vase de lut, căni, străchini și vase de lemn (cofe), împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apă, fructe coapte, plăcinte, caș, purcel sau miel, scrob (omleta), nelipsind pâinea, colacii, covrigii şi lumânarile.


În sudul țării, alături de cireșe, se servesc colărezi cu lapte pe frunze de nuc (un amestec de făina cu lapte, care împrumută din aroma frunzelor de nuc; uneori, colarezii sunt înlocuiti de orez cu lapte).


În unele sate bucovinene "Moșii de vară" încep încă în dimineața sâmbetei de Rusalii, când pomenile amintite mai sus se trimit pe la casele vecinilor pentru sufletul morților, iar în partea a doua a zilei, fiecare poate să dea de pomană pentru sufletul său. Se crede că nu este bine ca în această zi cineva să mănânce fără să dea de pomană.


Ritualul de pomenire are loc mai ales în cimitire, unde mormintele sunt curățate și împodobite din timp iar lumânările ard întreaga perioada în care se desfășoară ceremonialul de pomenire. 


Împăcarea sufletelor morților și întoarcerea lor fără incidente în morminte depinde de bogăția ofrandelor (pomenilor) și de respectarea ritualului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5333 secunde