Alina Gorghiu: “Marea Neagră este butoiul cu pulbere al Europei”

184
Alina Gorghiu: “Marea Neagră este butoiul cu pulbere al Europei” - gorghiu-1685722572.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a declarat vineri, că regiunea Mării Negre este în prezent “butoiul cu pulbere” al Europei și că este de așteptat ca “intensitatea războiului hibrid din zonă” să crească, ea cerând o prezență militară sporită a NATO în această zonă.


Alina Gorghiu a făcut declarațiile la Vilnius, unde participă la o reuniune a preşedinţilor de parlamente din ţările membre NATO dedicată planului de sprijinire a Ucrainei, informează Agerpres.


“Ce se întâmplă de luni de zile în Ucraina este un strategic wake-up call. Pentru România, pentru Uniunea Europeană, pentru NATO. Iar una dintre cele mai presante probleme este Marea Neagră şi, de asemenea, flancul estic în ansamblul său. Alianţa a recunoscut deja acest spaţiu drept zonă de interes strategic. Însă, în acest moment, Marea Neagră este butoiul cu pulbere al Europei! Ne aşteptăm ca intensitatea războiului hibrid din zonă să crească. Atât România, cât şi Republica Moldova acordă atenţie războiului informaţional care are loc. Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, a anunţat, chiar săptămâna aceasta, o iniţiativă legislativă pentru înfiinţarea unui Centru Naţional pentru combaterea propagandei şi dezinformării alimentate de Federaţia Rusă. Acest nou tip de război este o ameninţare pentru toate statele de pe flancul estic al Alianţei”, a spus Gorghiu.


România “cere o prezenţă militară sporită pe flancul estic”, având nevoie de capacităţi de apărare aeriană şi antirachetă.


Principalul obiectiv al României la summitul NATO de la Vilnius este asigurarea unui pachet de sprijin politic şi practic pentru Ucraina.


Gorghiu a punctat că Ucraina şi Republica Moldova trebuie să meargă împreună pe calea europeană.


“Lucrurile se mişcă repede. Ucraina şi Republica Moldova trebuie să meargă împreună pe calea europeană. Este important ca, până la finalul acestui an, atât Ucraina şi Republica Moldova să poată începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Vrem să vedem o decizie în acest sens cât mai rapid posibil. În final, vă spun că Ucraina va fi reconstruită. Dar modul în care facem asta va avea implicaţii pentru UE, pentru securitatea sa şi pentru prosperitatea sa economică. O Ucraină puternică şi liberă va însemna o Europă mai puternică şi sigură”, a transmis Gorghiu.








Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.5432 secunde