Atenție ce puneți în ghetuțe! Moș Nicolae vine cu coloranți și 19 lingurițe de zahăr

763
3

Articole de la același autor

Tradiția spune că, de Moș Nicolae, ghetuțele să fie pline de dulciuri, spre deliciul copiilor. Însă, atenție ce comenzi îi dați moșului, căci faimoasa cizmuliță poate ajunge să conțină mai multe substanțe chimice decât un săpun și sute de grame de zahăr.


Asociația Pro Consumatori ne avertizează că o mare parte din dulciurile din comerț sunt pline de E-uri și coloranți care pot provoca ADHD, iar o figurină cu Moș Crăciun din ciocolată conține până la 19 lingurițe de zahăr. Potrivit unui studiu realizat recent de APC, aproape jumătate din sortimentele de zaharoase din comerț conțin arome artificiale și mai puțin de un sfert au grăsimi din lapte.


"Dorim să tragem un semnal de alarmă în privința unor produse cu încărcătură chimică mare și care prezintă un risc ridicat asupra sănătății copiilor. Din analizele realizate de noi reiese că la 97 % din figurinele de ciocolată de pe piață ingredientul principal este zahărul și la doar


3 % este fructoza. Mai puțin de jumătate conțin unt de cacao, în schimb, un sfert din ele au grăsimi vegetale hidrogenate sau parțial hidrogenate, cum ar fi uleiul de palmier", explică președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu.


Zahăr pur și ulei de palmier


Potrivit acestuia, analizele au mai scos la iveală faptul că aproape jumătate din figurinele care se vând acum în marile magazine conțin arome artificiale. În cele 33 de produse selectate pentru studiu, au fost identificați 25 de aditivi alimentari, din care E120 – carminul, produs din insecte coșenile, o specie de gândac din America de Sud, uscate și zdrobite. Carminul nu este recomandat în alimentația copiilor pentru că poate produce hiperactivitate și deficiențe de concentrare. Poate produce astm, alergii și rinite. Din ingrediente face parte și E160a – betacaroten, care, dacă este obținut prin sinteză chimică, conform unui studiu realizat de Societatea Americană de Oncologie, poate provoca cancer de plămâni, fiind responsabil și de creșterea nivelului de toxicitate a vitaminei A.


Risc de îmbolnăvire


În ce privește analiza informațiilor nutriționale, studiul trage un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care zahărul adăugat în alimentele destinate copiilor cu vârste mici îl are asupra sănătății acestora. La toate produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depășește cantitatea de 15 grame de zahăr per 100 de grame de produs, încălcându-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor. Cantitatea de zahăr adăugată în sortimentele de figurine din ciocolată variază între 8 și 19 lingurițe de zahăr per 100 de grame de produs, adică între 41,5 grame zahăr și 94,7 grame de zahăr per 100 de grame de produs. Conținutul ridicat de zahăr din acest tip de produs explică și valoarea energetică ridicată, aceasta variind între 424 kcal și 616 kcal. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca nu mai mult de 10 % din aportul zilnic de energie pentru adulți și copii să provină din zaharuri libere, ceea ce înseamnă aproximativ 25 de grame de zahăr pe zi.


"Aportul ridicat de zahăr în alimentația din primii ani de viață ai unui copil generează probleme mari de sănătate, cum ar fi obezitatea, care aduce la rândul său alte probleme, precum scolioza, modificarea osaturii, fragilitatea oaselor, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, cancer colorectal și diabet zaharat de tip 2. În concluzie, consumul excesiv de zahăr dăunează grav sănătății. Este mesajul pe care îl auzim de câțiva ani, însă foarte puțini dintre noi îl înțeleg, deoarece nu avem cunoștințe elementare de nutriție", mai spune președintele APC.


Comentează știrea

DODO
5 decembrie 2017
mereu aceeasi problema

cindva , cineva a propus timbrarea de catre institutiile abilitate a tuturor produselor in functie de risc pentru sanatate sau pericol Timbru rosu pt cele mai rele -portocaliu -galben - albastru si verde pentru cele fara pericol sau bio O scara de protectie ,simpla fara sa ai nevoie de studii de biochimie ca sa intelegi denumirile ingredientelor si E urilor de pe etichete O idee ff buna dar aplicabila doar daca se vrea si nu este un efort mult prea epuizant pt cei care ar trebui sa o faca Poftiti domnilor ziaristi o tema de campanie si de lupta pt binele oamenilor sau este prea complicat !

CRESTIN
5 decembrie 2017
DESPRE " PREOTUL " CLOSCA MARIN

Foarte urât din partea acestui "preot" Cloșcă Marin, în loc să fie un exemplu de luat de oameni, el este un mijloc de sminteălă pentru credincioșii din parohia unde slujește acest nevrednic "slujitor" al DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ! Ierarhul Teodosie ar face bine, să-l cateriseascå pe acest nevrednic și om care pângărește hainele preoțești și tot ce face în altar, aduc blasfemie și defăimează cele sfinte, slujbele făcute nu au valoare și nici nu sunt primite în fața lui Dumnezeu, chiar spurcă cele sfinte, oamenii nu ar mai trebui să participe la sfintele slujbe ( oameni buni, mergetzi la slujba in alta localitate, nu va departatzi de casa DOMNULUI, ci mergetzi in alta biserica crestina ortodoxa si asta in semn de protest ), asta ca protest la ceea ce face "preotul" Cloșcă Marin, oamenii ar trebui să se întoarcă în biserică după ce vine un slujitor demn de respectul oamenilor prin viața lui de familie și faptele sale pentru care a ajuns în biserică ! Oameni buni, numai mergeți la slujbă în comuna Oltina până la clarificarea situației, până la caterisirea așa zisului preot Closca Marin, care se iubește cu fosta elevă a soției acestui moș fără minte destulă, mos care a dat in mintea copiilor, sa-i fie rusine ca se dezbraca in fatza unui fete, sa-i fie rusine pentru ca, si-a pus mintea cu astfel de persoane fara rusine si fara omenie, banii cheltuitzi cu astfel de placeri carnale, mai bine ajuta oamenii nevoiasi, saraci si ca vaaaaide ei, asa-i cand castigi banii fara munca, ci ii obtzine usor si fara efort,rusine, rusine si iarasi rusine ! Unica solutzie este caterisirea acestui om nevrednic, care om poarta straie preotzesti, pangarindu-le prin faptele lui, si in locul lui, sa apara in comuna OLTINA, un preot vrednic de slujirea lui DUMNEZEU ! ASTEPTAM, SA SE INTAMPLE CAT MAI REPEDE ACEST FAPT, CATERISIREA LUI CLOSCA MARIN !

Mihai
5 decembrie 2017
APC nu e ANPC!!!

Aceeasi poveste a silvicultorului Costel (conf. univ. dr) pe care Andreea o mesteca de fiecare data cand ii este trimisa la redactie. "Din analizele realizate de noi reiese că la 97 % din figurinele de ciocolată de pe piață ingredientul principal este zahărul și la doar 3 % este fructoza" - Care analize? alea literare - adica citirea etichetelor ca altele oricum sunt peste competentele profesionale ale lui Costel. Deci din citirea etichetei ei au realizat ca ciocolata (si aici ne referim la cea cu lapte) contine ca ingredient principat zahar - uimitor domne` - cine s-ar fi asteptat ca in ciocolata sa fie zahar? "Mai puțin de jumătate conțin unt de cacao, în schimb, un sfert din ele au grăsimi vegetale hidrogenate sau parțial hidrogenate, cum ar fi uleiul de palmier" - pai ca e scump untul de cacao. Ce bine ar fi sa avem toti bani de ciocolata de la Godiva, Rechoc, Charbonnel et Walker, Lauden, Patchi si altele. Ca cica contin prea mult zahar si ca incalca Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor. De cand ciocolata e aliment de baza pentru orice categorie de varsta? Poate sunt si parinti care-si hranesc copii cu ciocolata dar nu cred ca e cazul. "Cantitatea de zahăr adăugată în sortimentele de figurine din ciocolată variază între 8 și 19 lingurițe de zahăr per 100 de grame de produs, adică între 41,5 grame zahăr și 94,7 grame de zahăr per 100 de grame de produs" - bai esti nebun? - cum naiba au calculat ei cate lingurite de zahar per produs si dupa aia au transformat de le-a dat 94.7 gr zahar per 100 gr produs? Adica ciocolata aia era defapt bomboana cu aroma de cacao sau cum?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3836 secunde