Atenție unde faceți plajă! În apa mării s-au format mai multe gropi!

2380
1

Articole de la același autor

Săptămâna aceasta, steagul roșu a fost arborat pe mai multe plaje din sudul litoralului, înotul fiind strict interzis. Ca în fiecare an, unii turiști ignoră salvamarii și își pun în pericol viața deoarece intră în apă.

Un tânăr în vârstă de 23 de ani s-a înecat marți seară, după ce s-a aventurat în marea agitată. O persoană a alertat autoritățile după ce a observat că acesta nu a mai ieșit la mal. Pe plaja din Neptun, unde a fost văzut tânărul, au fost trimiși scafandri de la ISU Dobrogea, care l-au căutat ore întregi. Trupul lui a fost recuperat după ore bune de căutări, misiunea fiind una foarte dificilă pentru că, din cauza lărgirii plajelor, relieful marin s-a modificat. În sudul litoralului s-au format mai multe gropi, iar unele dintre ele depășesc trei metri.



La câteva ore după această tragedie, o femeie a fost scoasă din valurile mării, după ce a intrat în apă, chiar dacă steagul roșu era arborat. Aceasta a declarat, după ce a fost salvată, că nici nu și-a dat seama când a fost purtată în larg, că sunt curenți foarte puternici și că sunt foarte multe gropi formate în apropierea țărmului.



„Zona este dinamică, se schimbă permanent”


Aceste gropi reprezintă un pericol major de înec, iar turiștii sunt sfătuiți să evite zonele respective, pentru siguranța lor. Marea devine și mai periculoasă în momentul în care vântul bate cu putere, formându-se valuri mari și curenți extrem de puternici, încât oamenii nici nu simt când sunt trași spre larg.

„Acele zone sunt afectate în permanență de modificări ale adâncimii apelor în zona de mal, pe măsură ce se desfășoară lucrările. Este o zonă foarte dinamică unde, din păcate, turiștii nu au ce căuta. Totul se modifică de la o oră la alta, de la o zi la alta, datorită lucrărilor care se efectuează acolo. Din acest motiv, turiștii trebuie să respecte absolut toate recomandările salvamarilor, să nu intre în apă atunci când avem acel steag roșu arborat, pentru că este pus special pentru ei, să le protejeze viața, și trebuie să fie conștienți că în aceste zone de șantier unde au loc înnisipările nu au ce căuta. Zona este dinamică, se schimbă permanent, așa că trebuie să evite”, a declarat Florin Timofte, director al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“, pentru postul de televiziune Antena 3 Constanța, parte a trustului de presă Cuget Liber.

În ceea ce privește zona de litoral din Mamaia și Constanța, situația este sub control, iar salvamarii care păzesc acest zone sunt mereu pregătiți să vină în ajutorul cetățenilor.




„Gropile de acest gen se mai pot forma și din cauza vântului puternic, dar nu vă gândiți că o groapă se face pe o porțiune foarte mare și foarte adâncă. Rolul salvamarului este să verifice apa, să delimităm zona de siguranță. Sunt foarte rare aceste fenomene, dar dacă apar, gropile vor fi semnalizate. Noi vrem să prevenim eventualele neplăceri pentru cei care nu știu deloc să înoate sau copiii. Dacă un turist vine și ne zice că în apă s-a format o groapă, imediat salvamarii intervin și asigură zona”, a declarat pentru redactorii Cuget Liber, Gabriel Culea, salvamar șef în stațiunea Mamaia.

Turiștii veniți la mare trebuie să aibă grijă și să își aleagă zona unde vor face plajă cu atenție și responsabilitate, iar cei care semnalează că în apă sunt formate mai multe gropi, indiferent de adâncimea lor sunt sfătuiți să înștiințeze imediat salvamarii.



Comentează știrea

fani
13 iulie

Dupa gropile lasate in gestiunea banului public (de catre gastile bine organizate pentru furt si distrugere),acum se constata ca au lasat si gauri in zona litorala a plajelor (simultan cu pierderea a miliarde de euro duse pe apa... marii negre).Bineinteles nimeni vinovat .Tot asa cum nu s-au gasit vinovati : -pentru distrugerea tramvaielor si troleibuzelor,pentru mascarada cu modernizarea carosabilului in zona peninsulara,pentru distrugerea Parcului Tabacarie si a trenuletului pentru copii,pentru distrugerea iremediabila a terasamentului dintre Soseaua Portului si strada Traian,pentru aparitia unei ruine moderne (un bloc de peste 20 de ani in portul Tomis) ,pentru disparitia a celor 29 de toalete publice ale orasului si culminand cu innisiparea plajelor . Pagube enorme de miliarde de euro aduse acestui oras nepazit de catre cei platiti GRAS sa o faca.!!

Pagina a fost generata in 0.5135 secunde