Au explodat prețurile în piață

2287
2

Dacă nu ați trecut recent prin piață, pregătiți-vă, căci sigur veți avea un șoc. În mai puțin de o lună de zile, prețurile legumelor și fructelor s-au dublat, chiar triplat. Multe sunt chiar mai scumpe decât carnea.
Și Postul Crăciunului de-abia a început de numai trei zile. Comercianții privesc cu nădejde către fiecare om care le trece prin fața tarabei și îl îmbie să cumpere de la ei. Aproape că nu au nicio jenă că prețurile afișate sunt de-a dreptul ridicole. Dacă vreun cumpărător comentează ceva imediat se scuză că ei nu câștigă mai nimic și că astea sunt prețurile din angro-uri. În urmă cu mai puțin de o lună cu 20 de lei aveai șanse să umpli o sacoșă cu legume, acum însă de-abia iei jumătate de kilogram de ardei, un kilogram de castraveți și unul de roșii. Oamenii se uită, oftează și pleacă mai departe.

Scump în post
În Piața Griviței tarabele gem de legume și fructe frumos lustruite. Au apărut și spanacul, urzicile, salata și ridichile de toamnă. Un kilogram de spanac costă 5 lei, dar dacă îl vreți gata curățat scoateți din buzunar 6 lei. Urzicile sunt 3-4 lei punguța, ridichile, salata și ceapa verde sunt 1,5 - 2 lei legătura. Alături de noi, o femeie își încarcă sacoșa cu spanac: "E doar frunză verde și costă aproape cât un kil de carne tocată. Da’ ce să facem, acum ținem post. Înainte să înceapă postul spanacul era 3 lei. Acum I-au scumpit. Păi este corect așa?", ne întreabă gospodina.

Legume românești, de import!
Nu prea este corect, dacă stai să te uiți alături, la niște gogoșari pe jumătate verzi care costă 8 lei. Precupețul spune că sunt proaspăt culeși din grădină. E drept, lucesc, dar nu prea par de-ai noștri, românești. Lângă ei stau faimoasele roșii de Giurgiu. Sunt aceleași care se vindeau în primăvară drept legume autohtone, dar, de fapt, erau ungurești. Sunt 6 lei kilogramul, cu un leu mai mult decât castraveciorii.

Conopida și dovleceii, trufandale de toamnă
În octombrie, le găseam și cu 2, maximum 3 lei kilogramul, iar gogoșarii erau 3,5 lei. "Eu nu înțeleg cum este posibil să se scumpească atât de mult! Nu sunt aceleași legume? A venit frigul, nu se mai fac așa de multe, doar nu ne vând trufandale!", spune supărat un bărbat. Se plimbă cu sacoșa goală și, până la urmă, cumpără niște urzici și pleacă.
Conopida, vinetele, dovleceii intră și ele în categoria legumelor de lux. Comercianții le vând cu 6-7 lei kilogramul, iar dovleceii s-au făcut 10 lei. Varza a ajuns la astronomicul preț de 2 lei, iar cartofii se îndreaptă și ei vertiginos într-acolo. Dacă îi vrei galbeni îi găsești și la 1,5 lei.

Promoții în supermarket
Prețurile sunt comparabile cu cele din supermarket-uri, cu excepția faptului că acolo le mai găsești din când în când la promoții și sunt pe alese. Pe când, în piață, niciun comerciant nu este dispus să lase la preț, ba chiar te mai fură și la cântar.



Comentează știrea

admirator
18 noiembrie 2011
articol de toata jena

Ati fost prin gradinile taranilor si fermierilor nostri? mai au ceva? stati voi cu mainile in frig sa culgeti legumele? Voi vreti ca acum, cind nu se mai gasesc neam, sa aiba acelasi pret ca vara? Si unde este jocil cerere/oferta? Vedeti mai bine cite sunt de import si se vind ca autohtone, inselind clientii cu etichete false. Doar wsudul Europei sau Turcia, Siria, sa mai trimita acum legume proaspete. La preturi ... Daca au intrat in functie solariile sau serele, e alta poveste. Iar in Siria tambalau mare. ca si in Grecia, Italia. In Spania nu are cine le culege recoltele, caci ei nui se compromit ca zilieri in agricultura si romanii nu mai sunt acceptati. Nu credeti ca toate astea se pot reflecta si-n pretul legumelor la taraba? Refaceti articolul, ca va faceti de ris. Si incercati sa vedeti si ceva acte contabile si sa stati ce vorba si cu producatorii adevarati -mici, mari- si cu angrosisti. Unde ati facut scoala de jurnalism?

tulceanul
18 noiembrie 2011
pretul legumelor

este normal !!! vreti acum 1 leu pe kg de rosii ? santeti sanatosi la cap ? articol facut la comanda ?

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 07 Septembrie 2011
Stire din Social : Gospodinele renunță la zacuscă
Miercuri, 05 Octombrie 2011
Stire din Cetățenești : Ce să mai cred?
Joi, 29 Septembrie 2011
Stire din Cetățenești : Ghiveci turcesc
Vineri, 23 Septembrie 2011
Stire din Cetățenești : Uscarea legumelor pentru sezonul rece
Miercuri, 14 Septembrie 2011
Stire din Cetățenești : Pizza cu legume
Pagina a fost generata in 0.4765 secunde