Au vrut să fie medici, iar acum fug de posturile ce li se oferă

13865
5

Articole de la același autor

S-au îngrămădit să participe la concursul de rezidenţiat, iar acum, mulţi dintre proaspeţii absolvenţi ai facultăţilor de medicină, din întreaga ţară, nici nu vor să audă de posturile care li se oferă în sistem. Ba că nu vor să lucreze ca medici anesteziști, ba că și-au dat seama că nu le place suficient de mult Chirurgia sau Neonatologia, cert este că o parte dintre ei au dat înapoi, pentru că specialităţile respective li se par prea grele. Astfel, după finalizarea repartiției candidaților care au obținut punctaj de promovare, la domeniul Medicină au rămas neocupate 628 de locuri și posturi din cele 4.734 scoase la concurs la nivel național.





Potrivit Ministerului Sănătăţii, multe dintre locurile rămase neocupate sunt din categoria specialităților deficitare (medicină de urgență, medicină de familie, ATI, neonatologie, specialități chirurgicale pediatrice, epidemiologie etc). În aceste condiții și având în vedere faptul că licențiații obțin dreptul de practică numai după dobândirea titlului de specialist, se discută, deja, de posibilitatea organizării unui nou concurs de rezidențiat pentru locurile și posturile rămase neocupate. Acest concurs ar putea fi organizat în mod extraordinar în prima jumătate a anului 2023. În ceea ce-i priveşte pe cei care au optat pentru domeniul Medicină Dentară și Farmacie, locurile au fost ocupate în totalitate în sesiunea din data de 20 noiembrie 2022.



De ce sunt atât de mulţi tinerii care au refuzat posturile? Cum spuneam, pentru că sunt indeciși. „Eu îmi voi încerca, din nou, norocul anul viitor la examen, pentru că nu îmi doresc să-mi desfăşor activitatea pe Anestezie-Terapie Intensivă (ATI). Mi se pare grea şi nu îţi mai rămâne, efectiv, timp pentru nimic. Este o secţie extrem de solicitantă, motiv pentru care am decis să susţin încă o dată examenul anul viitor”, ne-a declarat Corina L. Chiar dacă a promovat rezidenţiatul, nici Victor S. nu va profesa anul acesta. Tânărul preferă să mai aştepte şi să prindă în 2023 un post exact pe secţia care îl interesează, şi anume ORL.



Pentru că este medic specialist pe ATI, l-am întrebat pe directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța. dr. Marius Prăzaru, de ce fug absolvenţii de Medicină de munca pe această secţie. „Până de curând, specialitatea Anestezie-Terapie Intensivă era una dorită, cel puțin înainte de Covid. Toți își doreau să lucreze pe ATI, pentru că primeau spor de 75%, care contează mult pentru medicii rezidenți, în cazul cărora, se știe, salariile sunt mult mai mici. De asemenea, în urmă cu câțiva ani, era o specialitate foarte căutată peste hotare, în Franța, Belgia, Germania. După părerea mea, este o meserie foarte grea. De exemplu, un chirurg poate decide, la un moment dat, să nu mai efectueze operații de pancreas și doar să lucreze în policlinică. Un medic anestezist și de Terapie Intensivă nu poate, însă, să reducă turația motoarelor pe durata carierei lui. El nu va putea spune niciodată că nu va mai intuba un pacient. Din păcate, uneori, este o meserie la care ești părtaș la multe drame. În Terapie Intensivă se şi moare. Tot aici, vezi destine frânte, vezi cazuri grave și te întrebi unde ai greșit. Toți medicii de Terapie Intensivă trăim cu întrebarea aceasta: unde ai scăpat din mână un bolnav? Mereu ne gândim la ce s-a întâmplat și de ce a început să i se altereze starea de sănătate. Oricum, părerea mea este că pandemia a scos la lumină nivelul de solicitare la care poate să ajungă un astfel de medic din ATI. Noi suntem mereu alături de pacienții cei mai gravi, în pandemie punându-ne în pericol atât pe noi, cât și familiile noastre. Deci, în ultimii ani, s-a constatat cât de dificilă este munca la Anestezie-Terapie Intensivă, mai ales cu ocazia pandemiei de Covid-19”, a declarat dr. Prăzaru, pentru „Cuget Liber”.



XXXX

Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța, în județul nostru s-au înscris la acest concurs important 427 de tineri, din care 246 la Medicină, 66 la Medicină Dentară și 113 la Farmacie.



Comentează știrea

un bolnav
29 noiembrie 2022
medicii au dreptate

medicii au dreptate; nu este vina lor; este vina sistemului care nu i-a pregatit suficient de bine si pune o presiune mult prea mare pe anumite categorii de medici; este cat se poate de normal sa vrei sa eviti o munca extrem de grea, de epuizanta si riscanta inclusiv pentru medicul care poate fi usor acuzat de malpraxis in cazuri cel mai adesea neclare poate chiar imposibil de clarificat plus presiune emotionala extraordinara de a vedea cum mor oameni de care raspunzi la nesfarsit; o solutie partiala ar fi scaderea presiunii in munca prin angajarea mai multor medici care sa-si imparta sarcinile dar guvernul care da sanatatii cel mai mic buget din ue de 32 de ani face economie la bani chiar daca se pierd vieti din cauza asta

Nebolnav
30 noiembrie 2022
Doar privilegii

Invatatura pe banii prostilor pe care trebuie sa-i faca consumatori de medicamente, nu sa-i videce, ci sa- puna sa plateasca suplimentar! Apoi, se duc "outsider of countri" caci este "mai bine", caci raspundere nu exista (vezi vaccinurile lui "Cutu" si "Airahat")!

Fjsksl
30 noiembrie 2022
Medicina

Înainte sa scrieți un articol ar fi bine sa va informați mai mult pentru a nu transmite informații eronate. Vedeți diferența dintre posturi și locuri și care sunt cele care nu s-au ocupat. Oricine își dorește un post,însă nu sunt scoase la concurs. Câte locuri sunt la rezidentiat și cate posturi sunt disponibile după terminarea rezidentiatului?Poate asa o sa înțelegeți situația mai bine și motivul pentru care se întâmplă acest lucru.

Mircea
1 decembrie 2022
Știri false de analfabeți

Mancători de câcat analfabeți! Habar n-aveți despre ce vorbiți doar băgați știri false pe gâtul proștilor pentru audiență!

Iuli
2 decembrie 2022
Rezi

Este un articol de 2 bani…. Si cine a scris nu știe despre ce vorbește. La posturi nu renunța medicii… posturi nu se scot. Locuri sunt o duzina, termini rezidențiatul lua d loc si ești șomer. Ați face bine sa ștergeți acest articol total nerelevant, cu informație 90% falsa.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3718 secunde