Avertisment de la medicul pediatru: 'Vine cel mai mare val de bronșiolite din ultimii 10 ani. Pentru cei care vor sfaturi, acestea sunt simple..."

460
Avertisment de la medicul pediatru: 'Vine cel mai mare val de bronșiolite din ultimii 10 ani. Pentru cei care vor sfaturi, acestea sunt simple...

Articole de la același autor

Mihai Craiu, unul dintre cei mai cunoscuți pediatri din România, avertizează, pe pagina sa de Facebook, "Spitalul Virtual pentru Copii", asupra pericolului bolilor virale. Sezonul de anul acesta va fi unul zgomotos, precizează specialistul.

Dr. Mihai Craiu spune că acesta unul dintre cele mai mari valuri de îmbolnăviri din UE, din ultimii 10 ani. În Franța deja a fost activat planul pentru Situații de Urgență din cauza numărului masiv de viroze respiratorii. În SUA, sezonul îmbolnăvirilor a început mai devreme și face ravagii.

"A început acum mai mult de o lună cu școlarii. Și unii s-au plâns... Vai, vai iar spălat mâinile, jos masca, nu mai vrem dictatură medicală etc, etc.

Las' că e bine acum. Când un val de bronșiolite, de trei ori mai mare decât cel de anul trecut și cel mai mare din ultimii 10 ani din UE, a început să măture emisfera nordică.

Priviți ratele de spitalizare, în ultimii ani, în SUA, conform CDC, în imaginea de mai jos. Curba verde, cu buline, este anul acesta. A început mult mai repede și a urcat mult mai abrupt. https://www.news-medical.net/.../Surge-in-RSV-cases...

Nu e numai o problemă pe malul celălalt al oceanului. Ministrul sănătății din Franța a activat planul de Situații de Urgență în fața acestei creșteri masive de copii mici cu insuficiență respiratorie. Operații amânate, copii gravi plimbați cu elicopterul, criză de paturi la ATI pediatrie... https://www.telesurenglish.net/.../France-in-Emergency...

Și nu e numai Franța... Si în Luxemburg e la fel - https://www.lessentiel.lu/.../bronchiolitis-welle-setzt...", arată medicul pe Facebook.

În tot acest timp, în România abia a început nebunia virozelor, avertizează specialistul precizând că este important ca părinții să țină cont de câteva sfaturi.

"Iar la noi abia a început. Bun. Asta e... Suntem "deștepți" și nu ne interesează regulile. Sau suntem cu nervii la pământ și nu mai vrem vești proaste... De parcă ar fi perfect în toate componentele vieții cotidiene din România...", spune Mihai Craiu.

Pentru a preveni infecțiile respiratorii, medicul oferă câteva sfaturi, cele mai importante fiind măsurile de igienă pe care toate lumea le-a respectat în pandemie: spălat pe mâini, respectarea etichetei tusei.

"Pentru cei care vor sfaturi, acestea sunt simple:

1. Familiile care au un copil mic, mai mic de 6 luni, trebuie să aibă grijă. În SUA 4 din 1000 de copii de această vârstă au ajuns spitalizați și ventilați, numai din octombrie încoace. Chiar nu există atâtea ventilatoare de copil în România!

2. "Grijă" înseamnă tot ce făceam în 2020, la începutul pandemiei - spălat bine mâinile, evitat să atingem fața, ochii, gura sau nasul, în special în spații publice, fără să ne dezinfectăm anterior, respectăm eticheta tusei, acoperind nasul și gura cu cotul sau cu un șervețel de unica folosință.

3. Și mai ales nu ducem sugarii mici la locuri comune de joacă sau la Mall. Măcar luna noiembrie, căci acum e riscul maxim.

4. Separăm de nou-născut sau sugar foarte mic, toți frații mai mari, răciți. Unii vor spune că nu e posibil. Soluția extremă este ținutul acasă al fratelui mai mare, măcar până la început de decembrie.

5. Riscul maxim este la copiii care sunt foarte mici, sub 6 luni și care au fost prematuri.

6. Sugarii cu malformații cardiace sau cei cu boli respiratorii cronice sunt la fel de predispuși la complicații grave. Sănătate tuturor!", a scris medicul în mesajul său.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.4762 secunde