Fotbal / Studiu: şase procente dintre fotbaliștii care joacă la nivel profesionist suferă de daltonism

150
Fotbal / Studiu: şase procente dintre fotbaliștii care joacă la nivel profesionist suferă de daltonism - 1-1668497930.jpg
Un studiu realizat în cadrul proiectului TACBIS (Tackling Colour Blindness in Sport - Învingem Daltonismul în Sport), în care au fost testați jucătorii de la cluburi și echipe naționale din mai multe țări, a arătat că, în medie, 1,5 fotbaliști dintr-un lot de 25 suferă de daltonism sau alte tulburări ale percepției culorilor.

Înainte de Campionatul Mondial din Qatar, TACBIS a făcut public un studiu care a analizat prevalența tulburărilor ale percepției culorilor în lumea fotbalului. În timpul proiectului, fotbaliști profesioniști care evoluează la nivel U18 sau mai sus pentru echipele de club și naționale (în Portugalia, Danemarca și Marea Britanie) au fost testați. Având în vedere aceste rezultate, este de așteptat ca aproape 50 dintre fotbaliștii care evoluează la Cupa Mondială să sufere de daltonism. Numele unuia dintre ei este deja cunoscut: Thomas Delaney, din echipa Danemarcei, informează Federaţia Română de Fotbal.

„Multă vreme am fost hotărâți să aflăm prevalența daltonismului la fotbaliștii profesioniști, pentru a ne asigura că industria fotbalistică ia în serios nevoile lor. Acest fapt va veni și în beneficiul a milioane de fani care suferă la rândul lor de daltonism”, a spus Kathryn Albany-Ward, directorul executiv al Colour Blind Awareness.

Federația Română de Fotbal este, din anul 2020, partener în proiectul TACBIS, alături de Rețeaua Europeană pentru Dezvoltarea Fotbalului (EFDN), federațiile naționale de fotbal din Portugalia și Islanda, Universitatea Oxford Brookes și clubul de fotbal danez Randers FC. Scopul proiectului este conștientizarea problematicii daltonismului și a consecințelor acestuia asupra fotbalului.

Foto: Federaţia Română de Fotbal / frf.ro 

Pagina a fost generata in 0.6909 secunde