Banii de pensii private ai românilor, în pericol! 350 milioane lei de la Pilonul II, blocaţi la Banca de Investiţii, controlată de Rusia

911
Banii de pensii private ai românilor, în pericol! 350 milioane lei de la Pilonul II, blocaţi la Banca de Investiţii, controlată de Rusia - iib-1697973835.jpg

Articole de la același autor

Banca Internaţională de Investiţii (IIB), instituţie financiară la care Rusia este cel mai mare acţionar, şi din care România a cerut retragerea după război, a ratat termenele de rambursare a două împrumuturi la care cinci fonduri de pensii private Pilon II au investit 350 milioane de lei, din cauza faptului că are conturile blocate pe fondul sancţiunilor occidentale.


“Fondurile de pensii private au achiziţionat obligaţiuni emise de International Investment Bank (IIB) între 2020 şi 2021, o perioadă când România, prin Ministerul Finanţelor Publice, era acţionar în această bancă, având chiar şi reprezentanţi în conducerea IIB.


Înaintea izbucnirii războiului din Ucraina, IIB era o bancă onorabilă, similară altor instituţii financiare multilaterale (FMI, Banca Mondială, BERD, BEI etc.), iar obligaţiunile IIB beneficiau de rating de clasă A, recomandată investiţiilor.
Chiar şi după fe¬bruarie 2022, IIB a continuat să îşi îndepli¬nească obligaţiile faţă de investitori, plătindu-şi la termenele scadente datoriile aferente răs-cum¬părării obligaţiunilor şi dobânzile acu¬mu¬late", spune Asociaţia Pensilor Administrate Privat (APAPR).


IIB tre¬buia să ramburseze o primă finanţare pe trei ani, la care fondurile au 200 milioane de lei dintr-un total de 340 milioane lei, cu un cupon de 3,393% pe an, pe 7 octombrie 2023, potrivit antena3.ro


În cazul celeilalte finanţări, cu un cupon de 3,9%, care a început pe 19 oc-tombrie 2021 cu maturitatea pe 19 oc¬tom¬brie 2023 – şi la care fondurile de pensii au 147 milioane lei din totalul de 200 milioane lei, principalul şi dobânzile trebuiau rambursate pe 19 octombrie.


"După aprilie 2023, când IIB a intrat pe lista instituţiilor sancţionate de Statele Unite ale Americii, IIB s-a aflat în incapacitatea de a-şi mai îndeplini aceste obligaţii, având conturile blocate şi suferind de pe urma retrogradărilor agenţiilor de rating.


În ultimele luni, APAPR a apelat la serviciile unei prestigioase firme internaţionale de avocatură şi a întreprins numeroase acţiuni alaturi de MFP, MAE şi ASF. Obiectivul a fost demararea unui dialog cu instituţiile americane şi europene pentru a permite IIB să îşi îndeplinească obligaţiile faţă de fondurile de pensii private din România.


APAPR continuă în prezent şi va continua aceste demersuri până când toate sumele datorate de IIB către fondurile de pensii private din România vor fi recuperate integral", mai anunţă Asociaţia Pensilor Administrate Privat.
Pe 18 octombrie, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunţat că a avut discuţii cu omologul belgian Vincent van Peteghem despre procesul de rambursare a contravalorii obligaţiunilor emise de Banca Internaţională de Investiţii (BII) achiziţionate de investitorii români, care este acum blocat.


"Sprijinim deplin sancţiunile impuse de Uniunea Europeană Federaţiei Ruse. Cu toate acestea, sancţiunile BII afectează negativ investitorii instituţionali din România şi pe beneficiarii lor, cărora trebuie să le fim alături", a scris Boloş pe Facebook după reuniunea ECOFIN (Consiliul pentru Afaceri Economice şi Financiare).
Banca anunţa în septembrie că din cauza restricţiilor unilaterale externe, nu are încă acces la toate activele sale financiare din Uniunea Europeană, "conturile sale corespondente rămân închise, iar toate fondurile EUR/HUF/USD/RON din instituţiile financiare din UE rămân îngheţate ilegal".
Deblocarea activelor băncii în instituţiile financiare din UE va fi posibilă numai dacă sunt îndeplinite simultan două condiţii, notează IIB. Prima face referire la decizia instituţiilor financiare de a debloca fondurile băncii, iar cea de-a doua pentru emiterea unei licenţe cu privire la plăţile către deţinătorii de obligaţiuni.
Banca Internaţională de Investiţii (BII), controlată de Rusia, a fost fondată în 1970. În prezent, acţionarii băncii sunt Cuba, Ungaria, Mongolia, Federaţia Rusă şi Republica Socialistă Vietnam.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3765 secunde