Când devin obligatorii repartitoarele de cost pentru calorifere

2078
11
Când devin obligatorii repartitoarele de cost pentru calorifere - fotofondrepartitor-1450019868.jpg

Articole de la același autor

Toate apartamentele din blocuri de locuințe, racordate la sistemul centralizat de termoficare, trebuie ca, până la finele anului 2016, să fie dotate cu repartitoare de costuri la calorifere. Practic, este obligatorie montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire sau răcire și apă caldă, la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație.

Această obligație este prevăzută în Legea nr. 121 din 2014 privind eficiența energetică, care transpune astfel Directiva 2012/27/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 octombrie 2012 privind eficiența energetică. Principalul scop al acestor măsuri este de a reduce consumul de energie cu cel puțin 19 procente, până în anul 2020.

Din păcate, în municipiul Constanța, mai sunt încă multe apartamente care nu au repartitoare de cost. Reticența oamenilor este de înțeles, având în vedere că, în ultimii ani, au fost nenumărate cazuri în care cei cu repartitoare ajungeau să plătească niște sume astronomice la încălzire, uneori chiar și de două, trei ori mai mult decât cei la paușal.

Constănțenii sunt de mult timp împărțiți în două tabere, pro și contra repartitoarelor de costuri. Calcule aberante ale consumului de energie termică au apărut peste tot în oraș, pornindu-se un adevărat război împotriva firmelor care citesc și fac calculele la gigacalorii. RADET s-a apărat și a spus dintotdeauna că problema este în ograda firmelor de repartitoare, care greșesc modul de calcul.

"Ne-am confruntat cu multe situații deosebite. O parte din firmele de repartitoare nu au respectat regulile ANRSC de calcul al sistemului cu repartitoare și au făcut repartizarea după alte reguli. Astfel, în unele facturi nu se regăsesc cota comună, țevile de la subsol etc. Și astfel, au ajuns apartamente cu două camere care au avut unități înregistrate pe repartitoare să apară cu trei sau patru gigacalorii pe luna de iarnă. Dacă un vecin închide repartitorul și nu are unități înregistrate, el are totuși de plătit consumul de energie termică pentru părțile comune, în plus, el generează consum prin perete, planșee. Este nefiresc ca un beneficiar de căldură de la vecini, prin pereți, să nu plătească nimic", a explicat Liviu Popa, directorul general interimar al RADET Constanța.

Acesta le-a atras atenția în nenumărate rânduri firmelor de repartitoare să revizuiască foarte atent modul de calcul al căldurii consumate pentru fiecare client în parte.

Consum mai mic, facturi mai mici

Potrivit unui studiu realizat de Asociația Națională a Prestatorilor de Servicii de Contorizare (ANPSC), consumul de energie termică în sistem fără repartitoare este cu 45 la sută mai mare față de consumul în sistem cu repartitoare.

Studiul constată că apartamentele dotate cu repartitoare de costuri au achitat în sezonul rece 2014 o factură direct proporțională cu consumul înregistrat, acest fapt indicând un efort financiar cu mult diminuat comparativ cu plățile realizate pentru o locuință necontorizată individual. Astfel, se constată că instalarea repartitoarelor de costuri înseamnă investiții ce vor fi amortizate într-o perioadă foarte scurtă de timp, având în vedere facturile reale ce vor fi plătite ulterior către furnizorii de utilități.

Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Gigi
15 decembrie 2015
Gaze

Centrala si la gara. La revedere repartitoare, cacatitoare si alte rahaturi care ne sug de bani de japitele astea ordinare.

11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5817 secunde