Când se vor acorda restanțele la pensie după recalcularea indicilor de corecție

3458
6
Când se vor acorda restanțele la pensie după recalcularea indicilor de corecție - candsevoracorda-1392924354.jpg

Articole de la același autor

Orice bănuț în plus este binevenit pentru vârstnicii constănțeni. În luna ianuarie a acestui an, au primit pensiile mărite cu câțiva lei, după mărirea punctului de pensie, însă cei care s-au pensionat între ianuarie 2011 și ianuarie 2013 încă mai au de primit, retroactiv, diferența de la indicii de corecție. Deocamdată nu se știe când vor primi sumele restante și dacă le vor primi toate odată. 


La finele anului trecut, Curtea Constituțională stabilea noi indici de corecție pentru persoanele care s-au pensionat între 1 ianuarie 2011 și 22 ianuarie 2013. Actul normativ stabilea că indicii de corecție pentru drepturile de pensii ale unor persoane care s-au pensionat vor fi 1,12 pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 - 31 decembrie 2011 și 1,17 pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis între 1 ianuarie 2012 și 22 ianuarie 2013. Drepturile de pensie se cuvin începând cu data de 7 noiembrie 2013. 


"Urmează să calculăm și sumele retroactive!" 


În luna ianuarie 2014, pensiile vizate de această modificare legislativă au venit mărite, conform actului normativ, dar nu au inclus și sumele restante. 


"Începând cu luna ianuarie 2014, pensiile au fost calculate cu indicele de pensie corect, impus de decizia Curții Constituționale. Urmează apoi să calculăm și sumele retroactive, începând cu 7 noiembrie 2013, însă deocamdată nu s-a stabilit când anume vor fi acordate și acestea", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Constanța, Kristina Mutiș. 
Potrivit acesteia, coeficientul de corecție se calculează ca raport între 43,3 la sută din câștigul salarial mediu brut realizat pe economie și valoarea punctului de pensie în vigoare în momentul ieșirii la pensie, la fiecare caz în parte. Toată procedura derulează automatizat. "Titularii nu vor fi nevoiți să depună niciun fel de document în acest sens. De asemenea, nu vine nicio înștiințare ulterioară, suma va fi trecută direct pe cupon", a adăugat Kristina Mutiș. 


Luna martie, o posibilă dată avansată de ministrul Muncii 


Așadar, pensiile recalculate, după noii indici de corecție, au ajuns la pensionari încă din luna ianuarie, dar nu și sumele restante. Potrivit ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Vârstnicilor, Mariana Câmpeanu, restanțele ar putea fi distribuite începând cu luna martie, dar încă nu se știe concret, deoarece calculele sunt complicate. 


Comentează știrea

Luxandra Roinita
18 martie 2014
recalculare

Sunt pensionata din 1 aug.2012,pensie anticipat partial.nu am primit pensia marita cu coeficientul de corectie nici pana in luna martie 2014.De ce ?toate pensiile aferente perioadei 2011-2013 intra in recalculare.sunt din Navodari iar cei de la CJ cta au afirmat ca au dat marirea din ian.2014.

clonda ion
23 martie 2014
indici corectie pensie

este adevarat ce spune doamna,nefiind singura in aceasta situatie.cei de la casa de pensii constanta sustin ca au aplicat acesti indici inca din luna ianuarie 2014 tuturor celor vizati de decizia ccr. spun un neadevar,inducind in eroare multe persoane aflate in aceasta situatie.

filip gheorghe
31 martie 2014
indice curectie

Stie cineva de ce restantele la indicele de corectie se dau numai pentru lunile noiembrie si decembrie si nu din ianuarie 2013???

hermes bags polska
19 mai 2014
hermes bags polska

buy hermes constance bag Stiri Social : Când se vor acorda restanțele la pensie după recalcularea indicilor de corecție | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online hermes bags polska http://www.vejlesymaskinecenter.dk/are-you-in-rapture-of-finland-hermes-handbags.asp

MBT Fora Shoes
29 mai 2014
MBT Fora Shoes

mbt shoes john lewis Stiri Social : Când se vor acorda restanțele la pensie după recalcularea indicilor de corecție | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online MBT Fora Shoes http://www.morarkango.com/mbt/mbt-shoes-sale-mens-shoes.asp

mariana, pensionar 2012
6 iulie 2014
recalculare indicilor de corectie pensie

casa de pensii constanta sustine ca a aplicat indicele de corectie din ianuarie 2014 o mare minciuna, nu am primit penia marita nici in iunie 2014

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4164 secunde