"Algele nu sunt dăunătoare sănătății!"

Cantități record de alge colectate în ultimele luni

242
Cantități record de alge colectate în ultimele luni - alge-1468938191.jpg
Aproape 19.000 de tone de alge au fost adunate, în ultimele luni, de pe întreg litoralul românesc, din care 90 la sută sunt alge. De asemenea, au fost aplicate amenzi în valoare de zeci de mii de lei pentru nerespectarea măsurilor impuse prin procesele verbale întocmite în urma controalelor. 


"Până la deschiderea sezonului estival, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a adunat de pe sectoarele de plajă 2.799 de tone de deșeuri constând în alge, depozite de scoică și corpuri străine, cum ar fi lemn, sticlă, plastic etc., cantitate care a fost transportată în depozitul ecologic de la Costinești. În urma lu-crărilor de igienizare manuală și mecanizată, plajele au fost predate la începutul sezonului estival celor 326 de operatori economici cu care sunt încheiate contracte de închiriere pentru perioada sezonului estival. De la data de 12 mai 2016 și până în prezent, au fost colectate peste 16.863 de tone de alge", a declarat directorul ABADL, Adrian Chera. 


Potrivit acestuia, fenomenul de înflorire algală a înregistrat valori crescute în ultimele 20 de zile în sudul litoralului, de unde a fost strânsă cantitatea de peste 6.000 de tone de alge. În ultimii ani, recordul în ceea ce privește colectarea algelor este înregistrat în 2011, când au fost adunate aproximativ 47.000 de tone. Anul trecut, au fost colectate 19.176 tone, în 2014 - 18.849 de tone, în 2013 - 9.565 tone și în 2012 - 24.750 tone. 


"Colectarea depunerilor de alge de la linia țărmului se face manual și mecanizat, cu ajutorul utilajelor din dotare. Angajații instituției noastre strâng algele depuse pe sectoarele de plajă libere de contract (neîn-chiriate) și intervin la linia țărmului în zona sectoarelor închiriate doar atunci când intensitatea fenomenului algal depășește capacitatea opera-torilor de a le îndepărta. Pentru reducerea disconfortului produs turiștilor de fenomenul de înflorire algală, ABADL acționează în fiecare seară, în funcție de necesitate, în medie cu 45 de muncitori și peste 20 de utilaje, din care cinci încărcătoare frontale, cinci tractoare cu remorcă, șapte basculante de diferite capa-cități și patru buldoexcavatoare. 


Pentru strângerea algelor, se acționează pe toată linia țărmului din zona localității Năvodari și până la Vama Veche, numai noaptea, pentru a nu crea disconfort turiștilor aflați pe plajă în timpul zilei. Însă oamenii tre-buie să știe că prezența algelor aduse de curenții marini la țărmul mării nu este dăunătoare sănătății", a mai spus directorul ABADL. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5359 secunde