Care sunt noutățile de anul acesta ale Programului "Prima Casă"

305
Care sunt noutățile de anul acesta ale Programului

Articole de la același autor

Vești bune pentru cei care sunt în căutarea unei noi locuințe: Programul "Prima Casă" con-tinuă și în 2016. Guvernul a aprobat un plafon de garanții de 1,5 miliarde lei pentru anul acesta. 


"200 de milioane provin din rambursările creditelor anterioare, adică arată că mecanismul funcționează, oamenii își plătesc ratele, unii au închis deja contracte și acești bani s-au întors, așadar pot fi refolosiți pentru garanții suplimentare. Trebuie spus că s-a redus marja ROBOR care intră în program de la 2,5 cât a fost în 2015 la 2%", a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului. 


Pentru a fi eligibili, beneficiarii care achiziționează locuințe prin acest program trebuie să îndeplinească următoarele condiții: a) să facă dovada că achiziționează în cadrul programului o singură locuință finalizată, aflată pe teritoriul României, înscrisă în cartea funciară în condițiile legii, b) dispun de un avans de minimum 5% din prețul de achiziție a locuinței și care acoperă diferența dintre prețul de achiziție a locuinței rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare și finanțarea garantată, c) îndeplinesc condițiile specifice prevăzute în cadrul normelor interne de creditare ale finanțatorilor, d) se obligă să con-stituie un depozit colateral pentru garantarea dobânzii, în valoare egală cu trei rate de dobândă, valabil pe întreaga durată a finanțării. 


Totodată aceștia au obligația să nu înstrăineze locuința achiziționată în primii cinci ani de la data dobândirii. După expirarea acestui termen, în cazul preluării contractului de credit de către un terț, acesta trebuie să întrunească criteriile de eligibilitate a beneficiarilor programului. 


Locuința care se achiziționează în cadrul programului trebuie să se încadreze în una dintre clasele A, B sau C de eficiență energetică.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7435 secunde