Cât de curat este aerul pe care îl respirăm în Constanța

832
1
Cât de curat este aerul pe care îl respirăm în Constanța - aercta-1385391920.jpg

Articole de la același autor

În municipiul Constanța se lucrează pe toate fronturile. Se sapă, se scot tone de pământ și traficul se desfășoară cu dificultate pe numeroase artere. Zilele trecute, când a plouat, toate trotuarele erau pline de noroi. Mai apoi, nămolul s-a uscat și tot praful a urcat în aer și de-acolo în casele noastre și în plămânii noștri.

Cu toate acestea, calitatea ae-rului în Constanța și în întreg jude-țul este cel puțin foarte bună. Asta indică stațiile de monitorizare a calității aerului, amplasate în șapte locații din județ. CT1 se află pe b-dul 1 Decembrie 1918, în zona Casei de Cultură, CR2 este amplasată pe strada Mihai Viteazu, lângă Teatrul Fantasio, CT3 se găsește la Tabăra Victoria, în Năvodari, CT4 este pe Șoseaua Constanței, în Mangalia, CT5 este pe strada Prelungirea Liliacului, în Constanța, CT6 este situată pe strada Dreptății, în Năvodari, iar CT7 pe strada Decebal, în Medgidia.

Potrivit buletinelor de monitori-zare ale Agenției Județene de Mediu Constanța, nu sunt probleme în ce privește calitatea aerului. Datele și parametrii arată că respirăm un aer curat și nu ne este pusă în pericol sănătatea. Indicele general de calitatea aerului este calculat pentru indicatorii dioxid de sulf, dioxid de azot, ozon, monoxid de carbon și pulberi în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni. Iar datele sunt furnizate din stațiile automate din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului.

Aer excelent, foarte bun și bun!

În luna noiembrie, de exemplu, calitatea aerului a oscilat de la excelent, la foarte bun și bun. Aproape întotdeauna la stațiile CT4 și CT5, adică în Mangalia și în zona Km 4 - 5 din Constanța, indicele general de calitatea aerului este excelent. Iar în rest este considerat foarte bun și doar arareori bun.

"În ultima perioadă nu au fost înregistrate depășiri ale limitelor indicatorilor. Uneori mai apar astfel de depășiri, mai ales iarna, atunci când se împrăștie material antiderapant, dar deocamdată nu au fost probleme", a declarat, pentru "Cuget Liber", Monica Bucșan, purtătorul de cuvânt al Agenției Județene de Mediu Constanța.

Din păcate, nu toate stațiile din județ transmit tot timpul datele. "Sunt zile când sunt defecte calculatoarele și atunci nu pot fi înregistrate datele. Echipamentele sunt vechi și nu ni s-au mai dat bani ca să le reparăm. Colegii se descurcă cum pot", a mai adăugat reprezentantul APM Constanța.

De exemplu, stația CT1, amplasată pe b-dul Alexandru Lăpușneanu, în apropiere de intersecția de la Casa de Cultură, este defectă de câteva luni bune. Zona este binecunoscută ca fiind una din cele mai poluate din tot județul și, în anii anteriori, se înregistrau deseori depășiri ale indicatorilor de pulberi respirabile. De asemenea, au fost niveluri ridicate la benzen, cel mai probabil ca rezultat al traficului aglomerat din zona respectivă. 

Comentează știrea

luk
26 noiembrie 2013
extraordinar

Aerul este extraordinar in Constanta!Recomand in mod special zonele aflate in apropiere de poarta 6 unde atmosfera este pe.deplin ozonificata de cea ecologica firma de pe platforma port:COMVEX.Acum serios cineva de la mediu cand a trecut prin curtea acestor nesimtiti?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6496 secunde