Cât pot sta acasă tații cu bebelușii

209
Cât pot sta acasă tații cu bebelușii - concediutati-1436102595.jpg

Articole de la același autor

Tații ar putea sta mai multe zile acasă cu bebelușul nou născut. Un proiect inițiat de mai mulți se-natori propune prelungirea concediului paternal la zece zile, în primele două luni de la nașterea copilului. 


Astfel, concediul paternal s-ar putea acorda, la cerere, în primele două luni de la naș-terea copilului și ar putea consta în zece zile lucrătoare. Legislația actuală prevede concediu de numai cinci zile lucrătoare, care pot fi luate în primele opt săptămâni de la nașterea copilului. "Indemnizația pentru concediul paternal se plătește integral din fondul de salarii al unității și este egală cu salariul corespunzător perioadei respective", precizează proiectul de lege. 


Practic, tații vor primi salariul întreg în luna în care aleg să beneficieze de concediul paternal. Schimbarea legislației referitoare la concediul taților este motivată de importanța și contextul în care "toate actele de natură administrativă legate de nașterea copilului și înre-gistrarea legală necesită o anumită perioadă de timp alocat, fapt pentru care res-pectivul tată trebuie să-și ia concediu". 


Inițiatorii proiectului consideră că rezolvarea actelor administrative poate dura mai mult de cinci zile, iar "nerezolvarea acestora atrage după sine posibilitatea unor pierderi de natură financiară sau juridică pentru beneficiari". De ase-menea, terminologia din le-gislația actuală, de "primele opt săptămâni", nu este rele-vantă, consideră inițiatorii, iar în unele cazuri, rezolvarea acestor acte poate dura până la două luni, "ținând cont de aparatul birocratic instituțio-nal care rezolvă în mod variat o serie de cereri". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8159 secunde