Ce contează pentru o pensie mare la recalculare: vechimea sau contribuția? Ministrul Muncii, lămuriri după speculaţiile apărute

2326
3
Ce contează pentru o pensie mare la recalculare: vechimea sau contribuția? Ministrul Muncii, lămuriri după speculaţiile apărute - pensionari-1717406489.jpg

Articole de la același autor

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a spus ce contează mai mult pentru o pensie mare la recalculare - vechimea sau contribuția, punând capăt astfel speculaţiilor care spune că circulă, scrie stiripesurse.ro

"Principalul obiectiv al reformei pensiilor îl reprezintă echitatea în sistemul public de pensii.

Adică, pentru contribuții, adică veniturile pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale, deci la contribuții și muncă egală, perioadă de cotizare egală, să ai o pensie egală, astfel să nu mai fim în situația în care suntem azi, dacă ai ieșit la pensie în ani diferiți, după legi diferite, dacă ai fost femeie sau bărbat, să ai un cuantum diferit.

Echitate între pensionari. Apoi, noua lege asigură un mecanism de creștere sustenabilă al pensiei.

Aud în piață adesea un fake news prin care se spune că în noua lege dispare contributivitatea, contează doar vechimea.

Vreau să știe toți pensionarii că în noua lege cea mai importantă contribuție în cuantumul pensiei îl reprezintă punctele de contributivitate care sunt obținute pe baza contribuțiilor plătite din salarii.

Avem punctele necontributive, aceste puncte necontributive se dau pentru perioade necontributive. Ce înseamnă asta: pe de o parte, pentru a încuraja educația, pentru ca atunci când un român optează dacă să meargă să aibă studii superioare, fie că vorbim de universitate făcută la zi, că vorbim de master, de doctorat, să nu renunțe fiindcă în acea perioadă nu ar contribui la bugetul asigurărilor sociale de stat.

Pentru asta dăm un punctaj suplimentar de 0,25 puncte pe an, care reprezintă 25% din salariul mediu brut pe economie pentru aceste perioade necontributive, perioade în care încurajăm educația sau perioade în care din motive obiective nu a putut să contribuie la bugetul asigurărilor sociale de stat.

În noua lege avem o noutate: punctele de stabilitate, puncte care se dau pentru vechime, pentru o perioadă mai lungă de 25 de ani.

Aceste puncte sunt o recompensă, pentru a recompensa munca, stabilitatea în muncă rămânerea ca asigurat la bugetul asigurărilor sociale de stat, pentru cei care au stagii de cotizare mai lungi de 25 de ani se dau aceste puncte de stabilitate.

Pentru perioada 25-30 de ani, 0,5 puncte pe an, pentru perioada 30-35 de ani, 0,75 puncte și pentru stagii mai lungi de 35 de ani avem un punct suplimentar.

În România avem un echilibru mai bun în ceea ce priveşte sustenabilitatea sistemului public de pensii decât în alte state membre, fiindcă în România avem aproximativ 4,8 milioane de pensionari, dar avem 5,7 milioane de salariaţi şi 6,7 milioane contracte de muncă.

Prin urmare, avem un raport mai bun decât alte ţări ale Uniunii Europene şi este important să creştem gradul de ocupare pe piaţa muncii", a explicat duminică ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, potrivit romaniatv.net.

Comentează știrea

fani
6 iunie

Acest individ ne crede idioti ? Nu a rspuns concret si rezultatul aburelii lui va fi clar, echitatea va insemna ca toti sa ajunga la aceleasi pensii. Veti afla asta DUPA alegeri bineinteles

Ce contează pentru o pensie mare la recalculare: vechimea sau contribuția?
6 iunie

Formula de calcul, adica ambele au pondere buna ! E de logica simpla, ca zice pe formula ca ambele sa fie cit mai generoase ! Sa vedem practic si atunci nemultumitii, fericitii ! Sa vedem si inflatia ca "pensie mare" alte preturi, puterea de cumparare ... peste un an iar "ca pensia poate nu e de ajuns". Adica e si aici un intreg sistem economic interconectat !

Transparenta
6 iunie

La minister sint tot felul de specialisti "in bunul sens", adica cert au un estimat[simulare] pe toate pensiile ! De ce nu le face un sistem online sa vada fiecare cit va avea pe pensie ? plus ce e inregistrat pe documente [ ca poate lipsuri, etc ]. Nu toti trebuie sa ne pricepem la calcule, sa cautam pe fiecare an cit e ponderea ... adica si un simulator pt. cine e interesat ! Nu sint costuri super colosare, mai degraba moderate [ plus datele le ai deja adica doar acces pe partea de public, fiecare unde are dreptul ]... dar ca asa e trendul pe tara RO [ trebuie bine vazut care-ce-cum contracte, echipe speciale desemnate, etc - etc ... tot felul de mecanisme din astea bine stiute de cei care trebuie, ca modul de impartasnie e pe "vorba" intre aia bine de incredere ! ] Obscuritate cam asa ceva si pe la pensii cu tot felul de mecanisme uneori dificil de aplicat de "un pensionar obisnuit" !

Pagina a fost generata in 0.4301 secunde