Ce le pregătește Ministerul Muncii viitorilor pensionari

2319
7
Ce le pregătește Ministerul Muncii viitorilor pensionari - viitoripensionari1-1384090571.jpg

Articole de la același autor

În România, devine din ce în ce mai greu să te pensionezi. Vârsta standard crește de la lună la lună, la fel și stagiul minim

sau cel complet de cotizare.

Pensionarii din ziua de azi se pot considera norocoși, în timp ce generațiile care acum sunt la început de carieră vor trebui să fie apte și să muncească mulți, mulți ani de-acum încolo, până când vor împlini 65 de ani. Și nu va mai exista nicio diferență între femei și bărbați, pentru că amândoi vor ieși la pensie la aceeași vârstă.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a elaborat un Proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Astfel, se propune ca, până în anul 2035, vârsta standard de pensionare să ajungă la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Deopotrivă, va crește și stagiul complet, dar și cel minim de cotizare.

În prezent, legea prevede că, până în anul 2030, vârsta de pensionare a femeii este de 63 de ani. De exemplu, în luna ianuarie 2013, se pot pensiona la limită de vârstă femeile născute în martie 1954, având 59 de ani și opt luni, cu un stagiu complet de cotizare de 29 de ani și patru luni sau un stagiu minim de cotizare de 14 ani și patru luni. Iar în ianuarie 2014, vor primi dreptul la pensionare femeile născute în luna aprilie 1954. Conform proiectului Ministerului Muncii, în ianuarie 2035 se vor putea pensiona femeile născute în luna ianuarie 1971, cu un stagiu complet de cotizare de 35 de ani sau stagiu minim de cotizare de 15 ani.

Crește și vârsta de pensionare, crește și stagiul de cotizare

"La ora actuală, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Atingerea acestor vârste se realizează prin creșterea graduală a vârstelor standard de pensionare, în raport de data nașterii. Ca urmare, în intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2015, vârsta de pensionare a femeilor va crește de la 59 de ani la 60 de ani, iar cea a bărbaților va crește de la 64 de ani la 65 de ani. La finele acestei perioade, se continuă creșterea graduală a vârstei de pensionare numai pentru femei, de la 60 de ani la 63 de ani, până în anul 2030", explică ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, semnatarul proiectului de lege.

Totodată, este reglementată creșterea stagiului minim de cotizare la 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Atingerea acestui stagiu minim se va realiza prin creșterea graduală conform eșalonării prevăzute în proiect. Ca urmare, în intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2015, stagiul minim de cotizare va crește de la 13 ani la 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. De asemenea, stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Atingerea acestui stagiu se va realiza printr-o creștere graduală, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 5. În intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2015, stagiul complet de cotizare pentru femei va crește de la 28 de ani la 30 de ani, iar pentru bărbați de la 33 de ani la 35 de ani. La finele acestei perioade, se continuă creșterea graduală a stagiului complet de cotizare numai pentru femei, de la 30 de ani la 35 de ani, până în anul 2030.

Așa vrea Uniunea Europeană

"Egalizarea vârstelor de pensionare pentru femei și bărbați se circumscrie Recomandărilor de țară ale Comisiei Europene transmise României, în contextul unei societăți cu o populație îmbătrânită, care afectează sustenabilitatea financiară a sistemului public de pensii. În cadrul recomandărilor menite să îmbunătățească performanța economică a României, Comisia Europeană a constatat că, deși poziția bugetară s-a îmbunătățit în România, nivelul redus de respectare a obligațiilor fiscale constituie o provocare majoră, iar sustenabilitatea și adecvarea sistemului de pensii prezintă riscuri medii pe termen lung. Potrivit recomandărilor Comisiei, România trebuie să ia măsuri de îmbunătățire a colectării impozitelor, să egalizeze vârsta standard de pensionare între femei și bărbați și să susțină reforma pensiilor promovând încadrarea în muncă a lucrătorilor în vârstă", mai adaugă ministrul Muncii. 

Comentează știrea

ct
11 noiembrie 2013
pai cum?

pai cum, noua cine o sa ne dea moca pachete cu pui,transport moca pe ratc,caldura moca....nu se poate,noi viitorii pensionari o sa il inbalsamam pe mazare, si noi vrem sa avem cluburi de pensionari mai multe decat scolile din oras!

FONDURI UE
11 noiembrie 2013
FONDURI UE

Acum este momentul: In 2013 Fondurile Europene nerambursabile se Acorda si la noi la fel de Usor ca si in celelalte state membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul:Fonduri Europene Nerambursabile Ro

admirator
11 noiembrie 2013
hahaha,

pai guvern PSD, care "protejeaza" femeile si muncitorii! asta e stinga voastra? votati-o pina va baga in groapa, cu zile; mult nu mai e!

costea
11 noiembrie 2013
@@@@@

Cate partide vor trece pana atunci pe la guvernare si cate legi se vor schimba pana ies cei tineri la pensie.Maine daca va cadea ministrul muncii,va veni un altul cu alte idei mai bune sau mai idioate.si tot asa.

Miruna
11 noiembrie 2013
mai bine ati mari baza de impozitare si ati distruge evaziune fiscala in loc sa va preocupati zi si noapte de acesti bosorogi

vb vine bosorogi,pt ca in RO sunt pensionari si indivizi de 45-50ani la 55 ani dar care nu au muncit decat cativa ani in armata sau militie;oricum, daca nu sprijiniti mediul economic si nu diminuati evaziunea , va mai contribui nimeni nu vor avea bani de pensii nici mosii astia si nici politicienii de pomeni electorale ,din banii altora,fireste;dfar imbecilii care voteaza pt pomeni nu realizeaza asta

tero vasile
11 decembrie 2013
intrebare

De ce in judetul mures nu se platesc pensiile oamenilor muncii asa cum a fost anuntat de ministerul muncii. Astept raspunsul in secunda urmatoare acestui mesaj.

geo
13 mai 2015
pensia anticipata

cind se revine la conditile din legea 19 -poate cineva sa explice ce reprezinta 8 ani peste stadiul complet de cotizare la pensia anticipata partiala de ce nu sunt si 8 ani pentru iesirea inainte de implinirea virstei de 65 ani, -si penalizarea totala sa nu fie mai mare de 30%(conform codului civil)

Articole pe aceeași temă

Marţi, 05 Noiembrie 2013
Stire din Economie : Cresc salariile și pensiile în 2014
Pagina a fost generata in 1.8732 secunde