Ce modificări aduce noul Cod al Muncii. Patronilor li se poate sista activitatea dacă au angajați la negru

1228
3
Ce modificări aduce noul Cod al Muncii. Patronilor li se poate sista activitatea dacă au angajați la negru - muncalanegru1-1502121805.jpg

Articole de la același autor

Noul Cod al Muncii va aduce amenzi usturătoare patronilor care încalcă legea. Spre exemplu, agenții economici care sunt prinși de către reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) că au salariați încadrați în câmpul muncii fără forme legale de angajare, nu riscă doar o amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană depistată fără contract individual de muncă (CIM). Se pare că aceștia riscă de-acum aceeași amendă și dacă vor primi la muncă salariați aflați în perioada de suspendare a CIM, în cazul lor putând fi dispusă, ca sancțiune suplimentară, chiar sistarea activității firmei controlate. 


Potrivit noilor prevederi incluse în Codul Muncii, activitatea va putea fi reluată doar după achitarea amenzii contravenționale și îndreptarea situației care a dus la sancționarea angajatorului. Astfel, amenda pentru munca nedeclarată va fi sancționată cu 20.000 lei,


fără a mai exista un interval cuprins între 10.000 și 20.000 lei și va fi aplicată pentru fiecare persoană depistată fără contract individual de muncă și nu doar în cazurile în care sunt identificate cel puțin cinci persoane într-o astfel de situație, așa cum încă stabilește Codul Muncii în prezent. Ca urmare, angajatorii vor fi forțați de împrejurări să intre în legalitate, asta dacă nu vor să plătească amenzi pe bandă rulantă. 


Trebuie precizat că pe viitor există și alte forme de muncă nedeclarată, pentru care angajatorii vor fi pasibili să încaseze amenzi de 20.000. dintre acestea amintim primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților (Revisal) cel târziu în ziua anterioară începerii activității. Apoi, nu este posibilă primirea la muncă a salariaților aflați în perioada de suspendare a CIM.


În acelați timp, atunci când inspectorii de muncă vor constata săvârșirea uneia dintre cele trei fapte de mai sus, aceștia vor dispune, ca sancțiune complementară, sistarea activității locului de muncă organizat, supus controlului.


Mai mult decât atât, în noile contracte de muncă ale salariaților vor fi precizate negru pe alb și orele de începere și cele de sfârșit a programului de lucru. Această reglementare va crea astfel posibilitatea verificării în timp real a formei de angajare a persoanelor care desfășoară activitate la locul de muncă controlat, prin confruntarea imediată a datelor existente în documente cu cele transmise în registrul general de evidență a salariaților.


În același timp, în vederea încurajării contravenientului la conformare și la plata benevolă a amenzii contravenționale, s-a instituit posibilitatea achitării a jumătate din amendă în termen de cel mult 48 de ore de la data comunicării procesului verbal de sancționare.


Altă modificare stabilește că primirea la muncă a unei persoane aflată ilegal în România, cunoscând că aceasta este victimă a traficului de persoane, constituie infracțiune și se sancționează cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă. 


Comentează știrea

carcalacul
8 august 2017
sclavagism

Codul muncii... ITM-ul aplica legea acolo unde se poate. Sa fim seriosi... Cine si cand ia intrebat pe mai marii companiilor de remorcaj din portul Constanta daca respecta codul muncii?

coremar
8 august 2017
adevar graieste carcalacul

Nu i-a intrebat nimeni nimic. Cupletul Stavrositu Mironescu primul un geniu al economiei de butic celalalt un geniu al marinariei de lighean au distrus cea mai importanta companie de remorcaj. Sa facem un exercitiu de imaginatie: ce-ar fi ajuns inculpatul Mironescu fara respectatul lui tata? Nimic! Un manipulant sau un muncitor necalificat. Dar Stavrositu? Un biet casar sau lucrator la daracul de lana. Mai baieti ati facut foarte mult rau companiei! Respectati codul muncii!

coremar 2
8 august 2017
nu se respecta codul muncii

Din cauza nemernicilor stavrositu si mironescu au plecat oameni buni din companie. Derbedeii astia nu respecta codul muncii oamenii sint fortati si amenintati sa munceasca peste 360 de ore pe luna cumulate in zile intregi la rind.

Articole pe aceeași temă

Luni, 05 Decembrie 2016
Stire din Social : NOI ZILE LIBERE PENTRU ANGAJAȚI
Pagina a fost generata in 0.3696 secunde