Ce pericole se ascund în produsele cosmetice de pe piață

310
1
Ce pericole se ascund în produsele cosmetice de pe piață - fotofondcepericoleseascund-1432054881.jpg

Articole de la același autor

Cosmeticele pot face mai mult rău decât bine. În magazinele din Constanța, Protecția Consumatorilor a găsit numeroase produse cosmetice expirate sau neconforme. Acestea au fost retrase de la vânzare, comercianții au fost amendați, dar cei care le-au cumpărat deja sunt avertizați că ar putea să se îmbolnăvească de la ele.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, recent, o acțiune de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea produselor cosmetice vândute direct. În total, au fost controlați 474 de operatori economici, din care 25 de distribuitori și 449 de vânzători. La trei sferturi din aceștia au fost identificate abateri de la prevederile legale.

Comisarii OPC au aplicat 405 sancțiuni, din care 232 amenzi contravenționale în valoare de 773.200 lei și 173 avertismente. De asemenea, au fost dispuse 194 de măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru produse cosmetice în valoare de 104.713 lei și 22 măsuri de oprire definitivă, pentru produse cosmetice cu data de minimă durabilitate depășită, în valoare de 1.429 lei.

"Au fost identificate situații în care lipseau informațiile obligatorii - produse cosmetice fără a avea inscripționate denumirea și adresa producătorului sau importatorului, fără a indica gramajul sau volumul ori modul de utilizare, fără simbolul PAO (perioada/durata de utilizare după deschidere pentru care produsul este sigur și poate fi folosit fără a avea efecte nocive asupra consumatorului). În multe cazuri, informațiile de pe produs erau ilizibile sau eticheta avea traducerea în limba română incorectă sau incompletă. Mai grav este că au fost identificate produse cosmetice expirate, cu data de minimă de durabi-litate depășită cu până la 270 zile", a declarat Marius Alexandru Dunca, președintele ANPC.

Creme expirate de aproape un an!

La Constanța, comercianții au fost amendați pentru că nu și-au informat corect clienții, dar au fost găsite și numeroase produse expirate. Într-un magazin, comisarii au găsit lac de unghii cu durata de minimă durabilitate depășită din 2014. Pe rafturi, spre vânzare, se mai aflau lăptișor de matcă expirat, cremă de mâini expirată de cinci zile și emulsie de lăptișor de matcă expirată de 270 de zile.

Nici în cazul promoțiilor, comercianții nu s-au dovedit prea cinstiți, mulți mergând pe tactici de păcălire a clientului, nespecificând nici perioada de valabilitate a ofertei, nici stocul disponibil.

"Le recomandăm consumatorilor să achiziționeze cosmetice numai din magazine sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamație. Toată lumea trebuie să știe că produsele originale nu se vând în afara lanțurilor de distribuție, cum ar fi tarabele sau persoane fizice «cu sacoșa». Consumatorii trebuie să fie atenți la prețuri, deoarece prețurile mici propuse sunt dubioase, ele provin cu siguranța din filiere paralele. De asemenea, trebuie să verifice dacă integritatea și calitatea ambalajului corespund valorii produsului. Sunt șanse mari ca un produs zis «de lux», ambalat în pungă de plastic sau într-o cutie banală, să fie, de fapt, o contrafacere. Mai mult decât atât, trebuie să știe că anumite produse, precum cremele, nu au dată de minimă durabilitate, ci au inscripționat un simbol (PAO) constând într-o cutie întredeschisă, pe sau lângă care este menționată perioada după deschidere în care produsul poate fi folosit în siguranță, în luni de zile (6, 12, 24 luni, de exemplu)", ne sfă-tuiește Marius Dunca, președintele ANPC.

Dacă folosiți produse cosmetice expirate, riscați să vă alegeți cu boli de piele sau afecțiuni ireversibile. 

Comentează știrea

catalin
20 mai 2015

Angajare imediata !!!!! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Se lucreaza part-time sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Valabil in toate orasele !!! Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "detalii" la adresa de email [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4541 secunde