Dezbatere "Cuget Liber"

Ce proiecte sunt necesare și prioritare pentru Constanța

1812
16

Articole de la același autor

Primăria a demarat mai multe planuri de reabilitare și modernizare ale centrului, cartierelor, dar și zonelor turistice din municipiul Constanța. Lucrările din Peninsulă sunt deja avansate, în curând vor începe și cele pentru modernizarea Portului Tomis și construcția șoselei de coastă. 
Mamaia este, la rândul ei, un imens șantier pentru reabilitarea promenadei, iar în cartierele Compozitorilor, Palazu Mare, se pregătește asfaltarea străzilor. 
S-au înnoit rețelele de apă și canalizare, de iluminat public și se va amenaja un parc nou, Carol, pe bulevardul Marinarilor, cu vedere la tot portul.
Acestea sunt doar câteva din proiectele pe care le are administrația locală în intenție sau deja în derulare, în municipiul Constanța. Într-o dezbatere publică, lansată de Cuget Liber, pe site-ul www. cugetliber.ro, constănțenii și-au dat cu părerea despre ce ar trebui să mai facă în orașul nostru și ce priorități ar trebui să aibă în vedere Primăria. Unii au spus că este nevoie de mai multe spații verzi și parcuri, alții sunt de părere că este absolut necesar să fie montate camere de luat vederi în intersecții și zone cu trafic intens, dar și instaurate amenzi mari pentru cei care fac mizerie. 


Mai multe spații verzi
"Mai multe spații verzi, mai puține biserici, mai puțini asistați social. Camere video obligatorii în inter-secții și zone cu trafic intens, ilumi-nat stradal îmbunătățit, marcaje stradale mai vizibile, să dispară monopolul de servicii gen CET. Cât despre Cazino, trebuie transformat urgent în centru cultural obligatoriu. Picturi, concerte, operă, balet, evenimente culturale constante în interiorul cazinoului", propune Noni. Un alt constănțean se declară mulțumit de demararea lucrărilor de reabilitare a zonei peninsulare și construcția șoselei de coastă. "Unii se împiedică de mobilierul urban, de stâlpi, de coșurile de gunoi, de borduri etc., sunt importante, dar acestea se pot schimba oricând și țin mai mult de gusturile fiecăruia. Orașul acesta, pe lângă înfrumusețare, are nevoie de dezvoltare economică, de investiții greenfield în centre de producție, în parcuri industriale, are nevoie ca marile companii cu capital străin să-și stabilească sediile aici și să aducă plus valoare și o contribuție substanțială la PIB local și PIB per capita, totodată contribuind masiv la bugetul/bugetele locale astfel pu-tând exista fon-duri pentru proiectele municipalității, pentru a face lucrări de înfrumusețare cu materiale de calitate și durabile, pentru a dezvolta infrastructura, educația și cultura", a explicat cititorul. 


After-school pentru copii și centre de zi pentru bătrâni
Angela consideră că numeroasele biserici din oraș ar trebui folosite în beneficiul comunității. "Ar fi utilă implicarea bisericii și folosirea bazei ei materiale în proiecte sociale, cum ar fi: after-school pentru copiii ai căror părinți au posibilitatea să plătească acest serviciu, centre de zi pentru bătrâni etc. În acest fel se mai reduce și povara asistenței sociale - sunt convinsă că vor exista oameni care, câteva ore, pe săptămână să facă voluntariat. Sau studenți care, în acest fel, și-ar putea completa stagiul de practică pedagogică", propune Angela. 
Un alt cititor este de părere că prioritatea numărul unu este construirea unui nou CET. "Sunt bani europeni care pot fi folosiți pentru un proiect modern, eficient… e inadmisibil să plătim mai mult decât dublu față de capitala țării!", spune cititorul. 


Mai multe locuri de muncă
Cucu ne invită să comentăm despre ruinele din centrul Constanței: "Alo! În inima Constanței, zona Miga, m-a întrebat o străină de oraș unde este centrul? Avem un oraș mizerabil. Oraș mare port la Marea Neagră, al doilea sau al treilea ca mărime din țară… Atâtea ruine, la galeriile fost Palas, la statuia Lupoaica, Piața Ovidiu, Peninsula". 
Altcineva, care semnează "inutil" cere ca să se creeze locuri de muncă pentru tineri: "La naiba cu Cazinoul, ne-ați înnebunit pe toți cu el. De Cazino are nevoie orașul? Un oraș fără industrie, în care există numai cafenele, baruri, cluburi și magazine. Locuri de muncă zero. O să ne zică în curând «Constanța, locul cu două meserii mari și late: ospătar și vânzător». Am 24 de ani și mă încântă și pe mine să beau un suc la o terasă. Dar vreau să-mi și formez un viitor stabil. Și dacă se tot fac cazinouri, beach-baruri și mall-uri va trebui să mă resemnez".


Refacerea parcărilor și trotuarelor
Mona, o altă cititoare, propune să se caute soluția în privința parcărilor și trotuarelor. "Să facă trotuarele circulabile că sunt dezastruoase.. Eu când ies cu fetița la plimbare trebuie să merg pe marginea străzii că pe trotuar nu se poate, în-afara faptului că sunt dezastruoase mai sunt și mașini parcate și nu ai pe unde trece nici să vrei.. În rest nu am ce să mai zic...", este de părere Mona. 
"Avem nevoie de Cazinou, reabilitat cu fonduri europene și transformat în centru cultural; și de curățenie în tot orașul și de spații verzi; și de adunarea maidanezilor de pe spațiul public. Dar și de industrie care să dea de muncă locuitorilor 12 luni pe an!", spune un "admirator". 


Comentează știrea

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
eu,cainele maidanez
3 martie 2014
primariei cu cohorta de angajati

eu,cainele maidanez constantean(vorbesc in numele celor 20 000 caini maidanezi din CTA) DECLAR MANDRU CA SUNTEM NR 1 PE TZARA LA MAIDANEZI PE CAP DE LOCUITOR CONSTANTEANEu, ca un caine maidanez ce ma aflu pe strazi, declar urmatoarele: 1. sunt un caine al nimanui, deci nimeni nu este responsabil de comportamentul meu pe strazi 2. mi-e foame intotdeauna! caut oriunde si ma bat cu ceilalti caini pentru mancare, iar daca nu gasim, atunci atacam oamenii in speranta ca vom gasi ceva prin plasele lor. Daca nu, atunci macar sa ii capsam bine sa ne tina minte! 3. noi, cainii, avem simtul teritoriului foarte dezvoltat. Orice intrus nu este binevenit si trebuie muscat. Exceptie fac (nu e sigur niciodata insa) babele fara ocupatie care ne mai dau de mancare dimineata. 4. avem o mare ura pe biciclisti si motociclisti: trebuie dati jos de pe ciudateniile astea cu doua roti! 5. nu suportam oamenii care poarta gluga sau care vin cu plase mari de la piata: trebuie capsati urgent! 6. noaptea ne vine cheful cel mai mare sa urlam la luna, sa ne batem intre noi sau cu alte haite din vecinatate (sa moara de oftica aia de se duc a doua zi la scarbiciu) 7. ne place foarte mult sa atacam din spate, iar daca si reusim sa muscam, crestem pe scara ierarhica din haita 8. ii uram foarte tare pe cei da la ONG-uri care pretind ca ne iubesc, dar ne lasa pe strazi singuri, fara hrana! Iarna inghetam de frig, iar vara ne sufocam de caldura, iar ei se scalda in banii alocati pentru ingrijirea noastra! 9. nu ne intereseaza ca ne rahatim pe orice trotuar si strada, important e sa fie cat mai mult si sa ramana acolo, ca sa se stieeee...ca suntem prezenti! 10. suntem stapanii strazilor si deci toata lumea trebuie sa se dea la o parte din fata noastra! De exemplu: ne place unora dintre noi sa alergam dupa masini ca sa muscam din cauciucuri, iar daca se nimereste vreun nefericit in goana noastra dupa masina, ne multumim atunci cu el! Avand in vedere ca m-am saturat pe strazi, va rog faceti ceva: ori ma duceti intr-un adapost si ma ingrijiti, ori ma eutanasiati! Daca nu sunteti in stare sa ma ingrijiti cum trebuie sau sa ma dati in adoptie unor stapani responsabili si sanatosi la cap (care nu imi vor da drumul inapoi pe strazi), va rog din toata inima sa ma eutanasiati! Va multumesc!

noni
3 martie 2014
multumesc inca o data

Constat cu placere si bucurie ca inca o data, parerea mea, e parte din continutul unui reportaj. Este unul din motivele pt care inca citesc si comentez reportajele acestei publicatii. Demonstrati astfel ca ceea ce gandim, nu ramane doar la stadiu de comentariu si chiar transmiteti mai departe. Bravo voua pentru acest aspect si desi am fost mai mereu critic, voi continua sa va citesc si sa comentez atunci cand va fi cazul. Bravo Cuget !

Om
3 martie 2014
Bataie de joc !

Ceea ce se intampla in peninsula este o mare bataie de joc , dar pe bani multi ! Lucrarile sunt facute de mantuiala , praf in ochi....ptr. alegeri ! ex. Balustradele de fonta au fost inlocuite cu tinichea...deja secmentul care a fost schimbat anul trecut la napadit rugina !

kyr
3 martie 2014
locuri de munca

Fratilor locurile de munca adevarate lipsesc..a ti dat resursele pe nimic si vin americanii si foreaza in marea neagra ei sunt platiti cu mii de dolari si noi cu cateva sute ...turismul la noi tine 3 luni si te mai tin ei inca 3 cu nunti sau targuri .dar restu de 6 ce faci ? Hibernezi? Cand nu ai industrie devi sclav.la sebes s au facut investitii si rata somajului e aproape de 0....la noi sunt vrajeli licitatii date pe prietenii nu i nimic serios...

ct
3 martie 2014
prioritati

primaria / CJC nu zic de nimic de construirea unui nou CET ! taiati pomenile si faceti acest lucru, TOTI locuitorii orasului au nevoie de un pret normal la gigacalorie! e inadmisibil sa platim peste dublu fata de capitala! apoi rezolvati problema maidanezilor,dar si a cainilor de apartament, de la ei pleaca toate, mizerie pe strazi/ parcuri, galagie in bloc , samd.... la bloc NU e normal sa tii caine,daca nu iti semneaza TOTI vecinii ca sunt de acord ! vrei animal, te muti la curte !

Angela
3 martie 2014
Ati uitat ceva

Adaugati inca o prioritate (chiar daca pare un subiect de nisa): atragerea de companii din domeniul servicii IT (productie si desfacere hw/sw). Efectul privind crearea locurilor de munca va fi in cascada (vezi Bucuresti, Cluj, Timisoara). In rest, felicitari!

Burebista
3 martie 2014
Am imbatranit,maica

I-am asteptat 25 de ani.In primii 10 ani,Constanta a fost un imens iarmaroc cu produse turcesti,tarabe pe toate drumurile.In urmatorii 15 ani,Constanta a fost un superb circ,Circul Mazare&PSD.Am pierdut 25 de ani din viata mea,un sfert de secol.La revolutie aveam 40 de ani,acum sunt o tanara speranta de 65 ani. Eu vreau sa-l intreb pe Mazare daca poate sa-mi dea inapoi cei 25 de ani pierduti.Vreau sa-l mai intreb pe Mazare daca are la promotie si locuri de veci.Citesc mai multe ziare.Constat ca suntem martorii unei intense campanii mediatice facute de Primaria Constanta.Avem explicatii.Amenhotep al IV-lea Tatal si faraonul Constantei,face campanie electorala pentru urmasul lui,Tutankhamon Fiul.Traim in Noului Regat,in Epoca de aur a primarilor faraoni.Campania mediatica din ultimul timp are urmatoarele explicatii:1-este an electoral.2-Mazare cauta o justificare la majorarea taxelor locale si a tarifelor la caldura.3-Mazare pregateste terenul pentru Tutankhamon, fiul batranului Mazare si Tatal Constantei.3-Mazare are nevoie de sprijin popular pentru jefuirea Portulului Constanta,acum este momentul.In tot cazul,daca vrea sa nu-l chinuiasca strigoii, in visele lui,Mazare va trebui sa dea socoteala pentru ce si-a propus si ce a facut in ultimii 15 ani.Va trebui sa rezolve problema CET-lui,asa cum a promis.De data asta nu va scapa.In rest,eu sunt pregatit sa-l astept inca 1300 de ani,pana la invierea Cleopatrei,regina Egiptului.

jimmy
3 martie 2014
CET

incorect - nu toti locuitorii au nevoie de cet - numai cei racordati. Si apoi daca se construieste un nou cet se contruieste din banii tuturor constantenilor chiar daca au sau nu nevoie...

Răspuns la: prioritati
Adăugat de : ct, 3 martie 2014
primaria / CJC nu zic de nimic de construirea unui nou CET ! taiati pomenile si faceti acest lucru, TOTI locuitorii orasului au nevoie de un pret...
Jimmy
3 martie 2014
IT&C

Ca sa ai IT trebuie sa ai si facultati unde chiar se face ceva. In constanta mai slab.... chiar daca sunt 5-6 student buni nu inseamna ca vre-o mare companie v-a fii atrasa de asa ceva

Răspuns la: Ati uitat ceva
Adăugat de : Angela, 3 martie 2014
Adaugati inca o prioritate (chiar daca pare un subiect de nisa): atragerea de companii din domeniul servicii IT (productie si desfacere hw/sw)...
Jimmy
3 martie 2014
Locuri de munca

Pai la sebes sunt 27% nemti. Sa zicem ca sunt la fel de neconstiinciosi ca romanii - dar la ce faima avem pe afara sigur un investitor va alege un loc in care sunt ceva mai "vest europeni". Pe de alta parte - uita-te la populatie care e de 10 ori mai mica decat in constanta, si nu cred ca au avut mare parte de migratie. In constanta un sfert sunt veniti de peste tot. Al doilea aspect este localizarea - daca productia este destinata exportului (in general UE) atunci vrei sa fii cat mai aproape de granite. Daca esti la constanta mai adaugi 600 de km pana la granita deci costuri mai mari si timp pierdut degeaba. Gandeste-te ca iarna A2 e blocata - ce face producatorul? nu onoreaza comanda ca la noi e viscol? Al treilea aspect - in sebes industria e axata pe prelucarea lemnului si pielarie. Noi avem industie grea (santier naval) si ind petrochimica (daca petromidia poate fii incadrata si la constanta)

Răspuns la: locuri de munca
Adăugat de : kyr, 3 martie 2014
Fratilor locurile de munca adevarate lipsesc..a ti dat resursele pe nimic si vin americanii si foreaza in marea neagra ei sunt platiti cu mii de...
16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7452 secunde