Ce riscă șoferii care nu își montează anvelope de iarnă? Prevederile din Codul Rutier

360
Ce riscă șoferii care nu își montează anvelope de iarnă? Prevederile din Codul Rutier - amenzi-1664707730.jpg

Articole de la același autor

Codul rutier prevede că sunt obligatorii anvelopele de iarnă oricând se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau ploi, indiferent de data din calendar, altfel șoferii prinși riscă amenzi consistente.


Indiferent dacă e octombrie sau aprilie, respectiv dacă nu este oficial sezonul rece, utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante, potrivit legii.

Astfel, este recomandat ca șoferii să se informeze cu privire la condiţiile meteo şi tronsoanele de drum pe care le vor parcurge și să își echipeze maşina corespunzător, pentru a evita să încaseze o amendă în contextul în care prevederile legale interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face vreo referire la o dată calendaristică.


Încălcarea prevederilor Codului Rutier se sancționează. Există 5 clase de sancțiuni cu puncte de amendă în Codul Rutier, ultima fiind exclusiv pentru persoanele juridice:

-Clasa I: 2-3 puncte de amendă, respectiv 290 de Lei – 435 lei

-Clasa a II-a: 4-5 puncte de amendă, respectiv 580 de Lei – 725 lei

-Clasa a III-a: 6-8 puncte de amendă, respectiv 870 de Lei – 1.160 lei

-Clasa a IV-a: 9-20 de puncte de amendă, respectiv 1.305 lei – 2.900 lei

-Clasa a V-a (pentru persoane juridice): 21-100 de puncte de amendă, respectiv 3.045 Lei – 14.500 lei


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4285 secunde