Ce să facem ca să ne păstrăm sănătatea mentală în timpul izolării la domiciliu

730
Ce să facem ca să ne păstrăm sănătatea mentală în timpul izolării la domiciliu - fondharbursursastirisuceava-1588347255.jpg

Articole de la același autor

Frica de coronavirus, oprirea activităților profesionale și limitarea existenței între pereții propriei locuințe, fără posibilitatea de a ieși pentru activități recreative sau distracții fac ca tot mai multe persoane să resimtă dezechilibre emoționale sau psihice. Aceste efecte pot fi reduse cu soluții pe care le avem la îndemână, atrag atenția specialiștii.

Ca măsură de precauție, pentru a ține sub control pandemia, autoritățile au luat decizia instaurării stării de urgență și mai ales au dispus măsura izolării la domiciliu. În teorie, sună simplu! Tot ce au oamenii de făcut este să stea în casă, să limiteze cât mai mult ieșitul la magazin și contactul cu alte persoane. Dar, în realitate, după cum au constatat mulți dintre cei izolați la domiciliu, nu este atât de ușor. Căci, așa cum atrag atenția și psihologii, apar dezechilibrele emoționale și psihice.

"Oamenii s-au trezit în postura în care au fost nevoiți să pună stop la activitățile profesionale și recreative, distractive și să rămână la domiciliu. Izolarea a fost permanent amprentată pe urmărirea știrilor privind evoluția pandemiei, ceea ce nu a ușurat parcurgerea acestei perioade. Astfel, pentru multe persoane, stoparea bruscă a tuturor activităților obișnuite a dus la un puternic dezechilibru emoțional și psihic. În condiții de izolare, fără un control adecvat, anxietatea și paranoia au tendința să se ridice la cote critice", a afirmat pentru "Cuget Liber" psihologul Elena Harbur.

Un program încărcat ține departe panica și anxietatea

Pentru menținerea sănătății psihice și emoționale, soluțiile sunt la îndemână, arată psihologul constănțean. "În primul rând, este necesar să ne facem un program zilnic de activități, pe care să îl respectăm. Să încercăm pe cât posibil să ne păstrăm rutina zilnică, mai ales pe cea de îngrijire personală. De exemplu, pentru femei machiajul, iar pentru bărbați, bărbieritul. De asemenea, să ne îngrijim de aspectul casei – dacă este cazul și se poate, putem face modificări, precum rearanjarea mobilei sau a obiectelor de decor. Este importantă organizarea programului zilnic de așa manieră încât să includă activități administrative și activități plăcute, gen hobby. De asemenea, este important timpul pentru mișcare. Există o multitudine de videoclipuri cu exerciții care se pot face acasă, chiar și în spații de dimensiuni mici", a explicat Elena Harbur.

În această perioadă trebuie să fie respectat programul de somn, timpul cu familia și, pe cât posibil, să se stea la fereastră, totul pentru menținerea sănătății.

"Aerul și lumina sunt importante, astfel celebrul stat la fereastră ajută mult, mai ales dacă este soare. Timpul pentru hobby, ca și timpul pentru gătit sau pentru mișcare este important să fie limitat, iar activitățile schimbate periodic, alternate între ele, pentru a asigura o diversificare și a pondera sentimentele de iritabilitate privind rutina plictisitoare", a mai arătat specialistul.



Nu stați doar la televizor!


Nici cititul sau studiatul nu trebuie uitate. "Altceva decât urmărirea televizorului, chiar și preocuparea pentru noi activități care nu au fost încercate până acum. Folosirea internetului și a comunicațiilor pentru a ține legătura cu familia și prietenii. Sesiunile de apel video ajută și copiii. De asemeni activitățile petrecute în familie sunt importante, nu doar timpul petrecut alături, ci activitățile comune. Jocurile și poveștile de familie de asemeni ajută mult, conferind coeziune familiei. Este important, de asemenea, să ne păstrăm programul de somn și să ne asigurăm că alimentația este conformă necesităților și nu excesivă. Mai mult decât atât, este important să nu ne raportăm la perioada de izolare ca la o pedeapsă sau ca la o amenințare cu moartea. Este o perioadă care ne provoacă la creativitate, la timp confortabil cu noi înșine și cu cei dragi, care ne provoacă să vedem viața altfel decât am văzut-o până acum și care ne obligă cumva să nu mai fim pe fugă și tot timpul îngrijorați, ci să ne luăm viețile în propriile mâini și să ne conferim singuri confort și siguranță. Mai devreme sau mai târziu izolarea se va încheia și când măsurile de protecție se vor relaxa, să ieșim din casă odihniți, relaxați și entuziaști pentru un nou început!", a atras atenția psihologul Elena Harbur. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0518 secunde