Centrele de asistenţă socială, sancţionate aspru de Inspecţia Muncii

4578
Centrele de asistenţă socială, sancţionate aspru de Inspecţia Muncii - x-asistenta-sociala-1693396301.jpg
Campania națională desfășurată de Inspecția Muncii, pe parcursul lunii august a vizat o serie de acțiuni de control la angajatorii care desfăşoară activități în domeniul asistenței sociale, centre de îngrijire medicală sau centre de recuperare psihică și de dezintoxicare, exclusiv spitale.

Cele mai frecvente deficienţe constatate în domeniul relațiilor de muncă au fost: nerespectarea obligației legale de a ține evidența timpului de muncă la locul de muncă, prin evidențierea numărului de ore efectiv lucrate de către salariați; utilizarea muncii nedeclarate; nerespectarea dispoziţiilor legale privind munca de noapte; neacordarea repausului săptămânal; nu s-au asigurat stingătoare de incendiu, trusele de prim ajutor sunt expirate şi incomplete; piese de mobilier nefixate corespunzător împotriva riscului de cădere; neacordarea de echipamente individuale de protecţie pentru lucrători etc).

„Am dispus această campanie pentru a ne asigura că drepturile salariaților entităților vizate de campanie sunt respectate și că angajatorii se conformează reglementărilor legale în vigoare în ceea ce privește relațiile de muncă și securitatea și sănătatea în muncă. Astfel, la nivel național, au fost efectuate 1.951 de controale, în urma cărora au fost aplicate 1.147 de sancțiuni, din care o sută de amenzi, în valoare totală de 647.000 de lei și 1047 de avertismente. 11 amenzi au fost aplicate angajatorilor pentru muncă nedeclarată, 27 de amenzi pentru nerespectarea prevederilor privind timpul de muncă și 15 amenzi în baza altor prevederi legale. De asemenea, au fost depistate 22 de persoane prestând muncă nedeclarată. Ca urmare a tuturor neconformitățile depistate, inspectorii de muncă au dispus 1.861 de măsuri obligatorii de intrare în legalitate, cu termene precise de îndeplinire”, a declarat Mihai Nicolae Ucă, inspector general de stat adjunct. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.436 secunde