Rezultatul controalelor ITM pe litoral: amenzi de peste 800.000 lei pentru neregulile din luna iulie

299
Rezultatul controalelor ITM pe litoral: amenzi de peste 800.000 lei pentru neregulile din luna iulie - x-amenzi-itm-1691750241.jpg
Luna trecută, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanța a continuat activitatea de verificare și control a societăţilor comerciale care își desfășoară activitatea pe raza judeţului, dar și pe litoralul Mării Negre. Potrivit inspectorului șef al ITM, Marian Becheanu, echipele de inspectorii din cadrul serviciului Control relații de muncă au efectuat un număr de 519 controale, în urma cărora au sancționat contravențional 72 de angajatori. Totodată, s-au aplicat amenzi în valoare de 651.600 lei și 21 sancțiuni contravenționale cu avertisment. Cu ocazia controalelor efectuate au fost identificați opt angajatori care foloseau muncă nedeclarată (zece persoane angajate fără forme legale de angajare), pentru care s-au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 200.000 lei.

În același timp, au fost înaintate către Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța trei sesizări, pentru nerespectarea regimului de muncă al minorilor și pentru refuzul angajatorului de a se prezenta la control cu documentele solicitate. Cele mai frecvente neconformități constatate au fost următoarele: nu s-au încheiat contracte individuale de muncă în forma scrisă, contracte care nu s-au înregistrat și transmis în registrul general de evidență a salariaților anterior începerii activității, lipsa evidenței orelor lucrate de către salariați și nerespectarea, cu mai mult de 30 de zile, a datei de plată a drepturilor salariale. De asemenea, pentru neconformitățile depistate, inspectorii de muncă au dispus 204 măsuri obligatorii de remediere cu termene concrete de realizare.

Tot în luna iulie, în domeniul Securității și sănătății în muncă, au fost efectuate 214 controale, în urma cărora s-au constatat 70 neconformități, pentru care s-au dispus măsuri obligatorii, cu termene precise pentru remediere. În plus, s-au aplicat zeci de sancțiuni contravenționale și amenzi în valoare totală de 167.500 lei.

Cele mai frecvente deficienţe constatate de inspectorii de muncă: instruirea necorespunzătoare/incompletă a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, neamenajarea corespunzătoare a căilor de acces, întreținerea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, neacordarea echipamentului individual de protecţie lucrătorilor ținând seama de riscurile la care aceștia sunt expuși.

În aceeași perioadă, s-au înregistrat și 142 sesizări ale cetățenilor, referitoare la neplata drepturilor salariale, netransmiterea în Revisal a contractelor individuale de muncă, refuzul eliberării documentelor solicitate la cererea salariatului, neplata orelor suplimentare, neplata sporurilor, nerespectarea timpului de lucru și de odihnă etc. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0021 secunde