Cerere mare pentru balneofizioterapie! Liste de aşteptare la Sanatoriul Balnear Techirghiol

2119
Odată cu venirea primăverii, nu doar că toată natura revine la viaţă, dar parcă şi oamenii, iar mulţi dintre ei ies din „bârlog” pentru a-şi rezolva diversele probleme de sănătate. Pentru acestea este nevoie, însă, de recuperare medicală, iar în multe cazuri, nu se poate face decât în sanatoriile balneare, care dispun de cabinete şi proceduri specializate pentru toate tipurile de afecţiuni. În plus, pacienţii pot beneficia şi de cazare.

După eliminarea restricţiilor legate de pandemia de Covid, sanatoriile de pe raza judeţului Constanţa au posibilitatea de a-şi primi bolnavii aşa cum o făceau înainte de martie 2020. Ba chiar unele dintre ele au liste de aşteptare, chiar până la sfârşitul anului. Acesta este cazul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol. Aici, directorul instituţiei, Elena Roxana Ţucmeanu, ne-a declarat că activitatea se desfăşoară în condiţii absolut normale şi că singura procedură pe care nu o fac, încă, este cea de aerosoli, dar şi aceasta va fi reluată în scurt timp. Cum spuneam, adresabilitatea către această unitate este foarte mare, şi la acest moment fiind ocupată într-un procent foarte mare. „Sanatoriul este ocupat în procent de 80% şi chiar suntem un pic dezorientaţi, pentru că, de obicei, în preajma sărbătorilor de Paşti, numărul de pacienţi mai scădea, pentru că toţi vroiau să îşi petreacă sărbătorile acasă. De data aceasta, însă, căutăm soluţii de cazare pentru ei, umblăm după camere, pentru că sunt foarte multe cereri. După atâtea restricţii, oamenii vor să îşi vadă acum de sănătate. Ca urmare, avem liste de aşteptare pentru tot anul”, a declarat managerul pentru „Cuget Liber”.

Aceasta a precizat că, în prezent, singurele probleme sunt legate de creşterea preţurilor. Din această cauză, şi tarifele pentru un sejur de zece zile vor creşte uşor, cel mai probabil începând cu data de 1 mai. La Techirghiol, 65% din tratament este decontat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa, iar diferenţa este plătită de pacienţi. În aceste condiţii, sanatoriul nu mai face faţă să asigure masa la aceleaşi costuri, în condiţiile în care toate preţurile au explodat. „Drept urmare, tarifele se vor mări cu aproximativ 20 de lei pe zi, deci pentru un sejur oamenii vor plăti cu 200 de lei în plus. Ne facem şi noi nişte socoteli şi, în funcţie de ce preţuri avem de la furnizori, vom decide exact ce vom face”, a precizat aceasta.

Spitalul de la Eforie Sud funcționează cu 33 de paturi

Tot în judeţul nostru funcţionează şi Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală (SOTRM) din Eforie Sud, care aparţine Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU), unde există, în continuare, activitate. „Pentru secţia de la Eforie Sud, sunt valabile toate procedurile, inclusiv cele care implică apa - adică băile galvanice, duşul subacval etc. Din păcate, doar bazinul nu poate fi utilizat. La acest moment, aici sunt disponibile 33 de paturi, din care două sunt pentru izolator. Ca şi până acum, programările se efectuează în permanenţă. Totuşi, chiar dacă s-au ridicat restricţiile, în vederea protejării pacienților și a personalului medical, reprezentanţii Spitalului Judeţean Constanţa continuă să acționeze pentru limitarea răspândirii virusului Sars-CoV-2 . Astfel, la internarea în secţia exterioară din Eforie Sud, pacienţii sunt testaţi PCR. Totodată, ei beneficiază şi de o evaluare completă a stării de sănătate”, a precizat purtătorul de cuvânt al SCJU, Crina Kibedi.

La Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia, directorul Bogdan Maganu a precizat că ei au plin, în procent de 70% din capacitatea de 350 de paturi. Şi aici, activitatea s-a reluat ca înainte de pandemie. La intrare, oamenilor li se recomandă să îşi facă un test Covid şi să poarte mască. „Sanatoriul nostru are o capacitate de 350 de paturi. Deocamdată, nu a fost deschisă piscina cu apă de mare, dar este deschisă cea de sulf. În scurt timp, vor funcţiona amândouă. Sperăm, însă, să nu mai vină peste noi vreun val de Covid, pentru că ne-a fost foarte greu cu pandemia. Nu au venit nici prea mulţi pacienţi şi am avut mereu cazuri de bolnavi cu Sars-Cov-2, inclusiv în rândul personalului, şi nu ne mai dorim să mai trecem prin aşa ceva”, a subliniat managerul.

Şi Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Eforie Nord le oferă celor interesaţi programe de recuperare medicală, în scop profilactic, terapeutic şi de recuperare, pentru o gamă largă de afecţiuni. Spitalul dispune de o bază mare de tratament, fiind dotat cu echipament şi aparatură specifică pentru procedurile clasice de electroterapie, termoterapie, laserterapie, magnetoterapie, kinetoterapie şi masaj terapeutic. Totodată, aici există posibilitatea terapiilor care folosesc factorii naturali de cură specifici litoralului Mării Negre şi lacului Techirghiol din apropiere - apa sărată şi nămolul sapropelic din lac.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3613 secunde