Cine are dreptul la pensie de urmaș

343
Cine are dreptul  la pensie de urmaș - pensiedeurmas-1535727266.jpg

Articole de la același autor

În momentul în care intervine decesul, soțul supraviețuitor care are dreptul la o pensie proprie și îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru obținerea pensiei de urmaș după soțul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie. Potrivit reprezentanților Casei Județene de Pensii Constanța, pensia de urmaș se calculează din pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condițiile legii, susținătorul decedat.

Cuantumul pensiei de urmaș se stabilește procentual din punctajul mediu anual realizat de susținător, aferent pensiei pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condițiile legii, susținătorul decedat sau, după caz, din punctajul mediu anual aferent pensiei de invaliditate gradul I, în funcție de numărul urmașilor îndreptățiți. De precizat că valoarea pensiei de urmaș, în cazul orfanilor de ambii părinți, se stabilește prin însumarea drepturilor de pensie de urmaș, calculate după fiecare părinte.

Pensia de urmaș se cuvine de la data îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege, se acordă și se plătește din prima zi a lunii următoare celei în care a avut loc decesul, dacă cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la data decesului, în situația pensiei de urmaș acordate persoanei al cărei susținător era pensionar, la data decesului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5272 secunde