În ce condiții pot opta constănțenii pentru pensia de urmaș

940
În ce condiții pot opta constănțenii pentru pensia de urmaș - inceconditii-1452428421.jpg

Articole de la același autor

Persoanele care își pierd un membru al familiei pot beneficia, în condițiile legii, de pensia de urmaș. Este vorba despre soțul sau soția al căror partener încetează din viață și copiii - urmașii decedatului. Ajutorul bănesc este dat prin Casa Județeană de Pensii, dar numai în baza unei solicitări scrise și după ce prezentați toate documentele necesare.

Conform legii, au dreptul la pensie de urmaș copiii și soțul supraviețuitor, dacă persoana decedată era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii. Copiii pot primi pensie de urmaș până la vârsta de 26 de ani, dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată.

În schimb, soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin zece ani.

"Pentru soțul supraviețuitor, dacă, de exemplu, jumătate din pensia pe care o avea soțul decedat este mai mare decât pensia proprie, se acordă cea mai avantajoasă din cele două. Pentru persoana decedată care nu era ieșită la pensie, se calculează pensia ca și când ar fi fost la limită de vârstă", a declarat, pentru "Cuget Liber", Kristina Mutiș, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Constanța.

Care este cuantumul pensiei

În ce privește copiii urmași, pentru ei, pensia are cuantumuri diferite. Astfel, pentru un singur urmaș se acordă 50 la sută din pensie, pentru doi urmași se dă 75 la sută, iar pentru trei sau mai mulți urmași se dă sută la sută.

"Din pensia care i s-ar fi cuvenit decedatului se calculează procentele respective. Dacă, de exemplu, este vorba despre o pensie calculată de 350 de lei, pentru un urmaș s-ar acorda jumătate din sumă, ceea ce înseamnă 175 de lei, însă legea prevede ca pensia minimă de urmaș să fie de 350 de lei. La fel se va proceda și pentru doi urmași sau trei urmași", a mai explicat reprezentantul Casei de Pensii.

Ce documente sunt necesare

Dosarul pentru solicitarea pensiei de urmaș trebuie să conțină o cerere tip, pe care o procurați de la Casa Județeană de Pensii sau de pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, www.cnpas.org, certificatul de deces în original și copie, cauza decesului pentru susținătorul decedat care nu are calitatea de pensionar, adeverință de studii pentru urmașii copii peste vârsta de 16 ani, actul de identitate al solicitantului, carnetul de muncă (original și copie), livretul militar (original și copie), actele de stare civilă ale solicitantului și ale urmașilor din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul și talonul de pensie al decedatului. Cererea, împreună cu actele doveditoare, se depun de către solicitant, în termen de 90 de zile de la data decesului susținătorului sau în termen de 90 de zile de la data îndeplinirii condițiilor.

Important! Trecerea de la pensia proprie la cea de urmaș se face cu data de întâi a lunii următoare depunerii cererii de opțiune. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5429 secunde