Cine este de vină pentru calculele aberante la încălzirea cu repartitoare

1558
13
Cine este de vină pentru calculele aberante la încălzirea cu repartitoare - cineestedevinarepartitoare-1393357647.jpg

Articole de la același autor

Încălzirea apartamentelor le usucă buzunarele constănțenilor. Chiar dacă primăria le dă subvenție celor cu venituri mici, costurile căldurii pe timpul iernii sunt destul de mari, raportat la salariile și pensiile din ziua de azi. 


Din aceste motive, mulți și-au montat repartitoare de cost pe calorifere, să poată face economie și plăti numai ce le este necesar și ce consumă. Pentru unii însă, repartitoarele le-au creat mai multe probleme și au ajuns să stea în frig și să plătească chiar mai mult decât cei care nu au aceste aparate. 
Uniunea Asociațiilor de Proprietari din Constanța a primit, iarna aceasta, numeroase reclamații privind calcule și repartiții greșite la căldură, însă susține folosirea corectă a acestor repartitoare. 
"Am primit multe reclamații. Unele au dreptate, altele nu. Noi am avut întâlniri cu firmele de repartitoare și am stabilit proceduri, astfel încât să nu apară probleme. Sigur că mai apar greșeli, de citire sau de calcul, însă astfel de cazuri se pot rezolva. Comitetul executiv al fiecărei asociații de proprietari ar trebui să analizeze aceste situații", a declarat, pentru "Cuget Liber", președintele UAP, Marcel Dragu. 


"Blocurile sunt vechi și se pierde căldură prin toți pereții!" 
Potrivit acestuia, repartitoarele sunt într-adevăr o soluție chiar dacă blocurile sunt vechi și se pierde căldură prin toți pereții. Varianta propusă de reprezentanții RADET privind calcularea unui procent de cel puțin 30 la sută de consum comun nu este privită cu ochi buni, mai ales că, în prezent, ANRSCE agreează repartitoarele-martor, cu ajutorul cărora se calculează cota de consum comun. 
"Majoritatea blocurilor sunt vechi, construite pe vremea lui Ceaușescu și cu toții știm cum sunt. Căldura trece prin pereți și de la un apartament la altul, dar și în exterior. Astea sunt blocurile noastre, căldura de la mine trece la vecinu’ și căldura de la vecinu’ vine la mine. Totuși, consider că dacă nu ar fi fost aceste costuri exagerate, nu ar fi fost probleme. Primăria ar fi trebuit să acorde subvenție generală și nu individuală, la gigacalorie și sigur ar fi fost mai bine pentru toți. Mai ales că apa caldă o plătim la preț întreg și nu subvenționat", a mai adăugat Marcel Dragu. 


"Este mai bine fără repartitoare!" 
Directorul general al RADET Constanța, Ilie Rachieru, a spus, zilele trecute, într-o conferință de presă că facturile exagerate la căldură apar din cauză că nu se ține cont de o cotă comună de consum, dar și din cauza vidului legislativ actual. 
"Dacă împărțirea energiei termice ar fi egală, nu ar apărea probleme. Calculul consumurilor este făcut, în unele asociații care nu au repartitoare de cost, de către administrator, după un algoritm clar. În celelalte cazuri se face pe baza repartitoarelor de cost. Astfel, toată energia termică este repartizată la cei care țin robinetele deschise. În condițiile în care cei care le țin închise sigur nu au mai puțin de 14 grade Celsius în apartamente!", este de părere Ilie Rachieru. 
Potrivit acestuia, singura soluție pentru a nu mai apărea contradicții și pentru ca locatarii să plătească cinstit este introducerea unui consum fix pentru toți proprietarii de apartamente dintr-un bloc. 
"Insist în continuare să se calculeze un consum fix, în jur de 30 de procente, raportat la un bloc care nu are nicio debranșare. Când există apartamente care se debranșează, legal sau ilegal, care țin robinetele închise, atunci consumul crește la cei care țin caloriferele deschise. Astfel, calculul consumului ar trebui făcut ținând cont de consumul fix, calculat și pentru cei cu caloriferele închise, și un consum variabil, pentru cei care pornesc căldura", a explicat directorul RADET. 


Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
M am lamurit !
26 februarie 2014
Sunt de vina...

...prin urmare: 1. peretii blocurilor in care n ai "investit" intre 2000 - 6000 roni; 2 vecinii i care ti "fura" prin pereti caldura acelorasi caloriferfe 3. vidul legislativ !!! Morala ? Ridicarea preturilor tuturor abonatilor cu sau fara repartitoare, in mod discretionar !!!

st3fun
26 februarie 2014
40 in loc de 30

Domnule Rachieru, cand se va scadea diferenta de 10 zile bagata pe gat ptr luna decembrie, cand au fost facturate 40 de zile in loc de 30?

Tram vai
26 februarie 2014
Pe cand vom reforma intreg sistemul????

De la directorii RADET si pana la umilitorul formular de debransare, organizarea in asociatii de proprietari, nnexixtenta contractelor individuale intre RADET ca furnizor si proprietarii apartamentelor ca beneficiari si nu in ultimul rand acest manca bani MARCEL DRAGU. Tataie du-te si mananca-ti pensia linistit, nu mai manca si din banii contribuabililor si asa nu faci nimic decat dai lamuriri pe care le da si femeia de serviciu. Oameni buni luati atitudine, sunt banii vostri, iar de ei atarna multi viermi care nu fac nimic!!!!

admirator
26 februarie 2014
iar maninca merda asta?

Blocurile vechi s-au anvelopat! Nu mai pierd caldura. Povestea cu caldura egala nu a existat niciodata. Apartamentele cu caloriferele inchise, au tevile comune de tranzit, care ofera caldura. Taxata destul de dur. (90 lei/luna). De ce le taxati, daca nu ofera caldura? daca ofera, de ce afirmati ca cei care blocheaza caloriferele, sunt -practic- debransati? Inseamna ca mintiti sau ne furati. Cand caldura trece prin pereti, blocul se prabusestte. Nu mai are rezistenta fizica necesara. Sunt blocuri care nu au vecini pe palier. Eventual unul singur. Si ala tot cu apartamentul neincalzit. Ce se fura? Sunteti niste martafoi jalnici, care nu mai stiti ce sa mintiti pentru a determina politicul sa intre in piata monopolista pe care o detineti si sa va mareasca felia de cascaval pe care vreti s-o furati. Nu sunteti in stare, dati-va demisia si privatizati! Sau debransati pe cei care isi blocheaza caloriferele! Oficial. Ne-am saturat de minciunile si hotiile voastre! Ati ras destul voi! E timpul sa radem si noi. Invatati pe prostii care tin caloriferele deschise non stop, cum sa le utilizeze. Si nu vor mai apare probleme. De altfel, robinetul care sa opreasca caldura exista si inainte de repartiitoare. Dar nu functiona si nimeni nu era nebun sa-l inchida. Pentru ca nu se simtea la buzunar. Abia acum se simte. Deci......................

gigi
26 februarie 2014
caldura

mai rachierule dupa cum vorbeste lumea "ai un dosar penal ? ce cauti sa conduci o societate de care nu ai habar!

ct
26 februarie 2014
caldura...

prolema in orasul nostru este CET-ul ! asta e prblema, e vechi, prost intretinut si administrat ! platim unul din cele mai mari preturi la gigacalorie din tara ! in capitala,toata popi=ulatia plateste 170 lei/gogac. la noi este 358 lei ! noi nu avem primar ? pt ce platim taxe si impozite? sa faca el pomeni din banii nostri ?

gand la gand
26 februarie 2014
Marcel Dragu

Vrem sa stim mai multe despre acest Marcel Dragu numit "Secretar pentru explicarea lucrurilor" la Cooperativa Asociatiilor de Proprietari Constanta.Sigur are pensia mica.

Răspuns la: Pe cand vom reforma intreg sistemul????
Adăugat de : Tram vai, 26 februarie 2014
De la directorii RADET si pana la umilitorul formular de debransare, organizarea in asociatii de proprietari, nnexixtenta contractelor individuale...
admirator
26 februarie 2014
in fapt,

cel care posteaza cu Tram-vai, are dreptate. RADET nu are contract cu locatarii. In baza carui act juridic, vrea sa-i oblige la consum minim obligatoriu? Ei au contracte cu asociatiile. Sa se spele pe cap cu ele! cand vor fasce contracte cu noi, personale, mai vorbim. (Oricum, nu va fi ca ei, dar vor avea o portita legala sa poata cere ceva. Asa... sa ceara asociatiilor. Intre noi si RADET nu exista nici o obligatie legala!)

geo
26 februarie 2014
drepturi

1. pentru apartamentele din bloc exista dreptul la proprietate? din cate am inteles eu nu prea - cica lege prin care se interzice sa inchidem caloriferele, debransare imposibila de la radet, dreptul la alegerea confortului- se pare ca se doreste sa se elimine, dreptul la opinie si libera alegere /albitru ce ce intampla cu el???/. Si mai sefule majoritatea blocurilor sunt izolate, in casa sunt constant 20 de grade . Te rog pe tine si pe astia care plang dupa caldura mare sa cititi studiile de specialitate indicat ziua 23-24 grade , iar noaptea 20 grade, pentru ca altfel organismul se chinuie, deshidrateaza etc. Astia care vor caldura aveti opotunitatea de a folosi caloriferele electrice si sa va faceti sauna in casa.

Tram vai
26 februarie 2014
Anecdotica descrierea!!!

Acesti monstrii ai organizarii socialiste trebuiesc ingropati odata si pentru totdeauna. Ei n-au facuta altceva decat sa promoveze socialismul ca doctrina prin promovare si implementare. Noi traim vremuri noi, vorbim de reforme, dar dm tot de aceste produse expirate care au o infatisare capitalista dar acelasi gust invechit de mucegai. Sisteul de incalzire central trebuie reformat asfel incat sa atinga urmatoarele obiective: 1) imbunatatirea si eficientizare prinsporirea confortului termic in apartamente la un pret competitiv. 2) Incheierea de contracte intre furnizor si beneficiar fara ca una dintre parti sa impuna clauze abuzive de incalcare a proprietatii celeilalte parti 3) Contorizarea si si taxarea sa se faca pe indici reali cuantificati electronic precis si nu prin aproximare si algoritmi de calcul neconformi cu realitatea, implicit plata cu cardul a acestui tip de utilitate sa fie implementat direct la furnizorul de servicu. 4) Eliminarea oricaror orgnizatii, asociatii intermediare care nu fac de cat sa crescacostul acestei utilitati fara a spori confortul termic. Odata indeplinite aceste obiective putem vorbi de o reala eficientizare. Si ar mai trebui subliniat ca orice conflict sau litigiu in instanta intre un asazis rau platnic si furnizor de serviciu sa fie rezolvat intre cele doua parti fara ca asociatia de proprietari care n-are ce cauta intr-o astfel de situatie sa execute inaintarea in judecat sau executarea unui proprietar...

Răspuns la: Marcel Dragu
Adăugat de : gand la gand, 26 februarie 2014
Vrem sa stim mai multe despre acest Marcel Dragu numit "Secretar pentru explicarea lucrurilor" la Cooperativa Asociatiilor de Proprietari...
13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 Februarie 2014
Stire din Social : Cum a fost provocată avaria de la CET Palas
Joi, 13 Februarie 2014
Stire din Social : Avarie extrem de violentă la CET!
Pagina a fost generata in 0.4372 secunde