Cine mai construiește după ureche? Se dublează amenzile pentru lucrări de proastă calitate și fără autorizație

854
2

Articole de la același autor

În Constanța, se construiește de ani buni după ureche și după bunul plac al așa-zișilor investitorilor. De multe ori, proiectele de pe hârtie, nu sunt respectate, autorizațiile sunt date pentru intrarea în legalitate, iar ceea ce este, și mai grav, calitatea construcțiilor este foarte slabă. 


Cel mai recent exemplu este cel al unui imobil de apartamente de pe strada Belvedere, în cartierul Faleză Nord, care, deși avea autorizație emisă pentru parter și șase etaje, a început construcția cu demisol. După ce firma a fost amendată de Poliția Locală și de Inspectoratul de Construcții, au solicitat Primăriei Constanța o nouă autorizație, conform nou-lui proiect și… au obținut-o, văzându-și în continuare de treabă. 


Astfel de tertipuri sunt folosite de aproape toți investitorii din Constanța, ca mijloc de a induce în eroare atât vecinii, cât și autoritățile. Acestea sunt la limita legii, dar sunt posibile mai ales pentru că amenzile sunt permisive și legea este mult prea indulgentă. În al doisprezecelea ceas, Parlamentul încearcă introducerea unor amenzi mult mai aspre, care să-i descurajeze pe investitori să mai folosească astfel de practici. 


Astfel, potrivit unei propuneri legislative pentru modificarea și completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, amenzile s-ar putea dubla, iar perioada de prescripție a faptelor de natură contravențională va fi extinsă. De asemenea, vor fi introduse și perioade minime de garanție pentru lucrările de construcții. 


Amenzi de până la 40.000 de lei 
Concret, faptele de natură contravențională amendate în momentul de față cu sume cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei vor fi sancționate cu sume cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei. Și aici se încadrează, printre altele, executarea de modificări la construcție ori demolarea acesteia cu încălcarea prevederilor referitoare la autorizare și executare, realizarea de construcții fără proiecte sau pe bază de proiecte neverificate de specialiști atestați și interzicerea sau obstrucționarea efectuării controlului calității în construcții, neprezentarea documentelor și a actelor solicitate de persoanele cu atribuții de control și/sau de autoritățile competente. 


De asemenea, fapte precum neasigu-rarea verificării execuției lucrărilor de construcții prin diriginți de șantier autorizați, necompletarea și nepăstrarea cărții tehnice a construcției conform prevederilor legale, neexecutarea obligațiilor privind urmărirea comportării în exploatare a construcțiilor și neexecutarea lucrărilor de reparații și consolidări vor fi amendate cu sume cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei, față de 5.000 și 10.000 de lei, cât prevede legea în prezent. 


Garanție minimă pentru lucrări 
În ce privește perioadele minime de garanție, proiectul de lege introduce o perioadă de cinci ani pentru construcțiile din categoriile de importanță excepțională și deosebită, trei ani pentru construcțiile de importanță normală și minimum un an pentru construcțiile de importanță redusă. 


În prezent, executanții de lucrări de construcții sunt obligați să remedieze pe propria cheltuială defectele calitative apărute din vina lor, atât în perioada de execuție, cât și în perioada de garanție, dar legea nu face referire la o perioadă minimă de garanție. 


Comentează știrea

IOANA
11 aprilie 2016
str.Mihai Viteazu

Va rog sa faceti o ancheta pe strada Mihai Viteazu colt cu strada Castanilor..Este un spatiu verde,ingradit,(ati mai scis in ziarul dumneavoastra despre acest aspect).Este focar de infectie.Toata lumea isi face nevoile acolo si mai nou,cativa boschetari si-au construit un cort,unde stau cu cativa caini maidanezi ,foarte agresivi..este o mizerie de nedescris..mi se pare jenant,in centrul Constantei sa existe asa ceva ..

tibi
19 aprilie 2016
sommertime dream

mesajul transmis in articolul lui ion tita calin prin care spune ca autoritatile au jefuit nava summertime dream este fara acoperire si de slaba calitate, face rusine presei constantene si-l pune pe idu in rafuiala cu vama,politia si capitania. sefii autoritatilor mentionate in loc sa verifice daca navele agenturate de idu shipping respecta cerintele prevazute de legile europene,se reped in a lua masuri contra propriilor angajati - rusinica domnilor, e mai usor asa nu ?

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 16 Martie 2016
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.3936 secunde