Cine ne ucide delfinii

3321
1
În timp ce zeci de mii de lei sunt risipiți pe nimicuri, autoritățile nu fac niciun efort financiar pentru salvarea delfinilor din Marea Neagră. În anul 2011, 127 de cetacee și-au găsit sfârșitul pe plajele litoralului românesc. Singurii care se ocupă de salvarea delfinilor sunt membrii echipei "Delfinii în criză! - Dolphins in distress", din cadrul Societății de Explorări Oceanografice și Protecția Mediului Marin "Oceanic Club".

Din mamiferele eșuate, 18 au fost pui de marsuin recent născuți. Niciunul nu a putut fi salvat, în ciuda eforturilor echipei de specialiști și a voluntarilor. Un pui a fost ținut în viață patru zile de la identificarea sa, într-o stare foarte precară și s-a încercat regăsirea grupului din care făcea parte. Ulterior, echipa a încercat integrarea exemplarului respectiv într-unul din bazinele delfinariului din Constanța, unde, din păcate, la 14 de ore de la instalare, a murit, cel mai probabil din cauza stresului survenit în urma pierderii de grup și de mamă.

"Un alt delfin eșuat viu în apropiere de localitatea Sfântu Gheorghe, în zona de vărsare în mare a canalului cu același nume, a murit ca urma a șocului pierderii sale într-o unealtă de pescuit de tip setcă. Deși a fost scos încă în viață de către turiști, o serie de procese fiziologice declanșate ca urmare a privării de oxigen i-au fost fatale. Peste acest fapt s-a suprapus și imposibilitatea unei viteze de deplasare crescute a echipei noastre. Practic, veterinarul și cei doi biologi au putut ajunge cu ambarcațiunea noastră la Sfântu Gheorghe în patru ore, motorul de 20 de cai putere neputând mișca ambarcațiunea cu o viteză mai mare de 18 noduri, adică 30 de km pe oră", a explicat președintele S.E.O.P.M.M., biologul Răzvan Popescu Mirceni.

Capcanele pescarilor

Potrivit datelor extrase din raportul S.E.O.P.M.M. privind activitatea programului "Delfinii în criză! - Dolphins in distress!", din totalul delfinilor eșuați, mai mult de 90 au murit din cauză că s-au prins în plase de pes-cuit și s-au înecat sau au fost în incapacitate de a se hrăni. Restul au fost fie bolnavi, fie bătrâni. Primul caz a fost înregistrat în data de 4 aprilie 2011, iar ultimul, pe 8 decembrie 2011. Perioada cu cele mai multe eșuări a fost între 25 aprilie și 30 iunie 2011, când au fost identificate și preluate 94 de cetacee eșuate moarte.

"Anul 2011 este perioada în care echipa S.E.O.P.M.M. «Oceanic Club» a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de eșuări de cetacee pe țărmul românesc din 2007, de când ne ocupăm sistematic de această problemă. În același timp, este și anul în care echipajele noastre de monitorizare a cetaceelor vii din apele teritoriale românești au înregistrat cele mai mari efective prezente în acest sector al Mării Negre", a mai precizat Răzvan Popescu Mirceni.

Bani de la voluntari și membrii echipei de salvare

Costurile pentru acțiunile de monitorizare și intervenție din cadrul acestui program s-au ridicat, în 2011, la suma de 23.374 de lei, însumând cheltuieli cu echipa-mente de protecție, medicație pentru salvarea delfinilor eșuați vii, combustibil pentru transportul delfinilor eșuați în Constanța și la laboratoarele din țară și misiuni de monitorizare și intervenție pe mare cu ambarcațiunea proprie, chel-tuieli de comunicație și expediere probe către laboratoare partenere din afara României. Costurile au fost integral suportate de membrii și voluntarii S.E.O.P.M.M. "Oceanic Club". 

Comentează știrea

Miruna
29 decembrie 2011
unde sunt obsedatii aia de caini?

a,stai ca uitasem.. pt ei numai cainii maidaneiz sunt animale=))ce sa le pese lor de suferinta a milioane de animale9printre care si delfinii) ,lor le pasa doar de niste patrupede care ,in plus, mai musca si ne terorizeaza auditiv zi si noapte

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0994 secunde