Flota comercială a României, acum 20 de ani

Compania Romline a "divorțat" fără regrete de firmele rău-platnice

379
Compania Romline a

Articole de la același autor

În urmă cu mai bine de 20 de ani, viața pe multe din navele românești era un coșmar pentru echipaje. În cele ce urmează, vă prezentăm câteva din articolele publicate în ziarul nostru, la acea vreme. 


Interviu cu Gheorghe Slabu, directorul general al CNM Romline 
- Domnule director, la această oră, se înregistrează un proces de selecție a firmelor de shipping performante, care ar putea contribui la însănătoșirea flotei naționale? 
- Este adevărat! Și la Romline s-a produs această selecție. Ne bucură să spunem că există societăți cu care, în acest moment, putem să lucrăm ca între parteneri adevărați, cu care ne bucurăm să colaborăm pe mai departe. 
- Concret, despre ce societăți este vorba? 
- E vorba de companiile IMTTS, Octogon, Interocean Services, Cosena, Johnson Junior și Sammarina. Aceste societăți au, în momentul actual, 16 nave de la Romline, iar colaborarea cu ele este aproape perfectă. 
- Câte societăți rău-platnice ați lăsat în urmă? 
- Destule. În proporție de 50 la sută, societățile cu care a colaborat Romline nu ne-au adus decât pierderi. Mă refer la Socib Maritime, Oscar, Pontus, Agemar Tulcea, Carta Shipping, Conav și Navlomar. 
- Navele preluate de la aceste companii au intrat în operare proprie. Le veți încredința partenerilor serioși pentru a le pune în mișcare?
- Până în prezent, nu am avut nicio discuție cu cele șase companii performante, dar sunt gata să discut în orice moment, dacă își vor exprima dorința. 
- Care sunt urgențele companiei Romline, la început de an? 
- Principala noastră urgență este protejarea navelor împotriva aresturilor abuzive. Ne confruntăm, în prezent, cu o manieră mai agresivă de a pune aresturi pe navele Romline. Sperăm să găsim soluția stopării acestui fenomen. 
- Cine sunt "agresorii"? 
- Există debite pe piață ale foștilor operatori, pentru o serie de nave, iar cei care au aprovizionat navele și au făcut reparațiile își îndreaptă pretențiile spre Romline. Mi-e teamă că vom trece prin situații grele. 


O acțiune de mare curaj 
- Ați început acțiuni în justiție împotriva unora dintre operatorii care v-au adus prejudicii. Este o acțiune de mare curaj, dar necesară. Veți generaliza această măsură față de toți rău-platnicii? 
- Fără îndoială. Față de toate companiile care au datorii față de Romline și față de administratorii lor, nu vom acționa decât în acest mod. În prezent, avem acțiuni în Justiție împotriva administratorilor de la Conav, Carta Shipping, Navlomar, Agemar, Oscar, Pontus și Socib. 
- Care este valoarea totală a daunelor reclamate? 
- Câteva zeci de milioane de dolari, cuprinzând chiriile neplătite și debitele lăsate pe piață. 
- Ce se aude cu acțiunea de vânzare a navelor? 
- Într-o discuție anterioară, vă spuneam că am pornit privatizarea companiei pe trei direcții: vânzarea navelor la licitație, vânzarea navelor prin leasing către actualii navlositori și clarificarea parcului de nave al companiei Romline. Pe data de 7 ianuarie 1998, am avut o etapă de licitație pentru navele "Mediaș", "Cristian A", "Târgu Mureș". Nu au fost adjudecate. Pe 15 ianuarie 1998, va fi reluată licitația. Sperăm ca una-două nave să fie adjudecate. Suntem în derulare cu procesul de evaluare a 12 nave aflate în contractele de bare-boat. Apoi vom înainta documentația cu notele de fundamentare aferentă către FPS. Urmează să primim aprobările pentru trecerea la vânzare prin negocierea directă cu actualii operatori ai navelor și sperăm să încheiem contractele de leasing. În ceea ce privește navele care rămân în exploatarea Romline, s-au făcut reparații importante, au ieșit nave din docuri, din reclasificări. Sperăm ca starea tehnică a acestora să fie îmbunătățită, astfel încât parcul de nave care ne rămâne să fie exploatat la capacitatea maximă.
- Ați trecut peste impasul financiar? 
- Din păcate, situația financiară este, încă, grea și se datorește, în mare măsură, debitelor preluate de pe piață. În ultima vreme, noi am angajat navele în contracte bune, totuși, banii intrați în companie sunt sub necesar, având în vedere faptul că trebuie să acoperim datoriile preluate de la foștii operatori. 
- Din totalul navelor preluate de Romline, câte se mișcă în prezent?
- Spre exemplu, din cele 12 nave care stau arestate la momentul apariției HG 397/1997, am reușit să eliberăm 11, dintre care 50 la sută au revenit acasă sau sunt în voiaje. Au fost nave pe care le-am găsit într-o stare tehnică sub orice critică, ceea ce ne face să credem că ele au fost exploatate la maximum, fără să se cheltuiască un dolar pentru reparațiile lor. Din păcate, sunt două nave care sunt arestate și, din cauza datoriilor mari, ne este greu să le eliberăm. Însă este clar, am reușit să punem în exploatare nave care stăteau de foarte mult timp reținute în porturi. Aceste nave, acum, produc pentru Romline și nu ne mai aduc pagube. Și, totuși, eu am nopți când nu pot să dorm din cauza societăților rău-platnice. Administratorii lor sunt bine-mersi, fără niciun fel de probleme. Este o situație pe care mi-e greu să o înțeleg. (13 ianuarie 1998) 


Petromin are un nou director general 


Noul director general interimar al Companiei Maritime de Navigație Petromin este căpitanul de cursă lungă Marcel Dumitru Bardaș. Acesta are 44 de ani și este asociatul firmei de shipping "Italrom Shipping & Trading" Constanța, societate care se ocupă de agenturarea navelor. 
Bardaș a fost numit în acest post în urma unui interviu susținut la filiala FPS Constanța, după ce fostul director al companiei, Nicolae Băncilă, a demisionat "din motive personale". 
Noul executiv al companiei a anunțat că, o dată cu numirea sa, va fi schimbată și echipa managerială a Petromin. Bardaș a adăugat că viitorii directori executivi vor fi aleși din rândul comandanților și oamenilor cu experiență în domeniul shipping-ului, bine pregătiți din punct de vedere profesional. (31 iulie 1998) 


Pagină realizată de Ion TIȚA-CĂLIN




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4775 secunde