Comunitățile de romi, în atenția ROMACT pentru a limita impactul crizei generate de COVID19

439
Comunitățile de romi, în atenția ROMACT pentru a limita impactul crizei generate de COVID19 - fondromact2-1588783844.jpg

Articole de la același autor

Deja se știe că autoritățile locale sunt în prima linie de luptă împotriva pandemiei generate de COVID19. Cu toate acestea, în vreme ce o parte dintre localitățile partenere ROMACT (Programul european pentru Integrarea romilor) au luat deja măsuri pentru limitarea impactului infecției asupra cetățenilor, Programul ROMACT se pregătește pentru sprijinirea eforturilor autorităților locale și a Grupurilor de Acțiune Comunitară de a răspunde nevoilor celor mai vulnerabili.

În Bulgaria și în România, câteva localități ROMACT în cooperare cu alți actori locali, regionali și naționali publici si privați, au întreprins rapid măsuri de informare a tuturor cetățenilor, inclusiv a celor de etnie romă, cu privire la măsurile de prevenție și la restricțiile de circulație.

Astfel, în multe dintre localități facilitatorii ROMACT, alături de membrii Grupurilor de Acțiune Comunitară și a Grupurilor de Lucru pentru Incluziunea Romilor au fost implicați în evaluarea situației celor mai vulnerabili oameni din comunități, planificând acțiuni imediate. De asemenea, acolo unde se impune, vor fi implementate campanii de conștientizare, atât pentru furnizarea unor informații legate de sănătate, cât și legale privind carantinarea și izolarea la domiciliu. De asemenea, va fi acordat sprijin direct celor mai vulnerabili, pentru care a sta acasă presupune, în fapt, imposibilitatea de a-și asigura resursele minime de subzistență.



ROMACT, sprijin pentru comunitățile rome


Pe lângă sprijinul adaptat pentru a asigura cooperarea dintre autoritățile publice locale și comunitățile de romi în această perioadă de criză COVID19, programul ROMACT a început deja să sprijine activ eforturile primăriilor și ale Grupurilor de Acțiune Locală pentru a răspunde la nevoile celor mai vulnerabili și să multiplice bunele practice în localitățile partenere ROMACT.

Drept urmare, 15 localități ROMACT din România (Babadag, Boldești-Scăeni, Bujoreni, Isaccea, Mizil, Buhuși, Dolhasca, Sacuieni, Toplița, Reghin, Darmanești, Sărmașu, Hârșova, Iernut) și 17 din Bulgaria vor primi mici granturi (la care autoritățile locale vor contribui cu parte de cofinanțare și sprijin în natură, cum ar fi punerea la dispoziție a echipamentelor și a mașinilor necesare dezinfectării cartierelor, distribuție de apă, achiziționarea și transportul bunurilor etc.).

Acestea vor fi folosite pentru a realiza campanii de informare și conștientizare în domeniul sănătății (igienă și răspândire COVID19) și carantină/distanțare socială, reguli și restricții (postere, flyere, tipărirea de declarații pe proprie răspundere etc.);

De asemenea, se vor pune la dispoziție informații punctuale prin canale de sprijin de urgență și adaptarea serviciilor publice locale, inclusiv asigurarea liniilor telefonice de urgență pentru cetățeni. În plus, se vor distribui măști și mănuși de protecție către mediatori, lucrători sociali.

Tot în cadrul programului, se vor furniza pachete cu produse sanitare și de igienă pentru familii (săpun, diverse materiale de curățenie, dezinfectanți etc.) și produse alimentare de bază pentru cei mai vulnerabili și în nevoie.

"Preconizăm că aproximativ 15.000 persoane vor primi diverse produse și mai mult de 30.000 de persoane vor primi informații concrete cu privire la cum să facă față pandemiei și cum să fie în siguranță în aceste vremuri de criză fără precedent. Aceste mici inițiative comune ilustrează modele de cooperare între autorități și comunități și sunt bazate pe participarea activă a cetățenilor. Dincolo de acțiuni concrete, ele accentuează importanța eforturilor comune pentru a asigura bunăstarea comunităților locale și protejarea drepturilor omului printr-o solidaritate care contribuie și mai mult la construirea relațiilor la nivel local și la incluziunea socială a romilor la nivel general", au transmis reprezentanții ROMACT. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4645 secunde