Constanța a ieșit din carantină. Mai este sau nu obligatorie purtarea măștii?

9148
Constanța a ieșit din carantină. Mai este sau nu obligatorie purtarea măștii? - masca-1609522115.jpg

Articole de la același autor

După 42 de zile în care a fost sub carantină zonală, municipiul Constanța revine la restricțiile specifice stării de alertă, actualizată prin Hotărâre de Guvern. Ieșirea din carantină a avut loc, vineri, 1 ianuarie, ora 20:00., însă purtarea măștii rămâne obligatorie. 


Ca urmare a ieșirii din carantină, cetățenii municipiului, dar și cei care tranzitează sau se află în Constanța, nu vor mai fi nevoiți să completeze declarații pe propria răspundere, în intervalul orar 05:00 – 23:00. Vor rămâne în vigoare restricțiile de circulație existente la nivelul întregului teritoriu național, în intervalul 23:00 – 05:00 fiind necesare declarațiile sau adeverințele de la angajator.
Ieșirea municipiului Constanța din carantină înseamnă și ridicarea restricțiilor impuse pentru centrele comericale. Începând de mâine, 2 ianuarie a.c., ele vor putea funcționa și în zilele de weekend și în sărbătorile legale. Programul de funcționare se va încheia, cel mai târziu, la ora 21:00.

Activitatea unităților de alimentație publică de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este interzisă. Acestea își vor relua funcționarea, dar doar pe terase, măsură care, de altfel, se aplică la nivelul întregului județ, întrucât recent a fost constatată oficial de CJSU rata de incidență de peste 3/1.000 locuitori pe județul Constanța. 

Restaurantele vor fi deschise la interior DOAR dacă, la 14 zile de la constatarea incidenței peste 3/1.000 locuitori, aceasta va fi mai scăzută față de indicele amintit. Spre exemplu, dacă pe data de 14 ianuarie a.c. rata de incidență va fi între 1,5/1.000 și 3/1.000, atunci restaurantele vor fi deschise și la interior, la o capacitate de 30%.
„Am avut parte de o lună și jumătate cum nu și-a dorit cineva vreodată. Știu că a fost frustrant pentru mulți constănțeni să se simtă limitați, obligați să respecte niște prevederi dure. Dar a fost singura soluție pentru revenirea la o stabilitate. Măsurile au avut un caracter gradual, astfel încât, după fiecare nou pachet de măsuri sau după fiecare intensificare a acestora, să putem evalua rezultatele și să decidem dacă este nevoie, sau nu, de pasul următor. Sunt conștient că Instituția Prefectului nu a câștigat capital de imagine, nu a împăcat multă lume, dar nu acesta este obiectivul nostru. Rolul autorităților este să ia măsurile necesare siguranței cetățeanului, chiar dacă acestea, uneori, sunt nepopulare. Iar, pe această cale, le transmit constănțenilor să fie în continuare resposabili, pentru că amenințarea nu a trecut. Dacă rata de infectare va crește, din nou, nu excludem reintrarea în carantină. Totuși, sper că oamenii au văzut cât de obositor este să trăiești sub o astfel de presiune, timp de o lună și jumătate, iar acest lucru poate cântări mult în acțiunile lor viitoare, care vor fi ceva mai cumpătate și rezervate. 

Închei prin a vă ura un an nou bun și să nu uităm că mai trebuie să avem răbdare. Așa cum mulți au spus-o, simțim că suntem la începutul sfârșitului acestei pandemii. Până învingem, împreună, acest flagel, fac apel la conștiința voastră și la resposabilitatea fiecărui constănțean”, a declarat Silviu Iulian Coșa, prefectul județului Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1322 secunde